Kolozsvári magyar rendező lett az Európai Színházi Unió elnöke

Tompa Gábor összekötné a régi és új értékeket, és újraélesztené a szervezet éves színházi fesztiválját.
Hirdetés
Tompa Gábort, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatóját választották az Európai Színházi Unió (UTE) elnökévé a szervezet hétvégi közgyűlésén – tudatja a színház mai közleménye. Tompa Gábor Michal Dočekal csehországi rendezőt, a prágai Nemzeti Színház korábbi igazgatóját váltotta az UTE élén. A közgyűlésnek a budapesti Vígszínház adott otthont.

Tompa Gábor elmondta, az UTE, Európa legkiemelkedőbb színházi társulatait és művészeit egyesítő ernyőszervezet elnökeként célja lesz a régi és új értékek közti kapcsolat megteremtése, a szervezet ismertségének és elismertségének megerősítése.

Emellett szeretné újra bevezetni az UTE éves színházi fesztiváljának megszervezését, melynek utolsó kiadását tíz éve a bukaresti Bulandra Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház rendezte meg. 

Fontosnak tartja a rendszeres nyári akadémiák, művészeti csereprogramok szervezését, valamint szeretné felpezsdíteni a tagszínházak közötti együttműködést is. 
 
Az Európai Színházi Unió közel 40 tagot számlál. 1990-ben alapította Jack Lang francia kulturális miniszter és Giorgio Strehler, a milanói Piccolo Teatro igazgatója. A szervezet a nemzetek közötti együttműködés fenntartható formáit hozza létre, melyek a mai társadalmat kritikusan szemlélő projektekben teljesednek ki. 

A szervezetnek olyan igazgatói voltak, mint Zsámbéki Gábor, aki Strehler halála után 2004-ig vezette az UTE-t, Alexandru Darie, a bukaresti Bulandra Színház igazgatója és Ilan Ronen izraeli rendező, a Habima Színház egykori igazgatója. 

 

Hirdetés