Sokánt!
Jean St'Ay
2018. április 19. csütörtök, 13:35
Sőt, olcsóbbá válik! Ráadásul afféle „történelmi” igazságtétel folytán.

Igazi premiert harangozott be az Országos Versenyhivatal elnöke, Bogdan Chirițoiu. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a villamos energia fogyasztói ára csökkenni fog a tervek szerint, mégpedig azért, mert az áramszolgáltató kartellek túlzottan felemelték az árakat.

Chirițoiu elmondta: először fordult elő, hogy megbüntettek egy közbeszerzéseket szervező vállalatot – az Electrica S.A.-ról van szó –, mert alkalmazottai elősegítették a kartell létrehozását.  Az illetékes hatóságok összesen hat céget bírságoltak meg, összesen 73 millió lejre. A kartellen belüli egyezkedések végső következménye az volt, hogy a fogyasztók (vagyis önök, mi, a nép) nagyobb villanyszámlákat fizetett.

Hogyan is zajlott a lopás? Hát úgy, hogy egy vállalat (például az Electrica S.A.) meghirdetett egy mérőóra-közbeszerzést. Az ügyfelekkel közösen megegyeztek, ki mikor vegyen részt a liciten, hogy ne kelljen versenyezni egymással. Ily módon az ügyfelek minimális erőbedobással jutottak hozzá a felszerelésekhez. Viszont, a „kivételes” eljárás ellenszolgáltatásaként, drágábban. De nem estek kétségbe: amit elvesztettek a közbeszerzésen, visszanyerték a számlázáson: drágábban számlázták ki a szolgáltatott villamos energiát a népnek.

Chirițoiu szerint a versenyhivatal helyre be fogja hajtani az így okozott kárt, az Országos Energiaszabályozó Hatósággal (ANRE) együttműködve.

Igen, de hogy is lehet egy ilyen típusú kárt behajtani? Hiszen az a pénz már elszállt. Chirițoiu szerint azonban megvan a megoldás. Mégpedig az, hogy ha a múltban a kartellek drágábban szolgáltatták az áramot, akkor a jövőben kötelezik őket arra, hogy olcsóbban adják. Ily módon a múltban okozott kár a jövőben megtérül.

A magunk részéről, mint áramfogyasztók és számlafizetők, örülünk annak is, hogy rajtacsípték az „ügyes fiúkat”, illetve annak is, hogy olcsóbb lesz az áram. Kérdés, mikortól.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26291
Az RMDSZ törvénymódosítása átment a képviselőházon, már csak az államfőn múlik, mikor vezetik be.
A bukaresti médiafigyelő szervezet ismét elkészítette éves jelentését, melyben terjedelmesen foglalkozik a romániai magyar kisebbség ellen irányuló diszkriminációval is.
A szociáldemokrata vezér és kormánya folyamatosan mantrázzák a kormányprogram egyetlen és abszolút igazságát. A számok azonban olyanok, mint a tények: makacs dolgok.
A szenátorok ma háromnegyedórás vitában mondták el, mit gondolnak Székelyföld autonómiájáról.
És mennyi a képen látható… izének az előállítási költsége?
A jelek szerint nem matematikusi képességei miatt szerepeltetik a szíriai csapatban.
A kisbusz, melyben utaztak, Szlovéniából tartott Maros megye felé. A vétkes sofőr Facebookozott vezetés közben.
Hallgatólagosan elfogadta, hogy ne legyen büntethető, ha valaki nem saját, hanem más hasznára követ el korrupciós bűncselekményt.
Pár zaftos kulcsszó egy igazi román nemzetvédő hazafi politikus parlamenti interpellációja kapcsán.
Már csak két hónap, és lehet felvételizni az egyetemre. Több száz szakra, közel 25 ezer helyre.
Az elkövetkező egy évben 3,5 százalékkal kevesebbet fizetünk az áramért.
Az ügyészek a forradalom utáni időszakban elkövetett összes törvénytelenség miatt előveszik a volt elnököt.
A DNA három év letöltendő börtönbüntetést kért a szenátus elnökére, de a legfelsőbb bíróság ma felmentette a hamis tanúzás vádja alól.
Úgy tűnik, Liviu Pop úr nincs tisztában a román szlenggel. Sem.