Jön a harmadik Várkert Fesztivál: a családbarát buli!

Vagyis: amíg a gyerekek játszanak a gyalui várkertben, a szülők élvezik a fesztivált. Együtt, vagy külön-külön. Mert ennyi lazaság azért belefér.
Hirdetés

Két hónap sincs már hátra, és felbúgnak a 3. Várkert Fesztivál motorjai. Egész pontosan: a Kolozsvártól egy ugrásra levő Gyaluban magasodó várkastély kertjében zajló buli idén június 15. és 17. között zajlik majd.

A szervezők – a Kincses Kolozsvár Egyesület és a Traditio Transylvania Alapítvány – meg is tartották az esemény beharangozóját. Jelen voltak és beharangoztak: Gergely Balázs főszervező és Sánta Levente projektmenedzser.

Gergely Balázs és Sánta Levente beharangozás közben

Ami a legfontosabb, már csak azért is, mert ezt hallottuk a legtöbbször: a Várkert Fesztivál családias hangulatú, családbarát, gyerekbarát, továbbá családcentrikus. Tehát kedves családok, figyelő szemeiteket tessék Gyalura vetni június közepén, mert ez a fesztivál elsősorban nektek szól. Ami persze korántsem jelenti azt, hogy akinek történetesen nincs családja, nem találja meg magának a megfelelő programot a lassan bejáratottnak nevezhető kínálatban.

Egy másik fontos dolog, amit nem árt ismételgetni: a helyszín egyre szebb lesz. 2017-ben ugyanis a Traditio Transylvanica Alapítvány 20 millió lejes uniós támogatást nyert, amelyből bő három év alatt teljes körű felújítást hajtanak végre az ingatlanon. És utána megnyitja kapuit a megálmodott kulturális központ.

És akkor vissza az idei fesztiválra: három napig áll majd a bál a történelmi várkertben. Lesz ott minden, ami kicsiknek-nagyoknak szíve csücske, mese, játék, kézművesség, tánc, zene, irodalom, kultúra, sport, történelem, és persze minden, mi szem-szájnak ingere. A részletes programot itt lehet majd megnézni, amikor felkerül.

Ami a zenei kínálatot illeti: tavaly hat zenekar jött el Gyaluba, idén 12, ami önmagáért beszél. Péntek este a Budapest Bárral indul a vár-kertiparti. Szombaton az Edina Kvartett, a Noémo, a Bordó Sárkány, a 100 Folk Celsius zenél napközben, este pedig Földes László Hobo lép fel vadiúj Bob Dylan-anyagával (Lassú vonat, 2018), no meg a Bohemian Betyars.

 

Hobo és Dylan találkozása lezajlik az idei Várkert Fesztiválon is

Vasárnap pedig lesz Musica Historica, Kaláka, Tokos Zenekar, Szeder (nem a gyümölcs), záróbandaként pedig a nemzetközi felállású Braindogs zenekar fogja tolni, méghozzá Tom Waits repertoárját (nem magyarul). 

Hirdetés

A programsátrak (talán a gyereksátor kivételével) idén nyitottak lesznek, hogy a nagyérdemű ne érezze magát a négy fal közé rekesztve. A színpadok pedig történelmi neveket kaptak: Lorántffy Zsuzsanna színpad, Rákóczi színpad, Bánffy-kert, Római-terasz.

Más újdonság: most már nem muszáj hazajönni egy-egy átszórakozott este után. A várkertben ugyan továbbra sem lehet aludni, de a szervezők lefoglaltak néhány száz helyet a fesztiválhelyszíntől másfél-két kilométerre levő gyalui Eldorado kempingben, ahol szervezett körülmények között alhat az, akinek nem akaródzik hazautazni. 

Sörösök, figyelem! Idén a Várkert Fesztiválon csak magyar kézműves söröket lehet majd venni-inni. És még mielőtt bárki is megijedne, hogy juj, ez drága lesz: a legolcsóbb magyar várkerti kézműves sör hat lejbe kerül. Szóval olcsó.

Na és akkor a jegyek. Május 10-étől indulhat a jegyvadászat, akkor jelennek meg a „korai madár” jegyek a bilete.ro oldalon. Egy napra 20 lej, három napra 35 lej. A korai madarakra június 11-ig lehet lőni. Utána ugranak egyet a számok fölfele: a napijegy 30 lejbe, a három napi 50 lejbe kerül majd. A jegyeket offline is meg lehet majd venni, a Bulgakov, illetve Rhédey kávéházakban, no meg a helyszínen. Ja, 14 év alatt a belépés továbbra is ingyenes.

Az utaztatás javításán keményen dolgoznak a szervezők. Több buszjáratot terveznek, hogy ne legyenek fennakadások. A menetrendet körülbelül két héttel a feszt előtt közlik.

És akkor nekünk már csak annyi a dolgunk, hogy guggolva is kibírjuk a hátralevő alig két hónapot, hogy egy jót lazíthassunk a Várkert Fesztiválon! Tessék nézni, tavaly is milyen klassz volt:

 

Hirdetés