Majority SafePack
Jean St'Ay
2018. április 18. szerda, 14:33
Nem viccelnek: módosítani akarják a román alkotmányt, hogy egyesülni lehessen Moldovával.

A Centenárium Szövetség ernyője alá tartozó több mint 130 egyesület és kezdeményező csoport elkezdett egy aláírásgyűjtő kampányt. Hogy miért? Hát, hogy lehessen népszavazást tartani a nagy egyesülésről. Mármint, a Moldovai Köztársaság egyesüléséről Romániával.

Az aláírásgyűjtés április 23. és június 25. között zajlik majd, és azt a célt szolgálja, hogy végül módosítsák Románia alkotmányát, mégpedig egy preambulummal, amely konkrét utalást tartalmaz a Moldovai Köztársasággal való egyesülés lehetőségére. A kezdeményezők Romániában, a Moldovai Köztársaságban és persze a román diaszpórában akarják összegyűjteni az egymillió aláírást.

A kezdeményezők szerint az újraegyesülés a Prut két partján élő lakosság jogos kívánsága. Ám annak érdekében, hogy e kívánság teljesüljön, módosítani kell a román alkotmányt. (A moldovait nem kell? Kérdezzük halkan.) Ezért a kezdeményezők összehívtak egy alkotmányjogi szakértőkből álló csoportot, akik kidolgozzák az alaptörvény preambulumába szánt utolsó mondatot, mégpedig Németország alkotmányának mintájára. Ebben az utolsó mondatban az áll majd, hogy a román népnek joga van békésen újraegyesülni (konkréten, így), az 1975-ös Helsinki Záróokmány előírásaival összhangban.

Egy német európai parlamenti képviselő, nevezett Michael Gahler, a Kereszténydemokrata Unió tagja (Angela Merkel pártja) azt állítja, Németország jó szemmel nézné a Moldovai Köztársaság és Románia egyesülését, de figyelem! Be kell tartani bizonyos feltételeket. A két Németország újraegyesülése idején a nyugatnémet alkotmány tartalmazott egy olyan mondatot, hogy ha más területek szeretnének csatlakozni a szövetségi Németországhoz, el kell fogadniuk annak alkotmányát.

A kampányt szerdán harangozzák be a szervezők a nagy román városokban – Temesvár, Bukarest (és érdekes módon a cikk írója által ide sorolt) Chișinău –, ugyanakkor Brüsszelben is.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26273
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.
A marosvásárhelyi zenekar kizárólag magyar nyelvű, saját szerzeményekkel jelentkezik.
Az örmény FC Alaskert ellen aratott ötgólos győzelem a csapat legnagyobb arányú sikere a nemzetközi kupákban.
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
A nép ügyvédjéhez fordulnak.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.