Prutelágazás
béel
2018. május 11. péntek, 13:02
Pavel Filip szerint a két ország legfeljebb az európai uniós tagság révén kerülhet közelebb egymáshoz.

Hamisítatlan, tökéletesen lelombozó hideg zuhanyt szállított a Moldova bekebelezését szorgalmazó román unionistáknak Pavel Filip, a Moldovai Köztársaság miniszterelnöke, aki egy, a The Guardian című brit lapnak adott nyilatkozatban kizárta a két ország egyesülésének lehetőségét.

Filip leszögezte: Moldovának szuverén, Romániától független államnak kell maradnia.

„Túl sokat beszéltek az újraegyesülésről, az identitásról, a nyelvről, én azonban az ország tényleges fejlődését szeretném elérni”

– mondta Filip.

Hozzátette: az érzelmi töltetű problémákat későbbre kell hagyni.

Az elmúlt hónapban a moldovai fővárosban, Chișinăuban mintegy tízezer fős részvétellel rendeztek egyesüléspárti demonstrációt. A résztvevők között ott volt Traian Băsescu volt román államfő is, aki már elnöki mandátuma idején is Moldova Románia általi bekebelezésének egyik legfőbb szószólója volt, azóta pedig moldovai állampolgárságot is szerzett, amit viszont az oroszbarát moldovai elnök, Igor Dodon megvont tőle.

A román parlamenti pedig nyilatkozatot fogadott el arról, hogy amennyiben a moldovai polgárok készen állnak, Románia hajlandó az egyesülésre.

Pavel Filip azonban most alaposan lehűtötte a kedélyeket. Kijelentette ugyanis, hogy a célja az európai uniós integráció.

„Az Európai Unióban majd együtt leszünk”

– üzente a miniszterelnök mindazoknak, akik országa államiságának megszüntetésére törekednek.

Az Európa egyik legszegényebb országának számító Moldova polgárai pedig egyetértenek vele: csupán 32 százalékuk támogatná az egyesülést Romániával.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26557
Ízelítőként, mivel a kolozsvári Szent Mihály-plébánia tárgyi és eszmei hagyatékának gazdagságát képtelenség egy tárlat keretében bemutatni.
Csúnyán megfizetjük a sztrádák hiányát: az elmúlt tíz évben egy kisvárosnyi ember halt meg közlekedési balesetben Romániában.
Ha azt hitte valaki, a román sajtó teljesen szételemezte Orbán Viktor magyar miniszterelnök tusványosi beszédét, hát tévedett.
Az erdélyi magyar rockzene legendás együttese, a Metropol Group nemzedékeken átívelő koncerttel avatta fel a Bánffy-udvar színpadát.
Az EKE augusztusi teljesítménytúrája teljesen kimerít és teljesen feltölt. Kipróbáltuk, működik.
Ha az ember elolvassa a szöveget, azt a kérdést is felteheti magának, hogy ez a cikk jogos felháborodásból, vagy éppen megrendelésre született.
A megtámadott emberek állapota súlyos.
Kolozsváron huszadik éve rendezik meg a Szent István-napi Néptánctalálkozót, amely kilenc éve a Kolozsvári Magyar Napok egyik állandó és fő tartópillére is.
Egyelőre nem tudni, hogyan került az állat a sztrádára.
Két ex-Real Madridos játékossal erősített a kolozsvári focicsapat.
A hírszerző szolgálat arra gyanakszik, hogy keletről érkezik a baj.
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.