Felmentették Pontát és Şovát a pénzmosás vádja alól

Abban az ügyben, amelyben az ügyészek szerint Şova ügyvédi irodája jogtalanul, el nem végzett munka után fizetett Pontának.
Hirdetés
Felmentette elsőfokú ítéletében a Legfelső Bíróság és Semmítőszék csütörtökön Victor Pontát és Dan Şovát a Turceni-Rovinari ügyben. A DNA mindkettejükre letöltendő börtönbüntetést kért, az ítélethirdetést a bíróság korábban ötször halasztotta el.
 
A korrupcióellenes ügyészség 2015 szeptemberében emelt vádat az akkor még épp miniszterelnök Victor Ponta és Dan Şova szenátor ellen többrendbeli okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség miatt.
 
A perirat arról a két (Turceni-ben és Rovinari-on működő) olténiai hőerőműről kapta a nevét, amely  2007-ben közel egymillió eurós megbízást adott – a vád szerint törvénytelenül – Dan Șova ügyvédi irodájának, aki állítólag Pontának is juttatott 180 ezer lejt olyan fiktív szerződés alapján, amelyben foglalt munkát Ponta nem végezte el.
 
Csütörtökön felmentették továbbá a rovinari-i erőmű akkori vezérigazgatóját, a turceni-i erőmű gazdasági igazgatóját, ellenben az utóbbi vállalat akkori vezérigazgatóját, Dumitru Cristeát négy év letöltenő börtönbüntetésre ítélték.
 
A legfelső bíróság mai ítélete nem jogerős, a DNA fellebbezhet ellene.

Hirdetés