Prutelágazás
béel
2018. május 11. péntek, 13:02
Pavel Filip szerint a két ország legfeljebb az európai uniós tagság révén kerülhet közelebb egymáshoz.

Hamisítatlan, tökéletesen lelombozó hideg zuhanyt szállított a Moldova bekebelezését szorgalmazó román unionistáknak Pavel Filip, a Moldovai Köztársaság miniszterelnöke, aki egy, a The Guardian című brit lapnak adott nyilatkozatban kizárta a két ország egyesülésének lehetőségét.

Filip leszögezte: Moldovának szuverén, Romániától független államnak kell maradnia.

„Túl sokat beszéltek az újraegyesülésről, az identitásról, a nyelvről, én azonban az ország tényleges fejlődését szeretném elérni”

– mondta Filip.

Hozzátette: az érzelmi töltetű problémákat későbbre kell hagyni.

Az elmúlt hónapban a moldovai fővárosban, Chișinăuban mintegy tízezer fős részvétellel rendeztek egyesüléspárti demonstrációt. A résztvevők között ott volt Traian Băsescu volt román államfő is, aki már elnöki mandátuma idején is Moldova Románia általi bekebelezésének egyik legfőbb szószólója volt, azóta pedig moldovai állampolgárságot is szerzett, amit viszont az oroszbarát moldovai elnök, Igor Dodon megvont tőle.

A román parlamenti pedig nyilatkozatot fogadott el arról, hogy amennyiben a moldovai polgárok készen állnak, Románia hajlandó az egyesülésre.

Pavel Filip azonban most alaposan lehűtötte a kedélyeket. Kijelentette ugyanis, hogy a célja az európai uniós integráció.

„Az Európai Unióban majd együtt leszünk”

– üzente a miniszterelnök mindazoknak, akik országa államiságának megszüntetésére törekednek.

Az Európa egyik legszegényebb országának számító Moldova polgárai pedig egyetértenek vele: csupán 32 százalékuk támogatná az egyesülést Romániával.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26557
Bemutatta megingathatatlannak tűnő bizonyítékait a református egyház jogi képviselője, a csütörtöki bírósági döntés azonban teljes mértékben kiszámíthatatlan. Aztán Strasbourg következhet.
Kérdés: a kizárólag a lakók zsebét terhelő nagy homlokzatfelújítási kampány után mi lesz a graffitisekkel? Kitiltják őket? Járőrözni fognak a kedves városatyák? Na?
A mioritikus nemzeti mítoszokat élvezettel és szakértelemmel romboló román törtnész továbbra is kényelmetlen figura a nackórollert hajtó román gondolatvezérek számára.
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Az éppen zajló 4. Kolozsvári Zsidó Napokon hangzottak fel Eisikovits Mihály dallamai Laczkó Vass Róbert színművész előadásában, Nagy Gergő zongorakíséretével.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.