Tudta, hogy 20 százalékkal lenne olcsóbb a kaja a boltban, ha…

... nem lennének ilyen pocsék közutak és lennének autópályák a mioritikus hazában?
Hirdetés

Magyarán: a pocsék közutakért és az autópályák hiányáért is mi fizetünk. Amikor bemegyünk a boltba ennivalót venni, például. A szállítási vállalatok képviselői szerint akár 20 százalékkal is olcsóbb lennének a termékek a boltok polcain, ha a szállítók hamarabb célhoz érhetnének és nem kéne annyit javítani a járműveket a bűnrossz utak miatt.

Tessék, az egyik szállítmányozó egyszerű példája: ha például a Bukarest–Kolozsvár útvonal átlag 70 kilométer per órás sebességgel bejárható lenne, akkor  a vállalatnak 10 gépkocsira lenne szüksége. A valóságban az átlagsebesség az adott útvonalon csak 48 km/h, akkor viszont 17 járműre van szükség. Ami 17 sofőrt, 17-szeri befektetést, 17 üzemanyagfaló motort, 17 áruval tele teherautót jelent.

Mi a megoldás? Nem kell hozzá zseninek lenni: korszerű közutakat és autópályákat kellene építeni. A szállítók minden egyes kormányhoz folyamodtak a kéréssel. És minden egyes kormány azt mondta, hogyne, persze, csináljuk, felavatjuk… És ehhez képest mit látunk? Mindjárt 30 év eltelt az 1989-es fordulat óta, és csak 570 kilométernyi autópálya van az országban.

Ja, van egy jó hír is. Ha minden igaz, 2018-ban (a nagy egyesülés centenáriumi éve, ugye) akár 60 (!) kilométernyi pályát is átadhatnak az illetékesek. Ha minden igaz…

Hirdetés

A rossz úthálózat miatt a külföldi turisták jelentős része is elkerüli Romániát. Érthető: nem akarják az utakon vesztegetni az idejüket.

Lenne még egy részleges megoldás: a négysávos utakon 70 km/h-ra növelni a sebességhatárt településen belül. Már ahol vannak négysávos utak településen belül. Ez persze csökkentené az utazási időt, na de ha a meglevő utak is rosszak, akkor gyakorlatilag az intézkedés annyit érne, mint a kormány ígéretei.

Hirdetés