100 év
csubakka
2018. május 14. hétfő, 18:33
A nemzeti ünnepi rendezvények sem nagyon érdeklik az embereket.

A románok több mint fele számára az Erdély Romániával való egyesülésének száz éves évfordulója semmit nem mond, a bukaresti megkérdezettek 60 százaléka számára semmit nem jelent a centenárium – derül ki a 2017-es Kulturális Barométerből, amit a kulturális minisztérium statisztikai intézete készített.

A hétfőn ismertetett felmérés szerint a megkérdezettek fele soha nem vett részt semmilyen, a román nemzeti ünneppel kapcsolatos eseményen, csak hat százalékuk válaszolta, hogy az utóbbi öt évben minden évben ott volt. Viszont a válaszadók 21 százaléka a tévében követte a nemzeti ünnepi rendezvényeket.

A közösséghez tartozást tanulmányozó kérdésre (Melyik csoporthoz tartozónak érzi magát?), országos szinten a megkérdezettek 65 százaléka elsősorban a helyi közösséget, falut, várost jelölte meg, másodsorban a megyei kötődés (51%), illetve az országos hovatartozás (40%) következik.

Vintilă Mihăilescu szociológus „kellemesen meglepődött” az eredményen, mert „sokkal rosszabbra” számított, viszont Sergiu Nistor elnöki tanácsos úgy nyilatkozott, hogy a kulturális barométer eredményei „aggasztóak” és úgy vélekedett, hogy „a döntéshozóknak figyelembe kellene venniük a kutatás eredményeit”.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26591
Az RMDSZ törvénymódosítása átment a képviselőházon, már csak az államfőn múlik, mikor vezetik be.
A bukaresti médiafigyelő szervezet ismét elkészítette éves jelentését, melyben terjedelmesen foglalkozik a romániai magyar kisebbség ellen irányuló diszkriminációval is.
A szociáldemokrata vezér és kormánya folyamatosan mantrázzák a kormányprogram egyetlen és abszolút igazságát. A számok azonban olyanok, mint a tények: makacs dolgok.
A szenátorok ma háromnegyedórás vitában mondták el, mit gondolnak Székelyföld autonómiájáról.
És mennyi a képen látható… izének az előállítási költsége?
A jelek szerint nem matematikusi képességei miatt szerepeltetik a szíriai csapatban.
A kisbusz, melyben utaztak, Szlovéniából tartott Maros megye felé. A vétkes sofőr Facebookozott vezetés közben.
Hallgatólagosan elfogadta, hogy ne legyen büntethető, ha valaki nem saját, hanem más hasznára követ el korrupciós bűncselekményt.
Pár zaftos kulcsszó egy igazi román nemzetvédő hazafi politikus parlamenti interpellációja kapcsán.
Már csak két hónap, és lehet felvételizni az egyetemre. Több száz szakra, közel 25 ezer helyre.
Az elkövetkező egy évben 3,5 százalékkal kevesebbet fizetünk az áramért.
Az ügyészek a forradalom utáni időszakban elkövetett összes törvénytelenség miatt előveszik a volt elnököt.
A DNA három év letöltendő börtönbüntetést kért a szenátus elnökére, de a legfelsőbb bíróság ma felmentette a hamis tanúzás vádja alól.
Úgy tűnik, Liviu Pop úr nincs tisztában a román szlenggel. Sem.