A BBTE Magyar Tagozata kiáll a MOGYE magyar nyelvű képzéseiért

Nem szabad feladni, hogy a román állam finanszírozza a magyar nyelvű orvosképzést.
Hirdetés

Nyilatkozatban állt ki ma a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozatának vezetősége a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen folyó magyar nyelvű képzésért.

A BBTE magyar tagozatának vezetői is kívánatosnak tartják a MOGYE intézményi modernizálása (ennek örvén olvasztja magába az orvosi egyetem a szintén Marosvásárhelyen működő műszaki egyetemet, a Petru Maior Egyetemet), de semmilyen fejlesztésnek nem szabad veszélyeztetnie a magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzést, sőt az intézményi fejlődésnek minden esetben tagozati szinten is tükröződnie kell – szögezi le a BBTE mai közleménye.

Négy érvvel támasztja alá, miért nem szabad feladni a magyar nyelvű állami felsőoktatást.

  1. Mert törvény írja elő: a MOGYE-t a szintén marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a kolozsvári BBTE mellett a 2011-es tanügyi törvény multikulturális intézménynek minősíti, azaz olyannak, amely magyar nyelvű képzést is biztosít.
  2. Mert a MOGYE-n zajló magyar nyelvű oktatás és annak további intézményesülése nemcsak a magyar nyelvű orvosi és gyógyszerészeti felsőoktatás, hanem a teljes MOGYE javát is szolgálja.
  3. Mert veszélybe sodorná a magyar szakember-utánpótlást.
  4. Mert törvényileg biztosított jogaink feladását is jelentené, ami semmilyen körülmények között nem indokolt.

Hirdetés