Fotó: Facebook | Muzeul Judeţean de Istorie si Artă Zalău
Kiásott múlt
Timi
2018. április 20. péntek, 17:36
Az ezüstpénzek Zilahtól délkeletre kerültek felszínre.

A 17. század idején használt ezüstérméket talált egy amatőr régész a Szilágyságban, Zilahtól délkeletre, Magyarkecel és Gurzófalva között egy út mentén. A pénz egy része – összesen 29 darab – még márciusban került a felszínre egy fémkereső detektor segítségével. A rájuk találó műkedvelő régész a törvényeknek megfelelően járt el, és értesítette a hatóságokat a leletekről, ezt követően a Szilágy megyei történelmi múzeum szakemberei feltárást végeztek a helyszínen, és újabb 39 darabot találtak.

Az érméket átadták a kulturális igazgatóságnak, de a leltározás után valószínűleg visszakerülnek a múzeumhoz, nyilatkozta Horea Pop, a múzeum régészeti osztályának igazgatója. A 68 darab érme közül öt bronzból készült, a többi mind ezüst. A szakember szerint a 17. század második felétől kezdve a 18. század közepéig használhattak ilyen fizetőeszközöket, megfogalmazása szerint az Osztrák-Magyar Monarchia idején (nyilván korábban, hiszen a kiegyezés 1867-ben történt, ami már a 19. század – szerk. megj.). A legtöbb érme lyukasztott, ami arra utal, hogy egy láncra voltak felfűzve.

Horea Pop elmondta: szakértők végzik el az érmék megtisztítását és pontos beazonosítását, de hangsúlyozta, rendkívül törékeny, megrongálódott leletekről van szó. 

További fotók elérhetőek a múzeum Facebook-oldalán

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26316
A PIKNIK - Nyitott kastélyok hete című rendezvénysorozat keretében lehetőség nyílt a hétvégén több kastélyt szabadon meglátogatni. Mi a zabolait és a miklósvárit jártuk be, előbbi szállodaként, utóbbi múzeumként működik.
A korábbi kisebb táblák rendszerint eltűntek, ezért a most felavatott emlékjel 600 kilogrammos.
Se sértődés, se felháborodás nem hangzott el a megnyitón. Cuppogós vörös szőnyeg, megrendültség és emlékezés Doina Corneára játszotta a nyitógála főszerepét.
Mától katonás szigort vezettek be adataink védelmében az egész Európai Unió területén.
Rendesen rátelepült a filmfesztivál a Főtérre, délután már moccanni is alig lehet a szabadtéri mozitól.
Mindegyik érdekelt félnek volt autonómiaterve Erdélyre, de végül az döntött, hogy kinek volt itt a hadserege a második világháború végén.
Pontosabban az igazgatója. Ha már májusban befutott az idei egymilliomodik utas.
Röviden: autonómia kellene hozzá. Ha nem is területi.
A Kolozs Megyei Tanács hosszú hónapok óta tartó teketóriázás után beüzemelte a fordított ozmózisú rendszert.
Az elöregedés 2050-re olyen méreteket ölt Romániában, hogy 1,74 nyugdíjas fog jutni minden aktív személyre.
A két ügy között nyilván nincs ok-okozati kapcsolat, de azért jó lenne, ha a rangos egyetemek nem csak a saját jogaikat védenék, hanem az odajáró egyetemi hallgatókét is.
A gyanú szerint a volt miniszterelnök katonai diverziós akciók elrendelésében sáros.
Ha már egy olyan kiegyensúlyozott elemző is szóvá teszi, mint Horațiu Pepine, akkor tényleg lehet valami baj az egyensúly körül.
Az RMDSZ törvénymódosítása átment a képviselőházon, már csak az államfőn múlik, mikor vezetik be.