Női kosárlabda-bajnokság, 2017: Sepsi SIC vs Kolozsvári U|Fotó: Manases Sándor
Székelyföld vs Partium
Szerző: Boros Miklós
2018. április 20. péntek, 08:35
Magyarellenesség ezúttal nem valószínű.

Abban semmi meglepő nincs, hogy idén is két erdélyi, pontosabban egy székelyföldi és egy partiumi csapat vívja a női kosárlabda-bajnokság döntőjét, hiszen a kilenc csapatos Nemzeti Ligában idén egyetlen regáti csapat, a CSBT Alexandria indult.

Az sem meglepő, hogy a Sepsi SIC és a Szatmárnémeti VSK jutott el a döntőig, már a szezon elején nyilvánvaló volt, hogy

ez a két csapat anyagi és szakmai szempontból is kiemelkedik a mezőnyből.

A két klubban ezen kívül már csak az a közös, hogy mindkettő egy-egy RMDSZ-vezetésű város közpénzből működtetett kirakatcsapata, amely az elmúlt tíz évben került a romániai kosárelitbe. Innen kezdve azonban jönnek a különbségek.

Szentgyörgyön ugyanis a csapat egyelőre megszolgálta a pénzét, az elmúlt években nyert két bajnoki címet (2016, 2017) és négy Román Kupát (2008, 2015, 2016, 2018), Szatmáron viszont sokáig hiányoztak a trófeák, aztán az év elején, a Közép-Európai Liga (CEWL) megnyerésével végre serleg is került a vitrinbe – azonban ebben

a regionális ligában is romániai csapatok tették ki a mezőny felét.

A szentgyörgyiek viszont a CEWL helyett a FIBA Európa Kupát választották, ahol túljutottak a csoportkörön, és csak a legjobb 24 között búcsúztak a görög Olympiakosz Pireusz ellen. Ez pedig a román szövetség versenyszabályzata szerint a hazai bajnokságban is egy plusz idegenlégiós szerepeltetését teszi lehetővé (öt helyett hatot nevezhetnek).

Ráadásul Zoran Mikes edző még meccsről meccsre variálhat is, hiszen a Sepsi SIC-nek immár hét külföldi játékosa van, miután az év elején leigazolták az ausztrál Carley Mijovicot is. Pont ez a légiósbőség volt az, amely a két csapat februári kupadöntője után kiváltotta a szatmáriak óvását – amelyet végül a szövetség eluasított, bár beismerte, hogy rosszul fogalmazták meg a versenykiírást.

A 62:48-ra megnyert kupadöntő mellett a szezon során

két döntős három alapszakaszbeli összecsapása is egyaránt a Sepsi SIC győzelmével zárult

(70:59, 87:62, 93:56), a szentgyörgyiek idén amúgy csupán egyszer kaptak ki romániai ellenféltől: Kolozsváron a tavalyi döntős U-tól.

A szatmáriaknak az alapszakasz 7 veresége mellett a rájátszásban is becsúszott egy kisiklás hazai pályán, a Temesvár elleni negyeddöntőben. A VSK keretéből négy kosaras a tavalyi döntőben is érdekelt volt a Sepsi SIC ellen: Andra Mandache, Marina Sfîrlea, Taneisha Harrison és a szezon közben igazolt Brittany Denson egy évvel ezelőtt a U játékosai voltak az összesítésben 3-1-es szentgyörgyi sikert hozó fináléban.

Az idei döntőnek ugyanúgy Szentgyörgy az esélyese, mint az előző kettőnek,

ám ezúttal a közönség magyarellenességével nem kell megküzdenie, mint tavalyelőtt Gyulafehérváron vagy tavaly Kolozsváron. A szatmári sportlíceum Boh Katalinról elnevezett terme alig 400 néző befogadására alkalmas, és a VSK szurkolói sem tartoznak a nagy túrázók közé.

A jelek szerint a 3000 férőhelyes Sepsi Arénában esedékes két hétvégi meccsen nem lesznek vendégszurkolók, a jövő héten viszont a Székely Légió mintegy 50-60 tagja utazik majd el a szatmári meccs(ek)re. A párharc az egyik fél harmadik győzelméig tart.

A bajnoki döntő műsora
Április 20., péntek, 19.00: Sepsi SIC–Szatmárnémeti VSK (FRB TV)
Április 21., szombat, 19.00: Sepsi SIC–Szatmárnémeti VSK (FRB TV)
Április 26., csütörtök, 18.15: Szatmárnémeti VSK–Sepsi SIC (Digi Sport)
Április 27., péntek: Szatmárnémeti VSK–Sepsi SIC (ha szükséges)
Április 30., hétfő: Sepsi SIC–Szatmárnémeti VSK (ha szükséges)
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26299
A PIKNIK - Nyitott kastélyok hete című rendezvénysorozat keretében lehetőség nyílt a hétvégén több kastélyt szabadon meglátogatni. Mi a zabolait és a miklósvárit jártuk be, előbbi szállodaként, utóbbi múzeumként működik.
A korábbi kisebb táblák rendszerint eltűntek, ezért a most felavatott emlékjel 600 kilogrammos.
Se sértődés, se felháborodás nem hangzott el a megnyitón. Cuppogós vörös szőnyeg, megrendültség és emlékezés Doina Corneára játszotta a nyitógála főszerepét.
Mától katonás szigort vezettek be adataink védelmében az egész Európai Unió területén.
Rendesen rátelepült a filmfesztivál a Főtérre, délután már moccanni is alig lehet a szabadtéri mozitól.
Mindegyik érdekelt félnek volt autonómiaterve Erdélyre, de végül az döntött, hogy kinek volt itt a hadserege a második világháború végén.
Pontosabban az igazgatója. Ha már májusban befutott az idei egymilliomodik utas.
Röviden: autonómia kellene hozzá. Ha nem is területi.
A Kolozs Megyei Tanács hosszú hónapok óta tartó teketóriázás után beüzemelte a fordított ozmózisú rendszert.
Az elöregedés 2050-re olyen méreteket ölt Romániában, hogy 1,74 nyugdíjas fog jutni minden aktív személyre.
A két ügy között nyilván nincs ok-okozati kapcsolat, de azért jó lenne, ha a rangos egyetemek nem csak a saját jogaikat védenék, hanem az odajáró egyetemi hallgatókét is.
A gyanú szerint a volt miniszterelnök katonai diverziós akciók elrendelésében sáros.
Ha már egy olyan kiegyensúlyozott elemző is szóvá teszi, mint Horațiu Pepine, akkor tényleg lehet valami baj az egyensúly körül.
Az RMDSZ törvénymódosítása átment a képviselőházon, már csak az államfőn múlik, mikor vezetik be.