Itt az újabb vádlott az 1989-es forradalom ügyében

Teodor Brateș volt a Forradalom Tévébemondója. A vád: emberiesség elleni bűncselekmények.
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, Ion Iliescu volt román államelnököt kedden beidézték a legfőbb ügyészségre és hivatalosan elindították ellene a bűnvádi eljárást az 1989-es forradalom ügyében, mégpedig emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt. Ugyanerre a sorsra jutott Petre Roman volt miniszterelnök és Gelu Voican Voiculescu volt miniszterelnök-helyettes is.

A szerdai napon sor került Teodor Brateșre, a román közszolgálati televízió (TVR) híradóműsorának akkori főszerkesztő-helyettesére is, aki december 22–24. között irányította a forradalmi műsorokat a televízió stúdióiban.

A fenti videóban Teodor Brateș arról tájékoztatja az országot a TVR stúdiójából, hogy Románia ellenségei (feltehetően terroristák) megmérgezték az ivóvizet Szebenben és Marosvásárhelyen.  

A vád Brateș ellen ugyanaz, mint Iliescuék ellen: emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények. A Forradalom Bemondójának is nevezett Brateș ellen az ügyészek azért indítottak bűnvádi eljárást, mert „főszereplője volt a hamis, diverzionista jellegű hírek terjesztésének, ily módon nagy mértékben hozzájárult a román civil lakosság és katonaság körében kialakult terrorista pszichózis kialakulásához”.

Hirdetés