Fotó: FMMN
szórványban
Szerző: Főtér.ro
2018. április 24. kedd, 21:33
Június 8–10. között kulturális és szórakoztató programok sokaságával várnak Nagyenyeden.

A Fehér Megyei Magyar Napok sztárfellépői idén a jól ismert Beatrice, valamint Vincze Lilla és a Napoleon Boulevard lesznek, de a koncertprogramot színesítik a Fölszállott a Páva közönségdíjasai, a Tatrospart Táncegyüttes, közösen a Gyimesvölgye férfikórussal, az Ördögszekér Zenekarral, valamint a Háromszék Táncegyüttes. Gyerekkoncerttel érkezik a Karaván együttes, és a már hagyománnyá vált véndiák koncerttel a Smici Blues Band zenekar, míg a  Magyarlapádi Piros Pántlikás, a Vajasdi Margaréta és a Nagyenyedi Ficfa zenekar egy közös táncházzal készül.

Az említett programok mellett, idén is minden érdeklődőt kiállítással, kulturális rendezvényekkel, tanácskozásokkal, sporttevékenységekkel és gyermekfoglalkozásokkal várnak.

Az esemény a hagyományos tornabemutatóval nyílik. A több mint száz éves hagyomány folytatására a kollégiumi diákság idén is továbbviszi az év végi Tornavizsga közösségépítő erejét. Az eseménysorozat alatt olyan művészeket, előadókat és vállalkozókat mutatnak be, akik a szórványban maradtak, erősítve, támogatva a magyarságot.

A Torockói Íjász Szer Egyesület hagyományos íjászattal látogat el a rendezvényre, ahol változatos bemutatókkal készülnek: ismertetik a jurta felállítását, a honfoglaló magyarság korhű ruházatát, harci szokásait, harcművészetét, valamint az íj használatát és az íjjal lövés fogásait. A bátrabbak íjász ügyességi vételkedőkben is részt vehetnek.

Tekintettel arra, hogy 2018 a család éve: a szombati napot a családi programoknak szentelik. Délelőttől kezdődnek a kézműves foglalkozások, majd 17 órától a Karaván együttes szórakoztatja a közönséget. Napközben foci- és kosárlabda-bajnokságra kerül sor, diákokat, szülőket és véndiákokat egyaránt várnak a csapatokba.

A Kollégium udvarán kézműves termékek és gasztrosarok várja az érdeklődőket, ahol enyedi borokat, bográcsos ételeket, helyi kézműves édességeket és egyéb finomságokat lehet kóstolni.

A Bod Péter Alapítványt szervezésében, Gyulafehérváron zárul a rendezvénysorozat a Háromszék Táncegyüttes előadásával.

 

 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26357
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.
A marosvásárhelyi zenekar kizárólag magyar nyelvű, saját szerzeményekkel jelentkezik.
Az örmény FC Alaskert ellen aratott ötgólos győzelem a csapat legnagyobb arányú sikere a nemzetközi kupákban.
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
A nép ügyvédjéhez fordulnak.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.