Kiúttalan utak
béel
2018. április 25. szerda, 10:17
Még mindig borzasztó állapotban vannak az utak Romániában.

Továbbra is a gyalázatos és a siralmas közötti szintre lehet belőni a román közúthálózatot az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán ismertetett adatai szerint.

Mint kiderült, a közutak több mint egyharmada még mindig földút, legfeljebb kővel burkolt útszakasz.

A 2017. december 31-i állapotokat tükröző felmérés értelmében a romániai úthálózat hossza 80 099 kilométer, ebből 17 654 kilométer (20,5 százalék) főút, 35 149 kilométer (40,8 százalék) megyei út, míg 33 296 kilométer (38,7 százalék) községi út.

A burkolat minősége szempontjából 34 900 kilométer 50,5 százalék) korszerűsített útszakasz – ennek 92,1 százaléka fokozott terhelés elviselésére kialakított úgynevezett nehéz vagy közepes aszfaltréteget jelent –, 21 074 kilométer (24,5 százalék) könnyű terhelés elviselésére szolgáló burkolattal borított út, míg 30 125 kilométer (35 százalék) kővel burkolt vagy földút.

Ugyanakkor a nehéz terhelés elviselésére kiépített utak 41,4, a könnyebbére 48,2 százalékban felújításra szorulnak.

Az autópályák aránya is sokat elmond: a több mint 80 ezer kilométerből csupán 763 kilométer, vagyis 4,3 százalék.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26360
Pedig ez a mioritikus haza soros EU-elnökségének jelképe.
Hiába szerzett három gólt Észtországban, a védelem csődje miatt csak döntetlent játszott a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában.
A gyülekezési törvény módosítását a kormány már régóta fontolgatja, de a legfelsőbb bíróság mai döntése után meglehet, hogy nem lesz már szükség rá. A civilek perrel fenyegetnek.
Négy nagyváros a kezébe vette a sorsát. Elkezdődött volna a gyakorlati regionalizálás? És vajon mit fog szólni mindehhez a bukaresti bojárság?
Kevesebb mint két év alatt elég látványosan alakult a pártok népszerűsége.
Többször át lett ismételve és fel lett mondva a lecke a román-magyar érdemi párbeszéd elkezdésének a fontosságáról az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pénteki, kolozsvári konferenciáján. Idén is.
Jobban játszott, de nem eléggé jól Athénban a magyar válogatott.
Tanulság: nyugodtan lehet kutatni a szekus besúgók után, amíg szembe nem jön valaki, aki túl magas polcon van.
Még a siralmas téesznyugdíjakat is bankkártyára utalná az állam.
A gesztus értékelendő, de ettől még nincs mit ünnepelni.
Mert egy putyinista-erdoganista beütésű autarchikus ceauşiszta nemzetállam. És nincs politikai víziója. És nem akar integrálódni. És, hopp, hasonlítani igyekszik Magyarországhoz.
Ezt persze könnyű leírni. Dragneát és csapatát kifüstölni a kormány épületéből annál nehezebb. És lehet, kicsit kevés is hozzá ez a Klaus Iohannis.
A gyulafehérvári román nemzetgyűlésről sok szó esik a centenárium évében, de csak kevesen beszélnek arról, hogy 1918 decemberében ellen-nagygyűlést is tartottak Kolozsváron. Erről is beszélt a Korunk Akadémia legutóbbi meghívottja, Fodor János történész.
Semmit nem tudni róluk, de valószínű, hogy más nyelven tanulják az ábécét.