Fotó: Facebook | Muzeul Judeţean de Istorie si Artă Zalău
Kiásott múlt
Timi
2018. április 20. péntek, 17:36
Az ezüstpénzek Zilahtól délkeletre kerültek felszínre.

A 17. század idején használt ezüstérméket talált egy amatőr régész a Szilágyságban, Zilahtól délkeletre, Magyarkecel és Gurzófalva között egy út mentén. A pénz egy része – összesen 29 darab – még márciusban került a felszínre egy fémkereső detektor segítségével. A rájuk találó műkedvelő régész a törvényeknek megfelelően járt el, és értesítette a hatóságokat a leletekről, ezt követően a Szilágy megyei történelmi múzeum szakemberei feltárást végeztek a helyszínen, és újabb 39 darabot találtak.

Az érméket átadták a kulturális igazgatóságnak, de a leltározás után valószínűleg visszakerülnek a múzeumhoz, nyilatkozta Horea Pop, a múzeum régészeti osztályának igazgatója. A 68 darab érme közül öt bronzból készült, a többi mind ezüst. A szakember szerint a 17. század második felétől kezdve a 18. század közepéig használhattak ilyen fizetőeszközöket, megfogalmazása szerint az Osztrák-Magyar Monarchia idején (nyilván korábban, hiszen a kiegyezés 1867-ben történt, ami már a 19. század – szerk. megj.). A legtöbb érme lyukasztott, ami arra utal, hogy egy láncra voltak felfűzve.

Horea Pop elmondta: szakértők végzik el az érmék megtisztítását és pontos beazonosítását, de hangsúlyozta, rendkívül törékeny, megrongálódott leletekről van szó. 

További fotók elérhetőek a múzeum Facebook-oldalán

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26316
Aztán jól megfenyegették pénzbírsággal az oktatási tárcát. Most biztos átgondolják.
A kedves kormány tejjel-mézzel folyó Kánaánt ajánl a nyugdíjasoknak. És a szükséges pénzt például az autópályáktól veszi el.
Sőt, megújulnak az istenházák Kolozsváron.
A tulajdonos azt ígéri, Erdély legszebb terasza fog működni a majdani szálloda udvarán.
Az önkormányzat nagy erőbedobással, a szállásadók csillagászati árakkal készülnek a Nagy Napra.
Könnyű úgy válaszolni a kérdésre, hogy a kívül rekedt generáció egy ideig túl fiatal, egy idő után meg túl öreg volt. A probléma azért picit összetettebb.
Nem készül el ugyanis egy csomópont. Azonban...
Egy világjáró utcazenész volt az idei Jazz in the Street sztárvendége.
Pedig ez a mioritikus haza soros EU-elnökségének jelképe.
Hiába szerzett három gólt Észtországban, a védelem csődje miatt csak döntetlent játszott a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában.
A gyülekezési törvény módosítását a kormány már régóta fontolgatja, de a legfelsőbb bíróság mai döntése után meglehet, hogy nem lesz már szükség rá. A civilek perrel fenyegetnek.
Négy nagyváros a kezébe vette a sorsát. Elkezdődött volna a gyakorlati regionalizálás? És vajon mit fog szólni mindehhez a bukaresti bojárság?
Kevesebb mint két év alatt elég látványosan alakult a pártok népszerűsége.
Többször át lett ismételve és fel lett mondva a lecke a román-magyar érdemi párbeszéd elkezdésének a fontosságáról az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pénteki, kolozsvári konferenciáján. Idén is.