Sokánt!
Jean St'Ay
2018. április 19. csütörtök, 13:35
Sőt, olcsóbbá válik! Ráadásul afféle „történelmi” igazságtétel folytán.

Igazi premiert harangozott be az Országos Versenyhivatal elnöke, Bogdan Chirițoiu. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a villamos energia fogyasztói ára csökkenni fog a tervek szerint, mégpedig azért, mert az áramszolgáltató kartellek túlzottan felemelték az árakat.

Chirițoiu elmondta: először fordult elő, hogy megbüntettek egy közbeszerzéseket szervező vállalatot – az Electrica S.A.-ról van szó –, mert alkalmazottai elősegítették a kartell létrehozását.  Az illetékes hatóságok összesen hat céget bírságoltak meg, összesen 73 millió lejre. A kartellen belüli egyezkedések végső következménye az volt, hogy a fogyasztók (vagyis önök, mi, a nép) nagyobb villanyszámlákat fizetett.

Hogyan is zajlott a lopás? Hát úgy, hogy egy vállalat (például az Electrica S.A.) meghirdetett egy mérőóra-közbeszerzést. Az ügyfelekkel közösen megegyeztek, ki mikor vegyen részt a liciten, hogy ne kelljen versenyezni egymással. Ily módon az ügyfelek minimális erőbedobással jutottak hozzá a felszerelésekhez. Viszont, a „kivételes” eljárás ellenszolgáltatásaként, drágábban. De nem estek kétségbe: amit elvesztettek a közbeszerzésen, visszanyerték a számlázáson: drágábban számlázták ki a szolgáltatott villamos energiát a népnek.

Chirițoiu szerint a versenyhivatal helyre be fogja hajtani az így okozott kárt, az Országos Energiaszabályozó Hatósággal (ANRE) együttműködve.

Igen, de hogy is lehet egy ilyen típusú kárt behajtani? Hiszen az a pénz már elszállt. Chirițoiu szerint azonban megvan a megoldás. Mégpedig az, hogy ha a múltban a kartellek drágábban szolgáltatták az áramot, akkor a jövőben kötelezik őket arra, hogy olcsóbban adják. Ily módon a múltban okozott kár a jövőben megtérül.

A magunk részéről, mint áramfogyasztók és számlafizetők, örülünk annak is, hogy rajtacsípték az „ügyes fiúkat”, illetve annak is, hogy olcsóbb lesz az áram. Kérdés, mikortól.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26291
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.
Ez jött ki egy közvélemény-kutatás eredményeként. De más nyalánkságok is vannak ott. Például Orbán Viktor.
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?