Ezekkel a filmekkel akaszt ki idén a TIFF

PC-ellenes szekcióval duplázza meg a fesztivál a hagyományosan húzós válogatását. Előre, kurvák, gengszterek, turisták – Határok nélkül!
Hirdetés
A politikai korrektség kérdését feszegeti idei tematikus szekciójában a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), amely tizenhetedjére lép túl következetesen a politikai korrektség határain. Az egyeseket akár kifejezetten sértő határátlépésekhez még csak útlevelet sem kell felmutatni, elég lesz a mozijegy május 25. – június 3. között Kolozsvár bármelyik mozijában.
 
Egyesek majd kiakadnak, mások megkönnyebbülten sóhajtanak fel, hogy készítenek még bátor filmeket a politikai korrektség szélsőségességei által meghatározott korszakban – vezette fel Mihai Chirilov művészeti igazgató az idei TIFF botrányfilmjeinek szánt közleményt. Amelyből persze csak szőrmentén derül ki, mitől botrányos egyik vagy másik film, és úgyis a személyes ízlésünk szerint fogunk majd megbotránkozni – vagy sem. Mindenesetre a szekció tíz filmje pályázik majd a fesztivál FIPRESCI-díjára.
 
Tripping thru Keta
 
Pillanatkép a Tripping thru Keta című filmből
 
A legmaróbb filmek egyikének ígérkezik a dél-koreai sztárrendező, Kim Ki-Duk legújabb filmje, a Berlinálén bemutatott Human, Space, Time And Human. Vélhetőleg nem a rendező körül fellángolt nemi erőszak botrány miatt. A beharangozó inkább a film aktuális politikai, illetve reményvesztett, bibliai allegorikus jellegét emeli ki, amely nem vet túl jó fényt az emberiség történetére.
 
Szexuális megalázástól, idilli tájaktól és brutalitástól egyáltalán nem lesz mentes a dán Holiday című film Isabella Eklöf svéd rendezőnőtől, ígéri a közlemény, amely szerint sokat fogunk utána vitázni a kompromisszumokról és a nők elleni erőszakról.
 
 
Ezzel ellentétben A Horrible Woman főszereplője mindenkit képes manipulálni, a köré szövődő szerelmi történetek pedig könnyen fordulnak át rémálomba – írják Christian Tafdrup filmjéről.
 
Nem mindennapi turistaélmény lesz a Tripping Thru Keta, egy szemtelenül gusztusosnak ígért mexikói komédia, amelyben Keta, a hiperaktív stylist drogüzletbe keveredik, és nem mindennapi hősökkel lép kapcsolatba, hogy aztán teljesen felforgassa ezeket a kapcsolatokat.
 
Hiperaktívként ajánlják a Neurotic Quest For Serenity brazil komédia főszereplőjét, Kikát is, de ott nem világos, milyen helyzetek gátolják a siker felé törő nőket. #Metoo-helyzet bírájaként nézhetjük majd a szintén brazil Liquid Truth filmet, amelyet az ártatlanság vélelmének elemzéseként ajánlanak az instant ítéletek korában. A vádlott ezúttal a gyerekekkel túl érzelemdúsan viselkedő úszóedző.
 
 
Nagy kedvvel ajánlják a TIFF-en már két filmmel is megfordult izlandi rendező, Hafsteinn Gunnar Sigurdsson fekete komédiáját, az Under The Treet, amelyben drámai helyzeteket és rég eltemetett titkokat hoz felszínre két szomszéd család háborúskodása – egy fa miatt.
 
Saját korunkra gyanúsan hasonlító utópiát alkotott az osztrák Ruth Mader, aki nem szeretne átlátszó társadalomban élni, és kifejezetten utálja a politikai korrektséget, nyilatkozta korábban. Life Guidance című filmje a tökéletes kapitalizmust képzeli el, ahol a társadalom folyamatosan törekszik saját maga optimalizálására.
 
A tökéletesség másként merül fel a Pieles című spanyol film főszereplői számára, akik ritka rendellenességekkel és azzal az univerzális vággyal élnek, hogy olyannak fogadjanak el bennünket, amilyenek vagyunk.
 
 

És akkor még nem is említettük a Határok nélkül szekciót,

amelyben a kannibalizmustól a chat-szobában feléledő alteregón át a gyerekgyilkos ösztöneit egy prostituált megölésével csillapító apáig minden előfordul majd, ami sokkolhat.
 
Ez a szekció is foglalkozik a brutális szegénységben élő vidéki nők helyzetével, amely Ukrajnában sem mentes az erőszaktól (When The Trees Fall), és itt is tarol majd a feketehumor. Pontosabban egy all-inclusive üdülőhelyen, ahol egy kanadai turista csodákat tesz (All You Can Eat Buddha), illetve a finn tanyavilágban, ahonnan egy metálbanda nem szokványos kalandok árán szeretne egy norvég metálfesztivál színpadára kerülni.
 
 

Természetesen idén is lesz Víkend a kastélyban:

május 26-án, szombaton a napközbeni gyerekprogramok után Alfred Hitchcock első, 1925-ös filmjét vetítik, Az élvezetek kertjét, amelyhez a Notes & Ties kamarazenekar biztosítja az élőzenét a bonchidai Bánffy-kastély udvarán. 
 
Másnap, május 27-én mutatják be Sion Sono Erdélyben is forgatott filmjét, a Tokyo Vampire Hotelt, amelyben olyan helyszíneket fedezhetünk fel, mint a kolozsvári Bánffy-palota pincéje, a volt New York szálló, a Főtér vagy a Karolina tér, és több hazai színész is szerepet kapott benne.
 

Visszatér a virtuális valóság is a geekek és kíváncsiak számára,

idén a Cluj Hub helyiségeiben (a Central áruház hátsó traktusában). A VR-kalandok mellett kipróbálhatjuk a Live Cinemát és a Loop Cinemát, bármit is takarjanak ezek a nem túl sokat mondó kifejezések.
 
Az infiniTIFF Summit konferencián pedig azt tanulhatjuk meg, hogyan mesélhetünk történetet az olyan szűk eszköztárat használó platformokon, mint például az Instagram.
 

Hirdetés