Sokánt!
Jean St'Ay
2018. május 14. hétfő, 08:57
A kormány? Nem! A korrupt intézményrendszer? Nem! A béna törvénykezés? Nem! Hát akkor ki?

Az Idegenek. Hát persze! A sötétben bujláló gonosz Idegenek ármánykodnak a haza szent földjén, hogy a szegény román népet a huszadik század utazósebességének börtönében tartsák. És van itt még némi pikantéria. Különösen a hegyeket átszelő autópályákat akadályozzák az Idegenek. Na, ők vajon kik lehetnek?

És ezt nem a spicces szomszéd mondta. Nem egy neodák Facebook-troll. A Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik szenátora. Nevezetesen, Șerban Nicolae úr.

Nicolae urat meghívták egy televíziós műsorba, hogy beszéljen kicsit a hazai politikáról, gazdaságról, egyebekről. És Nicolae úr bedobta az atombombát: azt mondta, „nagyon gyanús”, hogy Romániában nincsenek autópályák – értik, nagyon gyanús! –, és szerinte „idegen érdekek” állnak a dolog hátterében. 

A bomba konkrétan akkor robbant, amikor a műsorvezető rákérdezett, lesz-e 2020-ig 150 kilométernyi átadott autópálya Romániában (egy korábbi fogadás kapcsán). És innen idézzük a kormánypárt e jeles látnokát, Nicolae urat: „Én többet szeretnék. Ez nagyon gyanús. Nehezen hiszem el, hogy csupán ostobaságról van szó. Nagyon sok a lopás is, és kezdem azt hinni, hogy talán idegen érdekek vannak, de mindenképpen túl rendszerszerű érdekek, hogy ne legyenek autópályák, különösen a hegyeken keresztül. (Értik? A hegyeken keresztül!). Ez nagyon gyanús. Amennyi pénzt elköltöttek, az összes kormány, pártállástól függetlenül. Ezt nem lehet lopással, hanyagsággal vagy hozzá nem értéssel magyarázni. Létezett, és ma is létezik egy rendszerszerű érdek, hogy Romániában ne legyen a hegyeket átszelő autópálya. Hogy Romána egy kevésbé fejlett periférián maradjon.”

És akkor most már nyugodtan alhat mindenki. Nem a román rendszer a hibás, hogy nincsenek autópályák Romániában. Különösen hegyeken átívelők! Hanem az Idegenek.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26581
Két ex-Real Madridos játékossal erősített a kolozsvári focicsapat.
A hírszerző szolgálat arra gyanakszik, hogy keletről érkezik a baj.
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.
A marosvásárhelyi zenekar kizárólag magyar nyelvű, saját szerzeményekkel jelentkezik.
Az örmény FC Alaskert ellen aratott ötgólos győzelem a csapat legnagyobb arányú sikere a nemzetközi kupákban.
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
A nép ügyvédjéhez fordulnak.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.