Kiúttalan utak
béel
2018. április 25. szerda, 10:17
Még mindig borzasztó állapotban vannak az utak Romániában.

Továbbra is a gyalázatos és a siralmas közötti szintre lehet belőni a román közúthálózatot az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán ismertetett adatai szerint.

Mint kiderült, a közutak több mint egyharmada még mindig földút, legfeljebb kővel burkolt útszakasz.

A 2017. december 31-i állapotokat tükröző felmérés értelmében a romániai úthálózat hossza 80 099 kilométer, ebből 17 654 kilométer (20,5 százalék) főút, 35 149 kilométer (40,8 százalék) megyei út, míg 33 296 kilométer (38,7 százalék) községi út.

A burkolat minősége szempontjából 34 900 kilométer 50,5 százalék) korszerűsített útszakasz – ennek 92,1 százaléka fokozott terhelés elviselésére kialakított úgynevezett nehéz vagy közepes aszfaltréteget jelent –, 21 074 kilométer (24,5 százalék) könnyű terhelés elviselésére szolgáló burkolattal borított út, míg 30 125 kilométer (35 százalék) kővel burkolt vagy földút.

Ugyanakkor a nehéz terhelés elviselésére kiépített utak 41,4, a könnyebbére 48,2 százalékban felújításra szorulnak.

Az autópályák aránya is sokat elmond: a több mint 80 ezer kilométerből csupán 763 kilométer, vagyis 4,3 százalék.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26360
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.
Ez jött ki egy közvélemény-kutatás eredményeként. De más nyalánkságok is vannak ott. Például Orbán Viktor.
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?
Ilyen körülmények között jogos a kérdés: miként tudja biztosítani Románia jövőre az EU Tanács elnökségét?
A csendőrökök által megvert osztrák újságíró miatt Románia 2019-es EU-elnökségét is megkérdőjelezik.
De ehhez arra van szükség, hogy a két ország belügyminisztériuma jóváhagyja Bihar és Hajdú-Bihar megye önkormányzati vezetőinek beadványát.
Ultramodern lesz a kolozsvári közszállítás. Már csak utak kellenek.
A kánikulát gyenge nyári záporok enyhítik majd.
A politikában a konfliktus „alaptevékenység”. Ami ma a román politikában zajlik, az nem konfliktus. Folyamatos botrány. Andrei Pleșu írása.