Párhuzamos valóság
Szerző: Horaţiu Pepine
2018. április 19. csütörtök, 16:48
A Bizottság számára a tagországok nem annyira konkrét társadalmaknak látszanak, inkább a nagy transznacionális bizniszek terepének. Horaţiu Pepine írása.

A Bizottság legutóbbi jelentése, a szokásoknak megfelelően, a román gazdaságról és közeljövőbeli perspektíváiról nyújt elemzést. Röviden, ismert és a külföldi befektetők képviselői és a politikai ellenzék által több tízszer hangoztatott dolgokat fogalmaz meg.

Lényegében a fogyasztás gazdasági növekedésen belüli túl magas arányát és azt bírálják, hogy a bérek és nyugdíjak megnövelése a hivatalos költségvetésihiány-célok túllépéséhez vezet. Sőt, bár megemlítik a gazdasági növekedés pozitív hatásait – a munkanélküliség az utóbbi 20 év legalacsonyabb értékét (4,9%) mutatja és a „háztartások rendelkezésére álló bevételek jelentős növekedését” –, a jelentés inkább borúlátó.

Ahhoz, hogy megértsük ennek okát, előbb arra a szemszögre kell rámutatnunk, amelyből nézve összeállították. Annak ellenére, hogy – elméletileg – egy közösségi közintézmény a forrása,

a jelentés nagyrészt a Romániában tevékenykedő nagyvállalatok perspektívájával azonosul.

Hiszen, bár a gazdasági növekedés az utóbbi években jelentős volt és a munkanélküliség csökkent, a jelentés főleg az olyan negatív következményeket hangsúlyozza ki, mint például a munka piacának megmerevedése. Más szavakkal, a cégek már nem találnak a tevékenységüknek megfelelő alkalmazottakat és a stagnálás lehetőségével szembesülnek. Igaz, hogy ez a munkaerő-hiány végül általában az egész társadalmat is negatívan érinti, de az elsődlegességek más szervezéséről van szó.

Végül a nyugdíjak és bérek emelését szárazon csak egy tisztán technikai aspektusként említik meg, hogy aztán később azt állítsák, ez a deficitek növekedéséhez és lehetséges szankciókhoz vezethet. Nem egyszer került szóba, hogy a Bizottság szemszögéből nézve a tagországok nem annyira szubjektív törekvésekkel rendelkező konkrét társadalmaknak látszanak, hanem a nagy transznacionális ügyletek lefolytatása terepének. A nyugdíjak növelése, például, erős érzelmi töltetű és a társadalomban nagy visszhangot kiváltó esemény lehet,

Brüsszelből olyan, mintha egy nagy vezérlőtáblán meggyulladna egy figyelmeztető lámpa.

A gazdaságnak, persze, megvannak a maga törvényszerűségei, melyek – ha megszegik őket – nem kívánt hatásokat produkálhatnak, mint például az infláció túlzott megnövekedése az utóbbi évben és a lej gyengülése az euróval szemben a növekvése teljében lévő kereskedelmimérleg-hiány miatt. De az sem kielégítő perspektíva, ha tisztán technikai mutatókra redukáljuk az olyan pozitív hatású társadalmi eseményeket, mint amilyen az általános jövedelemnövekedés volt. Ha úgy tűnik, hogy az EU eltávolodott a polgártól, akkor ez elsősorban ezért, a tisztán technikai perspektívája miatt van így, mely teljesen érzéketlenné teszi a valamely közösség életében zajló szubjektív eseményekre vonatkozóan. Több ezerszer hallottuk az Európai Bizottság felelőseitől azt az ígéretet, hogy

közelebb viszik a polgárhoz Európát, de úgy tűnik, a mai napig nem fejtették meg, hogy miként tehetnék ezt.

Vegyünk egy példát a jelentésből: „A munkaerő- és kompetenciakínálat nem tart lépést a gazdaság folyamatosan változó igényeivel.” Ez minden bizonnyal így van. De a román társadalom szemszögéből nézve ugyanezt az igazságot másképp fogalmazták volna meg. Azt mondanák, például, hogy sok román felhasználatlanul marad, és ha nem törődik bele a mélyszegénységbe, akkor elmegy munkát találni valahova Európába, nem egyszer elfogadhatatlan kiszolgáltatottsági helyzetbe kerülve. Azt mondanák, hogy a román oktatás becsődölt és egy illuzórikus emancipáció kedvéért lemondott a kétkezi szakmák megtanításáról. Azt is mondanák, hogy az alacsony munkanélküliség a munkaerő utóbbi évtizedben bekövetkezett kiáradásának betudható illúzió. A különbség voltaképpen az lenne, hogy nem a „gazdaság” állna a figyelem középpontjában, hanem

az adminisztratív statisztikák és technikák szabálya által feláldozott konkrét egyén és közösség.

A szociáldemokrata kormány drámaian kudarcot vallhat, ha nem lesz képes csökkenteni a kereskedelmi hiányt és más növekedési motorokat is találni a fogyasztáson kívül (ezt maga a pénzügyminiszter, Eugen Teodorovici is elismerte), de a Bizottság szemszöge sem képes kiváltani egy politikai programot.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26295
A PIKNIK - Nyitott kastélyok hete című rendezvénysorozat keretében lehetőség nyílt a hétvégén több kastélyt szabadon meglátogatni. Mi a zabolait és a miklósvárit jártuk be, előbbi szállodaként, utóbbi múzeumként működik.
A korábbi kisebb táblák rendszerint eltűntek, ezért a most felavatott emlékjel 600 kilogrammos.
Se sértődés, se felháborodás nem hangzott el a megnyitón. Cuppogós vörös szőnyeg, megrendültség és emlékezés Doina Corneára játszotta a nyitógála főszerepét.
Mától katonás szigort vezettek be adataink védelmében az egész Európai Unió területén.
Rendesen rátelepült a filmfesztivál a Főtérre, délután már moccanni is alig lehet a szabadtéri mozitól.
Mindegyik érdekelt félnek volt autonómiaterve Erdélyre, de végül az döntött, hogy kinek volt itt a hadserege a második világháború végén.
Pontosabban az igazgatója. Ha már májusban befutott az idei egymilliomodik utas.
Röviden: autonómia kellene hozzá. Ha nem is területi.
A Kolozs Megyei Tanács hosszú hónapok óta tartó teketóriázás után beüzemelte a fordított ozmózisú rendszert.
Az elöregedés 2050-re olyen méreteket ölt Romániában, hogy 1,74 nyugdíjas fog jutni minden aktív személyre.
A két ügy között nyilván nincs ok-okozati kapcsolat, de azért jó lenne, ha a rangos egyetemek nem csak a saját jogaikat védenék, hanem az odajáró egyetemi hallgatókét is.
A gyanú szerint a volt miniszterelnök katonai diverziós akciók elrendelésében sáros.
Ha már egy olyan kiegyensúlyozott elemző is szóvá teszi, mint Horațiu Pepine, akkor tényleg lehet valami baj az egyensúly körül.
Az RMDSZ törvénymódosítása átment a képviselőházon, már csak az államfőn múlik, mikor vezetik be.