Másodjára dobja vissza a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvényt az alkotmánybíróság

Két másik jogszabály az igazságügyi reformból viszont átment az alkotmánybírósági szűrőn.
Hirdetés

Másodszor is visszaküldte kiigazításra a parlamentnek a bírák és ügyészek jogállását módosító törvénykezdeményezést az alkotmánybíróság csütörtökön.

A három jogszabályból álló igazságszolgáltatási reformcsomag másik két jogszabálya immár sikeresen vette az alkotmánybírósági normakontrollt.

A sokak által bírált törvénycsomagot március végén fogadta el másodszor a szenátus, miután a PSD-ALDE átfogalmazta az alkotmánybíróság által kifogásolt cikkelyeket.

Mindhárom törvény ellen újabb alkotmányossági óvást terjesztett be a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a legfelsőbb bíróság: a tartalmi és eljárási kifogások egy részének helyt adva dobta vissza a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvényt második alkalommal is a taláros testület.

Hirdetés

A jogszabály ismét visszakerül a parlamentbe. A taláros testület később közli a döntés indoklását.

Az igazságszolgáltatás megszervezéséről rendelkező, 2004/303-as, valamint a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) működését szabályozó, 2004/317-es törvény módosításai ellen benyújtott kifogásokat elutasította az alkotmánybíróság, így azok az államfő elé kerülnek kihirdetésre.

Hirdetés