Amikor a zene teszi fel a pontot a filmre

Magyar trombitamuzsika a Duna hullámaira, román mulatós az élet bajaira, ukrán világzene mindenre: ezekre fogunk bulizni a TIFF-en.
Hirdetés
Régi ismerősök és régi ismeretlenek tűnnek fel a 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) zenei kínálatában. 
 
Akit idén legjobban várunk, az a trükkös nevű, világzenét játszó ukrán együttes, a DakhaBrakha, mert ők már 2013-ban is frenetikusat koncerteztek a TIFF-en. Azóta megjárták Glastonbury és Manchester fesztiválját, ukrán népzenéből táplálkozó hangzásukat elnevezték etnokáosznak, és minden fellépésük más. Kolozsváron május 28-án 19:30-kor lépnek fel a Diákművelődési Házban.
 
 
Az idei TIFF a szokásosnál is több magyar vonatkozású programot kínál. A hagyományos Magyar Napot Somogyvári Gergő dokumentumfilmje zárja a dunai teherhajósokról úgy, hogy Barabás Lőrinc trombitás festi alá ott helyben az Urania Palace-ban május 30-án 21:30-tól. A Trans Duna címet viselő performansz transzba ejt Regensburgtól a Fekete-tengerig, ígérik a szervezők.
 
 
Akkora buli, mint Teleormanban – ilyen néven hirdetik azt, hogy június elsején bele lehet pillantani az év legjobban várt román filmjébe, a már-már kultikus Moromeții második részébe. Itt lesz Horațiu Mălăele színészlegenda, aki 30 év után játssza el ismét Ilie Morometét ugyanúgy Stere Gulea rendező irányításával, ahogy az első részben. A részletek levetítése után igazi ereszd-el-a-hajamat buli lesz, ahol a videlei Marian Sandu mulatós bandája ugráltatja meg a hipsztereket a Form Space-ben június elsején 21:30-tól.
 
Szintén május 28-án este vetítik le az első román dokumentumfilmet egy rockegyüttesről VUNK – Jur să spun adevărul (VUNK – Esküszöm, hogy az igazat mondom) címmel. A zenekar még elindult a Megéneklünk, Románia 1988-as kiadásán, majd Vank néven koncertezett a kilencvenes években. Az este kilenckor kezdődő vetítést természetesen az együttes koncertje követi a Form Space-ben.
 
Jegyeket a koncertekre / vetítésekre a tiff.eventbook.ro oldalon lehet vásárolni. A fesztivál mindig ütős filmkínálatáról itt írtunk korábban.

Hirdetés