Tisztelettel adózunk
béel
2018. április 26. csütörtök, 08:00
Ha már Mátyás-emlékév van. Eugen Teodorovici a hosszú hétvégén leselkedik majd az adóhivatali alkalmazottak után, hogy azok ne zaklassák indokolatlanul a vállalkozókat.

Egészen sajátos módszert dolgozott ki Eugen Teodorovici pénzügyminiszter arra, hogy rábírja az adóhatóság ellenőreit: ne zaklassák fölöslegesen a cégeket az ellenőrzések során. A tárcavezető közölte, a május elsejei hosszú hétvégén ő is kilátogat a Fekete-tenger partjára, de nem pancsikolni, és nem is hivatalos miniszteri pompában. Hanem szinte rangrejtve, hogy – mint fogalmazott - „az árnyékból” kövesse nyomon az adóhatóság embereit. Tisztára, mint annak idején Mátyás király.

Teodorovici elmondta, a tengerparton lesz, hogy megbizonyosodjon: az adóhatóság a vendégfogadók gazdasági tevékenységének megzavarása nélkül fog ellenőrizni.

A parlament épületében nyilatkozó Teodorovici elmondta, tárgyalt az Adócsalás Elleni Főigazgatóság képviselőivel, akik közölték vele, hogy terveik szerint a tengerparton fognak ellenőrzéseket végezni a május elsejei szezonkezdéskor.

„Egyértelműen megkértem őket, hogy ne zavarják meg a gazdasági szereplők tevékenységét, nehogy ilyen eljárásokról szerezzek tudomást. De senkinek nem kell aggódni vagy félni az ANAF ellenőrzéseitől.

Aki betartja a törvényt, aki bevezeti a pénztárgépbe a bevételi összegeket, az a barátunk”

– mondta a pénzügyminiszter.

Teodorovici kilátásba helyezte, hogy jelen lesz a tengerparton, és rejtőzködve, de követni fogja az adóhatóság alkalmazottait, akiknek tiszteletben kell tartaniuk az adófizetőket, és nem szabad akadályozniuk a cégek gazdasági tevékenységét.

„Ez megtörténhet éjjel is, nappal is” – figyelmeztetett a miniszter.

Már csak arra vagyunk kíváncsiak, hogyan kerüli el a sokat szereplő tárcavezető, hogy felismerjék: BMW-s, kigyúrt menő csávónak, szilikonkeblű cicababának, vagy kebabosnak álcázza majd magát. Ne adj' Isten, pálmafának.

Amúgy Teodorovici nem először izzasztja meg az adóhivatali alkalmazottakat. Mivel március végén kiderült, hogy a februári pénzügyi mérleg siralmasra sikeredett, elrendelte, az adóhatóság (ANAF) vezető tisztviselői maradjanak benn délután is a munkahelyükön, hogy ellenőrizzék a hasonlóan hatalmas költségvetési lyukkal fenyegető márciusi adatokat.

Egyébként egészen jó ötletei is vannak. Így például papírlevél helyett interneten kommunikálna az adófizetőkkel.

A legnagyobb visszhangot kiváltó javaslatot azonban tavaly tette, még Mihai Tudose akkori miniszterelnök tiszteletbeli tanácsadójaként. Fölvetette, hogy meg kéne adóztatni az adómentességet élvező román ortodox egyházat.

Akkor a tisztségébe került az amúgy korrekt felvetés, de azért most sem akar teljesen lemondani róla. Igaz, nem az államkasszába fizettetné be a pénzt, hanem arra ösztönözné az egyházat, hogy szociális programokra költse azt az összeget, amelyet adóként kellene kicsengetnie.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26374
Két ex-Real Madridos játékossal erősített a kolozsvári focicsapat.
A hírszerző szolgálat arra gyanakszik, hogy keletről érkezik a baj.
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.
A marosvásárhelyi zenekar kizárólag magyar nyelvű, saját szerzeményekkel jelentkezik.
Az örmény FC Alaskert ellen aratott ötgólos győzelem a csapat legnagyobb arányú sikere a nemzetközi kupákban.
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
A nép ügyvédjéhez fordulnak.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.