Voks populi
béel
2018. május 3. csütörtök, 13:10
Miután az alkotmánybíróság elutasította a referendumtörvény módosítása elleni kifogásokat. Azért Klaus Iohannis még beleszólhat.

Június tizedikére írhatja ki a kormány a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló népszavazást, amely gyakorlatilag az alaptörvény révén lehetetlenítené el az azonos neműek házasságkötését Romániában.

A június tizedikei időpontról Florin Iordache, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusa, az igazságügyi törvények módosításának kidolgozásával megbízott parlamenti különbizottság elnöke beszélt csütörtökön, annak nyomán, hogy az alkotmánybíróság elutasította a népszavazások kiírásáról és lebonyolításáról szóló törvény módosítása ellen benyújtott ellenzéki óvást.

Az alkotmánymódosításhoz az szükséges, hogy a parlament mindkét háza elfogadja azt, majd a polgárok népszavazáson megerősítsék. A képviselőház már megszavazta a módosítást, most pedig a szenátuson a sor.

Iordache szerint

az államfő az alkotmánybíróság döntése nyomán tíz napon belül kihirdetheti a referendumtörvény módosítását,

ezt követően a szenátus is elfogadhatja az alkotmánymódosítást, majd az ez utáni 30 napos időszak utolsó vasárnapján – azaz június 10-én – meg is tarthatnák a referendumot.

Csakhogy ez nem ennyire egyszerű. Klaus Iohannis államfő ugyanis április 18-án közölte: ő is alkotmánybírósághoz fordul, mivel nem tetszenek neki a jogszabály egyes elemei. Ezen nincs is amit csodálkozni, ugyanis

a módosítás lényege, hogy kizárja az államfőt a népszavazások kiírásának eljárásából.

Ezért támadta meg a módosítást annak április 4-i elfogadását követően az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is az alkotmánybíróságon, szerintük ugyanis a kormányoldal ürügyként használja fel a kezdeményezést arra, hogy csökkentse az államfő jogköreit. Ám a taláros testület most úgy döntött: nem baj, ha az államfő nem szól bele a népszavazások kiírásába.

Mint ismeretes, a Koalíció a családért nevű, az ortodox egyházhoz közel álló ernyőszervezet a szükséges félmilliónál jóval több, hárommillió aláírást gyűjtött össze annak érdekében, hogy az alkotmányt módosítva változtassák meg a család fogalmának meghatározását. Az új verzió szerint „egy férfi és egy nő" önkéntes házasságaként határozhassák meg a család fogalmát az alkotmányban, a hatályos alaptörvényben szereplő „házastársak" kifejezés helyett.

A kezdeményezés célja az azonos neműek házasságának ellehetetlenítése.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26453
Pedig ez a mioritikus haza soros EU-elnökségének jelképe.
Hiába szerzett három gólt Észtországban, a védelem csődje miatt csak döntetlent játszott a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában.
A gyülekezési törvény módosítását a kormány már régóta fontolgatja, de a legfelsőbb bíróság mai döntése után meglehet, hogy nem lesz már szükség rá. A civilek perrel fenyegetnek.
Négy nagyváros a kezébe vette a sorsát. Elkezdődött volna a gyakorlati regionalizálás? És vajon mit fog szólni mindehhez a bukaresti bojárság?
Kevesebb mint két év alatt elég látványosan alakult a pártok népszerűsége.
Többször át lett ismételve és fel lett mondva a lecke a román-magyar érdemi párbeszéd elkezdésének a fontosságáról az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pénteki, kolozsvári konferenciáján. Idén is.
Jobban játszott, de nem eléggé jól Athénban a magyar válogatott.
Tanulság: nyugodtan lehet kutatni a szekus besúgók után, amíg szembe nem jön valaki, aki túl magas polcon van.
Még a siralmas téesznyugdíjakat is bankkártyára utalná az állam.
A gesztus értékelendő, de ettől még nincs mit ünnepelni.
Mert egy putyinista-erdoganista beütésű autarchikus ceauşiszta nemzetállam. És nincs politikai víziója. És nem akar integrálódni. És, hopp, hasonlítani igyekszik Magyarországhoz.
Ezt persze könnyű leírni. Dragneát és csapatát kifüstölni a kormány épületéből annál nehezebb. És lehet, kicsit kevés is hozzá ez a Klaus Iohannis.
A gyulafehérvári román nemzetgyűlésről sok szó esik a centenárium évében, de csak kevesen beszélnek arról, hogy 1918 decemberében ellen-nagygyűlést is tartottak Kolozsváron. Erről is beszélt a Korunk Akadémia legutóbbi meghívottja, Fodor János történész.
Semmit nem tudni róluk, de valószínű, hogy más nyelven tanulják az ábécét.