Fotó: Facebook | Muzeul Judeţean de Istorie si Artă Zalău
Kiásott múlt
Timi
2018. április 20. péntek, 17:36
Az ezüstpénzek Zilahtól délkeletre kerültek felszínre.

A 17. század idején használt ezüstérméket talált egy amatőr régész a Szilágyságban, Zilahtól délkeletre, Magyarkecel és Gurzófalva között egy út mentén. A pénz egy része – összesen 29 darab – még márciusban került a felszínre egy fémkereső detektor segítségével. A rájuk találó műkedvelő régész a törvényeknek megfelelően járt el, és értesítette a hatóságokat a leletekről, ezt követően a Szilágy megyei történelmi múzeum szakemberei feltárást végeztek a helyszínen, és újabb 39 darabot találtak.

Az érméket átadták a kulturális igazgatóságnak, de a leltározás után valószínűleg visszakerülnek a múzeumhoz, nyilatkozta Horea Pop, a múzeum régészeti osztályának igazgatója. A 68 darab érme közül öt bronzból készült, a többi mind ezüst. A szakember szerint a 17. század második felétől kezdve a 18. század közepéig használhattak ilyen fizetőeszközöket, megfogalmazása szerint az Osztrák-Magyar Monarchia idején (nyilván korábban, hiszen a kiegyezés 1867-ben történt, ami már a 19. század – szerk. megj.). A legtöbb érme lyukasztott, ami arra utal, hogy egy láncra voltak felfűzve.

Horea Pop elmondta: szakértők végzik el az érmék megtisztítását és pontos beazonosítását, de hangsúlyozta, rendkívül törékeny, megrongálódott leletekről van szó. 

További fotók elérhetőek a múzeum Facebook-oldalán

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26316
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.
A marosvásárhelyi zenekar kizárólag magyar nyelvű, saját szerzeményekkel jelentkezik.
Az örmény FC Alaskert ellen aratott ötgólos győzelem a csapat legnagyobb arányú sikere a nemzetközi kupákban.
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
A nép ügyvédjéhez fordulnak.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.