Voks populi
béel
2018. május 3. csütörtök, 13:10
Miután az alkotmánybíróság elutasította a referendumtörvény módosítása elleni kifogásokat. Azért Klaus Iohannis még beleszólhat.

Június tizedikére írhatja ki a kormány a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló népszavazást, amely gyakorlatilag az alaptörvény révén lehetetlenítené el az azonos neműek házasságkötését Romániában.

A június tizedikei időpontról Florin Iordache, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusa, az igazságügyi törvények módosításának kidolgozásával megbízott parlamenti különbizottság elnöke beszélt csütörtökön, annak nyomán, hogy az alkotmánybíróság elutasította a népszavazások kiírásáról és lebonyolításáról szóló törvény módosítása ellen benyújtott ellenzéki óvást.

Az alkotmánymódosításhoz az szükséges, hogy a parlament mindkét háza elfogadja azt, majd a polgárok népszavazáson megerősítsék. A képviselőház már megszavazta a módosítást, most pedig a szenátuson a sor.

Iordache szerint

az államfő az alkotmánybíróság döntése nyomán tíz napon belül kihirdetheti a referendumtörvény módosítását,

ezt követően a szenátus is elfogadhatja az alkotmánymódosítást, majd az ez utáni 30 napos időszak utolsó vasárnapján – azaz június 10-én – meg is tarthatnák a referendumot.

Csakhogy ez nem ennyire egyszerű. Klaus Iohannis államfő ugyanis április 18-án közölte: ő is alkotmánybírósághoz fordul, mivel nem tetszenek neki a jogszabály egyes elemei. Ezen nincs is amit csodálkozni, ugyanis

a módosítás lényege, hogy kizárja az államfőt a népszavazások kiírásának eljárásából.

Ezért támadta meg a módosítást annak április 4-i elfogadását követően az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is az alkotmánybíróságon, szerintük ugyanis a kormányoldal ürügyként használja fel a kezdeményezést arra, hogy csökkentse az államfő jogköreit. Ám a taláros testület most úgy döntött: nem baj, ha az államfő nem szól bele a népszavazások kiírásába.

Mint ismeretes, a Koalíció a családért nevű, az ortodox egyházhoz közel álló ernyőszervezet a szükséges félmilliónál jóval több, hárommillió aláírást gyűjtött össze annak érdekében, hogy az alkotmányt módosítva változtassák meg a család fogalmának meghatározását. Az új verzió szerint „egy férfi és egy nő" önkéntes házasságaként határozhassák meg a család fogalmát az alkotmányban, a hatályos alaptörvényben szereplő „házastársak" kifejezés helyett.

A kezdeményezés célja az azonos neműek házasságának ellehetetlenítése.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26453
Röviden: autonómia kellene hozzá. Ha nem is területi.
A Kolozs Megyei Tanács hosszú hónapok óta tartó teketóriázás után beüzemelte a fordított ozmózisú rendszert.
Az elöregedés 2050-re olyen méreteket ölt Romániában, hogy 1,74 nyugdíjas fog jutni minden aktív személyre.
A két ügy között nyilván nincs ok-okozati kapcsolat, de azért jó lenne, ha a rangos egyetemek nem csak a saját jogaikat védenék, hanem az odajáró egyetemi hallgatókét is.
A gyanú szerint a volt miniszterelnök katonai diverziós akciók elrendelésében sáros.
Ha már egy olyan kiegyensúlyozott elemző is szóvá teszi, mint Horațiu Pepine, akkor tényleg lehet valami baj az egyensúly körül.
Az RMDSZ törvénymódosítása átment a képviselőházon, már csak az államfőn múlik, mikor vezetik be.
A bukaresti médiafigyelő szervezet ismét elkészítette éves jelentését, melyben terjedelmesen foglalkozik a romániai magyar kisebbség ellen irányuló diszkriminációval is.
A szociáldemokrata vezér és kormánya folyamatosan mantrázzák a kormányprogram egyetlen és abszolút igazságát. A számok azonban olyanok, mint a tények: makacs dolgok.
A szenátorok ma háromnegyedórás vitában mondták el, mit gondolnak Székelyföld autonómiájáról.
És mennyi a képen látható… izének az előállítási költsége?
A jelek szerint nem matematikusi képességei miatt szerepeltetik a szíriai csapatban.
A két rabló százezer lejt vitt el.
Hallgatólagosan elfogadta, hogy ne legyen büntethető, ha valaki nem saját, hanem más hasznára követ el korrupciós bűncselekményt.