Tisztelettel adózunk
béel
2018. április 26. csütörtök, 08:00
Ha már Mátyás-emlékév van. Eugen Teodorovici a hosszú hétvégén leselkedik majd az adóhivatali alkalmazottak után, hogy azok ne zaklassák indokolatlanul a vállalkozókat.

Egészen sajátos módszert dolgozott ki Eugen Teodorovici pénzügyminiszter arra, hogy rábírja az adóhatóság ellenőreit: ne zaklassák fölöslegesen a cégeket az ellenőrzések során. A tárcavezető közölte, a május elsejei hosszú hétvégén ő is kilátogat a Fekete-tenger partjára, de nem pancsikolni, és nem is hivatalos miniszteri pompában. Hanem szinte rangrejtve, hogy – mint fogalmazott - „az árnyékból” kövesse nyomon az adóhatóság embereit. Tisztára, mint annak idején Mátyás király.

Teodorovici elmondta, a tengerparton lesz, hogy megbizonyosodjon: az adóhatóság a vendégfogadók gazdasági tevékenységének megzavarása nélkül fog ellenőrizni.

A parlament épületében nyilatkozó Teodorovici elmondta, tárgyalt az Adócsalás Elleni Főigazgatóság képviselőivel, akik közölték vele, hogy terveik szerint a tengerparton fognak ellenőrzéseket végezni a május elsejei szezonkezdéskor.

„Egyértelműen megkértem őket, hogy ne zavarják meg a gazdasági szereplők tevékenységét, nehogy ilyen eljárásokról szerezzek tudomást. De senkinek nem kell aggódni vagy félni az ANAF ellenőrzéseitől.

Aki betartja a törvényt, aki bevezeti a pénztárgépbe a bevételi összegeket, az a barátunk”

– mondta a pénzügyminiszter.

Teodorovici kilátásba helyezte, hogy jelen lesz a tengerparton, és rejtőzködve, de követni fogja az adóhatóság alkalmazottait, akiknek tiszteletben kell tartaniuk az adófizetőket, és nem szabad akadályozniuk a cégek gazdasági tevékenységét.

„Ez megtörténhet éjjel is, nappal is” – figyelmeztetett a miniszter.

Már csak arra vagyunk kíváncsiak, hogyan kerüli el a sokat szereplő tárcavezető, hogy felismerjék: BMW-s, kigyúrt menő csávónak, szilikonkeblű cicababának, vagy kebabosnak álcázza majd magát. Ne adj' Isten, pálmafának.

Amúgy Teodorovici nem először izzasztja meg az adóhivatali alkalmazottakat. Mivel március végén kiderült, hogy a februári pénzügyi mérleg siralmasra sikeredett, elrendelte, az adóhatóság (ANAF) vezető tisztviselői maradjanak benn délután is a munkahelyükön, hogy ellenőrizzék a hasonlóan hatalmas költségvetési lyukkal fenyegető márciusi adatokat.

Egyébként egészen jó ötletei is vannak. Így például papírlevél helyett interneten kommunikálna az adófizetőkkel.

A legnagyobb visszhangot kiváltó javaslatot azonban tavaly tette, még Mihai Tudose akkori miniszterelnök tiszteletbeli tanácsadójaként. Fölvetette, hogy meg kéne adóztatni az adómentességet élvező román ortodox egyházat.

Akkor a tisztségébe került az amúgy korrekt felvetés, de azért most sem akar teljesen lemondani róla. Igaz, nem az államkasszába fizettetné be a pénzt, hanem arra ösztönözné az egyházat, hogy szociális programokra költse azt az összeget, amelyet adóként kellene kicsengetnie.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26374
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.