Sokánt!
Jean St'Ay
2018. május 14. hétfő, 08:57
A kormány? Nem! A korrupt intézményrendszer? Nem! A béna törvénykezés? Nem! Hát akkor ki?

Az Idegenek. Hát persze! A sötétben bujláló gonosz Idegenek ármánykodnak a haza szent földjén, hogy a szegény román népet a huszadik század utazósebességének börtönében tartsák. És van itt még némi pikantéria. Különösen a hegyeket átszelő autópályákat akadályozzák az Idegenek. Na, ők vajon kik lehetnek?

És ezt nem a spicces szomszéd mondta. Nem egy neodák Facebook-troll. A Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik szenátora. Nevezetesen, Șerban Nicolae úr.

Nicolae urat meghívták egy televíziós műsorba, hogy beszéljen kicsit a hazai politikáról, gazdaságról, egyebekről. És Nicolae úr bedobta az atombombát: azt mondta, „nagyon gyanús”, hogy Romániában nincsenek autópályák – értik, nagyon gyanús! –, és szerinte „idegen érdekek” állnak a dolog hátterében. 

A bomba konkrétan akkor robbant, amikor a műsorvezető rákérdezett, lesz-e 2020-ig 150 kilométernyi átadott autópálya Romániában (egy korábbi fogadás kapcsán). És innen idézzük a kormánypárt e jeles látnokát, Nicolae urat: „Én többet szeretnék. Ez nagyon gyanús. Nehezen hiszem el, hogy csupán ostobaságról van szó. Nagyon sok a lopás is, és kezdem azt hinni, hogy talán idegen érdekek vannak, de mindenképpen túl rendszerszerű érdekek, hogy ne legyenek autópályák, különösen a hegyeken keresztül. (Értik? A hegyeken keresztül!). Ez nagyon gyanús. Amennyi pénzt elköltöttek, az összes kormány, pártállástól függetlenül. Ezt nem lehet lopással, hanyagsággal vagy hozzá nem értéssel magyarázni. Létezett, és ma is létezik egy rendszerszerű érdek, hogy Romániában ne legyen a hegyeket átszelő autópálya. Hogy Romána egy kevésbé fejlett periférián maradjon.”

És akkor most már nyugodtan alhat mindenki. Nem a román rendszer a hibás, hogy nincsenek autópályák Romániában. Különösen hegyeken átívelők! Hanem az Idegenek.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26581
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.