100 év
csubakka
2018. május 14. hétfő, 18:33
A nemzeti ünnepi rendezvények sem nagyon érdeklik az embereket.

A románok több mint fele számára az Erdély Romániával való egyesülésének száz éves évfordulója semmit nem mond, a bukaresti megkérdezettek 60 százaléka számára semmit nem jelent a centenárium – derül ki a 2017-es Kulturális Barométerből, amit a kulturális minisztérium statisztikai intézete készített.

A hétfőn ismertetett felmérés szerint a megkérdezettek fele soha nem vett részt semmilyen, a román nemzeti ünneppel kapcsolatos eseményen, csak hat százalékuk válaszolta, hogy az utóbbi öt évben minden évben ott volt. Viszont a válaszadók 21 százaléka a tévében követte a nemzeti ünnepi rendezvényeket.

A közösséghez tartozást tanulmányozó kérdésre (Melyik csoporthoz tartozónak érzi magát?), országos szinten a megkérdezettek 65 százaléka elsősorban a helyi közösséget, falut, várost jelölte meg, másodsorban a megyei kötődés (51%), illetve az országos hovatartozás (40%) következik.

Vintilă Mihăilescu szociológus „kellemesen meglepődött” az eredményen, mert „sokkal rosszabbra” számított, viszont Sergiu Nistor elnöki tanácsos úgy nyilatkozott, hogy a kulturális barométer eredményei „aggasztóak” és úgy vélekedett, hogy „a döntéshozóknak figyelembe kellene venniük a kutatás eredményeit”.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26591
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.
Ez jött ki egy közvélemény-kutatás eredményeként. De más nyalánkságok is vannak ott. Például Orbán Viktor.
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?