Dăncilának esze ágában sincs lemondani

Iohannis mellett az ellenzék és ma este pár tüntető is követeli a miniszterelnök lemondását.
Hirdetés
Nem tervezi lemondását, nyilatkozta pénteken Viorica Dăncilă miniszterelnök. „Kategorikusan nem. Semmilyen okot nem látok a lemondásomra, amíg a kormánykoalíció támogatását élvezem, amíg szerintem jó eredményeket értem el az elmúlt három hónapban. Semmilyen okot nem látok a lemondásomra” – nyilatkozta Dăncilă a România TV adásában.
 
A kormányfő azt mondta, nem befolyásolta különösebben, hogy az államelnök megvonta tőle a bizalmat, de azt hiszi ennek a nyilatkozatnak most nem volt értelme.
 
„Azt hiszem ez a külpolitikai megbízhatóságunk rovására mehet, és szerintem nem kellett volna ezt tenni. A saját érdekeken, a bosszúságokon, az egymás ellen érzett frusztrációkon túl felelősségtudatról kell tanúbizonyságot tennünk. Az országoknak azt kell látniuk, hogy Románia egy stabil ország, ahová érdemes befektetni, ahová bizalommal jöhetnek és minden állam számára megbízható partner” – tette hozzá Dăncilă.
 
A miniszterelnök kihangsúlyozta, hogy sértve érezte magát az államelnök kijelentéseitől. Klaus Iohannis államfő pénteken azt nyilatkozta, hogy megvonja a bizalmat a miniszterelnöktől, és lemondásra szólította fel Viorica Dăncilát, aki szerinte
 

alkalmatlan a kormányfői tisztségre.

Az államfő mellett ezt gondolja az ellenzék is, amely nem akarna kihagyni egy jó kis alkalmat bizalmatlansági indítványra, és mintegy 150 tüntető is, aki pénteken a bukaresti Victoriei-téren követeli Viorica Dăncilă miniszterelnök lemondását.
 
„Azért vagyok itt, hogy büntessem Dăncilă kormányfő utolsó baklövéseit: az izraeli látogatást, a román nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe tervezett költöztetését, a többségi pártok tagjainak pofátlanságát” – nyilatkozta az egyik tüntető.
 
 
Egy másik résztvevő azért jött, hogy megvédje elveit: a hatalmi ágak szétválasztását és az igazságügy függetlenségét. „Az államelnököt elszigetelték a néptől, minden hatáskörétől megfosztják, így Románia válaszúthoz érkezett. Sokat veszítünk gazdaságilag, elveszítjük nemzetközi hírnevünket, de az önbecsülésünket is” – mondta egy nyugdíjas tanár.
 
A tiltakozók azt kiabálják a téren, hogy Tolvajok, tolvajok!, Mondjon le!, Nem menekültök. A tüntetők nemzeti színű lobogókat lengetnek, a tüntetést közelről figyelik a rendfenntartó erők.
 
Kolozsváron vasárnap este hatra harangoztak be kormányfőlemondató tüntetést.

Hirdetés