100 év
csubakka
2018. május 14. hétfő, 18:33
A nemzeti ünnepi rendezvények sem nagyon érdeklik az embereket.

A románok több mint fele számára az Erdély Romániával való egyesülésének száz éves évfordulója semmit nem mond, a bukaresti megkérdezettek 60 százaléka számára semmit nem jelent a centenárium – derül ki a 2017-es Kulturális Barométerből, amit a kulturális minisztérium statisztikai intézete készített.

A hétfőn ismertetett felmérés szerint a megkérdezettek fele soha nem vett részt semmilyen, a román nemzeti ünneppel kapcsolatos eseményen, csak hat százalékuk válaszolta, hogy az utóbbi öt évben minden évben ott volt. Viszont a válaszadók 21 százaléka a tévében követte a nemzeti ünnepi rendezvényeket.

A közösséghez tartozást tanulmányozó kérdésre (Melyik csoporthoz tartozónak érzi magát?), országos szinten a megkérdezettek 65 százaléka elsősorban a helyi közösséget, falut, várost jelölte meg, másodsorban a megyei kötődés (51%), illetve az országos hovatartozás (40%) következik.

Vintilă Mihăilescu szociológus „kellemesen meglepődött” az eredményen, mert „sokkal rosszabbra” számított, viszont Sergiu Nistor elnöki tanácsos úgy nyilatkozott, hogy a kulturális barométer eredményei „aggasztóak” és úgy vélekedett, hogy „a döntéshozóknak figyelembe kellene venniük a kutatás eredményeit”.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26591
Akik visszavarázsolják a múltba az adminisztratív palotát.
Visszaküldték az ügyészeknek a Tamási Zsoltot és Ştefan Someşant érintő zavaros vádiratot.
Milyen szépen vezényelte fehér ruhájában a könnygázrohamra induló rohamosztagosokat!
Jól meg is büntették. Csak a graffitik nem hajlandók eltakarodni az épületek falairól.
A jelenlegi politikai vezérek szerint tökéletesen. Illetve, magasról tojnak a román gazdaság budijába. Ez pedig előbb-utóbb megbosszulja magát.
Ezúttal egy gyulafehérvári épület tulajdonjogát vitatják el.
Ő igazán nem tehet róla, hogy az ülés végetért, mielőtt ő odaért volna.
Bemutatta megingathatatlannak tűnő bizonyítékait a református egyház jogi képviselője, a csütörtöki bírósági döntés azonban teljes mértékben kiszámíthatatlan. Aztán Strasbourg következhet.
Kérdés: a kizárólag a lakók zsebét terhelő nagy homlokzatfelújítási kampány után mi lesz a graffitisekkel? Kitiltják őket? Járőrözni fognak a kedves városatyák? Na?
A restaurátorok végre távcső nélkül is szemügyre vehetik Kolozsvár egyik legismertebb műemlékének falait.
A mioritikus nemzeti mítoszokat élvezettel és szakértelemmel romboló román törtnész továbbra is kényelmetlen figura a nackórollert hajtó román gondolatvezérek számára.
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Az éppen zajló 4. Kolozsvári Zsidó Napokon hangzottak fel Eisikovits Mihály dallamai Laczkó Vass Róbert színművész előadásában, Nagy Gergő zongorakíséretével.