Fotó: FMMN
szórványban
Szerző: Főtér.ro
2018. április 24. kedd, 21:33
Június 8–10. között kulturális és szórakoztató programok sokaságával várnak Nagyenyeden.

A Fehér Megyei Magyar Napok sztárfellépői idén a jól ismert Beatrice, valamint Vincze Lilla és a Napoleon Boulevard lesznek, de a koncertprogramot színesítik a Fölszállott a Páva közönségdíjasai, a Tatrospart Táncegyüttes, közösen a Gyimesvölgye férfikórussal, az Ördögszekér Zenekarral, valamint a Háromszék Táncegyüttes. Gyerekkoncerttel érkezik a Karaván együttes, és a már hagyománnyá vált véndiák koncerttel a Smici Blues Band zenekar, míg a  Magyarlapádi Piros Pántlikás, a Vajasdi Margaréta és a Nagyenyedi Ficfa zenekar egy közös táncházzal készül.

Az említett programok mellett, idén is minden érdeklődőt kiállítással, kulturális rendezvényekkel, tanácskozásokkal, sporttevékenységekkel és gyermekfoglalkozásokkal várnak.

Az esemény a hagyományos tornabemutatóval nyílik. A több mint száz éves hagyomány folytatására a kollégiumi diákság idén is továbbviszi az év végi Tornavizsga közösségépítő erejét. Az eseménysorozat alatt olyan művészeket, előadókat és vállalkozókat mutatnak be, akik a szórványban maradtak, erősítve, támogatva a magyarságot.

A Torockói Íjász Szer Egyesület hagyományos íjászattal látogat el a rendezvényre, ahol változatos bemutatókkal készülnek: ismertetik a jurta felállítását, a honfoglaló magyarság korhű ruházatát, harci szokásait, harcművészetét, valamint az íj használatát és az íjjal lövés fogásait. A bátrabbak íjász ügyességi vételkedőkben is részt vehetnek.

Tekintettel arra, hogy 2018 a család éve: a szombati napot a családi programoknak szentelik. Délelőttől kezdődnek a kézműves foglalkozások, majd 17 órától a Karaván együttes szórakoztatja a közönséget. Napközben foci- és kosárlabda-bajnokságra kerül sor, diákokat, szülőket és véndiákokat egyaránt várnak a csapatokba.

A Kollégium udvarán kézműves termékek és gasztrosarok várja az érdeklődőket, ahol enyedi borokat, bográcsos ételeket, helyi kézműves édességeket és egyéb finomságokat lehet kóstolni.

A Bod Péter Alapítványt szervezésében, Gyulafehérváron zárul a rendezvénysorozat a Háromszék Táncegyüttes előadásával.

 

 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26357
Aztán jól megfenyegették pénzbírsággal az oktatási tárcát. Most biztos átgondolják.
A kedves kormány tejjel-mézzel folyó Kánaánt ajánl a nyugdíjasoknak. És a szükséges pénzt például az autópályáktól veszi el.
A tulajdonos azt ígéri, Erdély legszebb terasza fog működni a majdani szálloda udvarán.
Az önkormányzat nagy erőbedobással, a szállásadók csillagászati árakkal készülnek a Nagy Napra.
Könnyű úgy válaszolni a kérdésre, hogy a kívül rekedt generáció egy ideig túl fiatal, egy idő után meg túl öreg volt. A probléma azért picit összetettebb.
Nem készül el ugyanis egy csomópont. Azonban...
Egy világjáró utcazenész volt az idei Jazz in the Street sztárvendége.
Pedig ez a mioritikus haza soros EU-elnökségének jelképe.
Hiába szerzett három gólt Észtországban, a védelem csődje miatt csak döntetlent játszott a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában.
A gyülekezési törvény módosítását a kormány már régóta fontolgatja, de a legfelsőbb bíróság mai döntése után meglehet, hogy nem lesz már szükség rá. A civilek perrel fenyegetnek.
Négy nagyváros a kezébe vette a sorsát. Elkezdődött volna a gyakorlati regionalizálás? És vajon mit fog szólni mindehhez a bukaresti bojárság?
Kevesebb mint két év alatt elég látványosan alakult a pártok népszerűsége.
Többször át lett ismételve és fel lett mondva a lecke a román-magyar érdemi párbeszéd elkezdésének a fontosságáról az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pénteki, kolozsvári konferenciáján. Idén is.
Jobban játszott, de nem eléggé jól Athénban a magyar válogatott.