Hargita megyei prefektus: mobilvécékkel provokáltak a magyarok Csíkszeredában

Különös tehetséggel kavarja a fekáliát a kormánymegbízott. Most éppen egy rendezvény figyelmetlen szervezői miatt gerjed a feszültség, akik az ismeretlen román katona szobra mellé rakták ki a vécéket.
Hirdetés

Ilyen az, amikor szinte a szó szoros értelmében kavarja valaki a fekáliát a magyar-román ügyekben: Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa kedden dörgedelmes nyilatkozatban ledorongolta egy hétvégi rendezvény szervezőit, amiért azok

az ismeretlen román katona szobra mellé helyeztek el néhány mobilvécét.

A bírált rendezvény az RMDSZ Csíki Területi Szervezete és az önkormányzat által szervezett Csíki majális, amelyen különféle családi programokat szerveztek a város központjában található parkban.

Itt áll a román katona szobra is, amely előtt a megye román hivatalosságai rendszerint különféle hivatalos szabadtéri megemlékezéseket és ceremóniákat szoktak tartani.

A prefektusnak most nagyon nem tetszik, hogy a majális szervezői a szobor köré telepítették a mobilvécéket.

„Szomorú, hogy a Nagy Egyesülés centenáriumán, amikor hazánk történelmére emlékezünk, valamint azon elődökre, akik megvalósították, és persze szóba kerül a kölcsönös tisztelet és a békés együttélés is Európa napja küszöbén, még mindig léteznek elítélendő gesztusok, amelyek sértik a nemzeti méltóságot, és amelyek nem egyebek a térségnek sok rosszat okozó provokációknál. (…) A mobilvécék ismeretlen román katona szobra mellé helyezése, arra a helyre, ahol a helyi és megyei hatóságok történelmünk eseményeire emlékeznek a nemzeti ünnepeken, azt jelzi, hogy az esemény szervezői semmibe vesznek”

– dörögte a kormánymegbízott.

A helyszínre kiszállt a Megyei Kulturális Igazgatóság is, amely jegyzőkönyvet is felvett, ebben pedig rögzítette, hogy a retyók odahelyezése esztétikai szempontból ártalmas volt a műalkotásra nézve, ezért

felszólítják az önkormányzatot, hogy máskor legyen „civilizáltabb”.

Hirdetés

Bakos László, az igazgatóság vezetője az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a 21. században nem is lenne szabad ilyen dolgoknak fölmerülniük.

Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere ugyanakkor igyekezett lehűteni a kedélyeket, mondván: sajnálatos esetről van szó, és semmiképpen sem szándékos provokációról.

„Szerintem azoknak, akik elhelyezték a vécéket, eszükbe sem jutott ez a vonatkozás, egyszerűen csak egy laposabb, félreeső helyet kerestek, ahova könnyű eljutni” – mondta a vádakra reagálva.

Azt is elmondta: az önkormányzat éppen arra készül, hogy 92 ezer lejt fordítson a szobor felújítására.
 

Hirdetés