Majority SafePack
Jean St'Ay
2018. április 18. szerda, 14:33
Nem viccelnek: módosítani akarják a román alkotmányt, hogy egyesülni lehessen Moldovával.

A Centenárium Szövetség ernyője alá tartozó több mint 130 egyesület és kezdeményező csoport elkezdett egy aláírásgyűjtő kampányt. Hogy miért? Hát, hogy lehessen népszavazást tartani a nagy egyesülésről. Mármint, a Moldovai Köztársaság egyesüléséről Romániával.

Az aláírásgyűjtés április 23. és június 25. között zajlik majd, és azt a célt szolgálja, hogy végül módosítsák Románia alkotmányát, mégpedig egy preambulummal, amely konkrét utalást tartalmaz a Moldovai Köztársasággal való egyesülés lehetőségére. A kezdeményezők Romániában, a Moldovai Köztársaságban és persze a román diaszpórában akarják összegyűjteni az egymillió aláírást.

A kezdeményezők szerint az újraegyesülés a Prut két partján élő lakosság jogos kívánsága. Ám annak érdekében, hogy e kívánság teljesüljön, módosítani kell a román alkotmányt. (A moldovait nem kell? Kérdezzük halkan.) Ezért a kezdeményezők összehívtak egy alkotmányjogi szakértőkből álló csoportot, akik kidolgozzák az alaptörvény preambulumába szánt utolsó mondatot, mégpedig Németország alkotmányának mintájára. Ebben az utolsó mondatban az áll majd, hogy a román népnek joga van békésen újraegyesülni (konkréten, így), az 1975-ös Helsinki Záróokmány előírásaival összhangban.

Egy német európai parlamenti képviselő, nevezett Michael Gahler, a Kereszténydemokrata Unió tagja (Angela Merkel pártja) azt állítja, Németország jó szemmel nézné a Moldovai Köztársaság és Románia egyesülését, de figyelem! Be kell tartani bizonyos feltételeket. A két Németország újraegyesülése idején a nyugatnémet alkotmány tartalmazott egy olyan mondatot, hogy ha más területek szeretnének csatlakozni a szövetségi Németországhoz, el kell fogadniuk annak alkotmányát.

A kampányt szerdán harangozzák be a szervezők a nagy román városokban – Temesvár, Bukarest (és érdekes módon a cikk írója által ide sorolt) Chișinău –, ugyanakkor Brüsszelben is.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26273
Aztán jól megfenyegették pénzbírsággal az oktatási tárcát. Most biztos átgondolják.
A kedves kormány tejjel-mézzel folyó Kánaánt ajánl a nyugdíjasoknak. És a szükséges pénzt például az autópályáktól veszi el.
A tulajdonos azt ígéri, Erdély legszebb terasza fog működni a majdani szálloda udvarán.
Az önkormányzat nagy erőbedobással, a szállásadók csillagászati árakkal készülnek a Nagy Napra.
Könnyű úgy válaszolni a kérdésre, hogy a kívül rekedt generáció egy ideig túl fiatal, egy idő után meg túl öreg volt. A probléma azért picit összetettebb.
Nem készül el ugyanis egy csomópont. Azonban...
Egy világjáró utcazenész volt az idei Jazz in the Street sztárvendége.
Pedig ez a mioritikus haza soros EU-elnökségének jelképe.
Hiába szerzett három gólt Észtországban, a védelem csődje miatt csak döntetlent játszott a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában.
A gyülekezési törvény módosítását a kormány már régóta fontolgatja, de a legfelsőbb bíróság mai döntése után meglehet, hogy nem lesz már szükség rá. A civilek perrel fenyegetnek.
Négy nagyváros a kezébe vette a sorsát. Elkezdődött volna a gyakorlati regionalizálás? És vajon mit fog szólni mindehhez a bukaresti bojárság?
Kevesebb mint két év alatt elég látványosan alakult a pártok népszerűsége.
Többször át lett ismételve és fel lett mondva a lecke a román-magyar érdemi párbeszéd elkezdésének a fontosságáról az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pénteki, kolozsvári konferenciáján. Idén is.
Jobban játszott, de nem eléggé jól Athénban a magyar válogatott.