Összefirkálták a „vitéz román hősöket” méltató emlékművet a csíkszeredai Hősök temetőjében

A rendőrség nyomoz. És fenyeget.
Hirdetés

Nyomozást indított a csíkszeredai rendőrség, miután a városban található Hősök temetőjében ismeretlen tettesek összefirkálták az ott eltemetett katonák emlékére állított, a román történelemszemléletet tükröző felirattal ellátott emlékművet.

Az obszcén rajzokkal, illetve anarchista jelképekkel összefirkált emlékműről készül fényképek a Facebookon jelentek meg, ennek nyomán kezdett hivatalból nyomozást a rendőrség.

Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap közölte, a megyei rendőr-főkapitányság a városi rendőrséggel közösen rongálás miatt indított nyomozást.

„Olyan adatokkal rendelkezünk, amelyek alapján joggal hisszük azt, hogy az elkövetőket azonosítjuk és a hatályos törvények értelmében felelősségre vonjuk” – közölte a szóvivő.

Hirdetés

Hozzátette, az elkövetők egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

A temetőbe, amelynek emlékművét már korábban is összefirkálták, az első világháborút követően mintegy ezer román, magyar, német, osztrák, olasz, lengyel cseh és orosz katonát temettek.

Az elesett háborús hősök tiszteletére az 1980-as években állítottak márványtáblás síremléket, amelyen a következő román felirat olvasható: Utas, állj meg és vedd eszedbe, hogy itt az első világháborúban, a nemzeti egység megvalósításáért elesett vitéz román hősök nyugszanak és idegen hadseregek katonái.
 

Hirdetés