Észak-Korea atomstoppot vállalt: mindenki örül

Az országba egy hét múlva látogat a dél-koreai elnök, egy hónap múlva az amerikai elnök.
Hirdetés
Kim Dzsong Un pénteken jelentette be, hogy országa április 21-től felfüggeszti atomkísérleteit és rakétatesztjeit, továbbá bezárja nukleáris kísérleti telepét. A Punggye-ri telepen hat atomkísérletet hajtottak végre 2006-tól mostanáig. A bejelentést Kim Dzsong Un az észak-koreai munkáspárt plenáris ülésén tette egy héttel azelőtt, hogy találkozna Dél-Korea elnökével.
 
Az Európai Unió is üdvözölte szombat délelőtt Kim Dzsong Un észak-koreai vezető bejelentését a nukleáris kísérletek és rakétatesztek felfüggesztéséről. Közleményében Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő pozitív, régóta várt lépésnek nevezte a phenjani bejelentést, amelynek az ország teljes körű, igazolható és visszafordíthatatlan nukleáris leszereléséhez, a nemzetközi kötelezettségek teljes tiszteletben tartásához, valamint az Átfogó Atomcsend-egyezmény (CTBT) ratifikálásához kell vezetnie.
 
Hozzátette: az EU minden lehetséges módon támogatja a helyzet tárgyalásos megoldását, a kommunikációs csatornák továbbra is nyitva lesznek a phenjani vezetéssel, azonban fenntartják az Észak-Koreával szembeni szankciókat.
    
Donald Trump amerikai elnök „remek hírként” üdvözölte pénteken Kim Dzsong Un észak-koreai vezető bejelentését a nukleáris kísérletek és rakétatesztek felfüggesztéséről. Az amerikai elnök szokása szerint Twitter-bejegyzésben reagált a phenjani bejelentésre. 
 

 
„Nagyszerű hír Észak-Koreának és a világnak” — fogalmazott mikroblog-bejegyzésében Donald Trump. Majd utalva közelgő csúcstalálkozójára Kim Dzsong Unnal, hozzátette: „nagy előrelépés! Várom a csúcstalálkozónkat!”.  
 
Trump szerdán a floridai Mar-a-Lago villában Abe Sindzó japán kormányfővel tartott közös sajtóértekezletén megerősítette, hogy javában tartanak az előkészítő tárgyalások a várhatóan május végén vagy június elején tartandó csúcstalálkozóról. Részletekről az elnök nem beszélt, de azt elmondta, hogy pillanatnyilag öt helyszínt vizsgálnak mint a megbeszélések esélyes helyszínét. 
 
Az Észak-Koreával szomszédos Kína is üdvözölte az atomstop bejelentését. A kínai külügyminisztérium szerint a lépés segíti a feszültség csökkentését a Koreai-félszigeten.

Hirdetés