Volt pénzügyminiszterre szállt rá a DNA

Társaival Sebastian Vlădescu mintegy húszmillió eurós sápot vett le a Bukarest–Konstanca vasútvonal felújításából. Állítja a DNA.
Hirdetés
Klaus Iohannis államfő kedden elküldte Tudorel Toader igazságügyi miniszternek a volt pénzügyminiszter, Sebastian Vlădescu elleni büntetőjogi eljárás elindítására vonatkozó kérést – közölte az Államelnöki Hivatal. 
 
Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi április 18-án kérte az államfő hozzájárulását a volt pénzügyminiszter, Sebastian Vlădescu elleni büntetőjogi eljárás megindításához. 
 
Az ügyészek szerint 2005 és 2014 között több romániai befolyásos személy egy megállapodás alapján összesen körülbelül húszmillió eurót kapott egy külföldi vállalattól. Cserébe biztosították, hogy az illető vállalatot bízzák meg a Bukarest és Konstanca között vezető vasútvonal felújításával, illetve hogy a számlákat időben kiegyenlítik, és a vállalat megkapja egy másik, szintén általa kijavított vasútvonal felújítása után elmaradt áfahátralékot is. Amint a vállalat megkapott egy-egy összeget a román államtól (közvetve a román állami vasúttársaságtól), százalékot fizetett belőle a gyanúsított személyeknek. 
 
Sebastian Vlădescu 2005 augusztusa és 2007 áprilisa, illetve 2009 decembere és 2010 szeptembere között töltötte be a pénzügyminiszteri tisztséget.
 
Ugyanabban az ügyben bűnvádi eljárás folyik befolyással való üzérkedés miatt Cristian Boureanu volt képviselő, Mircea-Ionuţ Costea volt pénzügyminisztériumi hivatalnok, Mihaela Mititelu, a román állami vasúttársaság vezetőségéhez közel álló személy, valamint Constantin Dascălu szállításügyi államtitkár ellen, vesztegetés elfogadása miatt.

Hirdetés