Hosszú börtönéveket kér Dragneára a DNA

Nem viccel a korrupcióellenes ügyész.
Hirdetés

Hét és fél éves letöltendő szabadságvesztést kért az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) ügyésze Liviu Dragneára, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökére az ellen hivatali visszaélésre való felbujtás miatt indított per keddi utolsó tárgyalásán.

A közvádló emellett okirat-hamisítás miatt további két és fél év szabadságvesztés kiszabását kérte. Egyúttal a Dragnea ellen egy másik ügyben született, két éves felfüggesztett szabadságvesztésről szóló ítélet letöltendőre módosítását is szorgalmazza.

Ez a törvényesen kiróható szabadságvesztés középértéke, míg a többi vádlottra a kiróható minimális büntetést kérték.

A korrupcióellenes ügyészség 2016 júliusában emelt vádat Dragnea és az ügy két másik vádlottja ellen. A DNA szerint Dragnea volt felesége, Bombonica Prodana a Teleorman megyei gyermekvédelmi hatóság középvezetőjeként – a hatóság igazgatójával, Floarea Alesuval együtt, akire ugyanolyan büntetést kértek, mint Dragneára – elnézte, hogy két beosztottja hosszú időn keresztül nem jár be a munkahelyére, így azok háborítatlanul fölvették meg nem szolgált fizetésüket. A kérdéses időszakban – 2006 és 2012 között – Dragnea volt a megyei közgyűlés elnöke.

 

Hirdetés

A DNA folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélésre való felbujtás és okirat-hamisítás gyanúja miatt indított eljárást Dragnea ellen, mivel az ügyészek szerint ő utasította a gyermekvédelmi hatóság vezetőit az államkasszának összesen 91 ezer lejes kárt okozó rendellenesség elkendőzésére.

Liviu Dragneának ez a második büntetőügye, miután 2015 áprilisában két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték jogerősen a Traian Băsescu államfő leváltásáról tartott 2012-es referendum ügyében.

Hirdetés