Fotó: Gönczy Tamás
Műemlék, védelem
Szerző: Főtér.ro
2018. április 16. hétfő, 16:55
A 2017-2018-as tanévre meghirdetett versenyben 35 csapat, több mint 500 diák vett részt.

A diákok kiválasztottak egy-egy műemléket, és fél éven keresztül az volt a feladatuk, hogy felfedezzék és másokkal is megismertessék azokat az értékeket, történeteket, különleges eseményeket, amelyek egyedivé teszik azt.

A versenyben nemcsak a diákcsapatok vettek részt, hanem bevonták a szakembereket, diáktársaikat, szüleiket, barátaikat is. „Így született meg az a mozgalom, amelyet ma már példaként emlegetnek Európában, hiszen a versenyzők ötletessége, fantáziája nem ismer határokat” – tájékoztat az RMDSZ hírlevele.

Az Erdély-szerte műemlékeket és műemléképületeket örökbefogadó iskolások versenyének győztese:

  • a nagyenyedi vár felett őrködő Bethlen Gábor Kollégium csapata;
  • a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum csapata, amely a Teleki kastélyt és református templomot fogadta örökbe;
  • valamint a Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum diákjainak csapata, amely a szentbenedeki Kornis kastély védelmezője volt.

Ők Winkler Gyula EP-képviselő jóvoltából brüsszeli tanulmányúton vesznek részt, ahol ismét bemutatják védencüket. Ugyanakkor hat döntős csapat vesz majd részt az Örökségünk őrei nyári táborában, emellett Electric Castle-, Vibe-, Méra-, Awake fesztivál-belépőt, Communitas-könyvcsomagokat és számos más díjat is nyertek a versenyzők.

Az előző évekhez képest bővült a vetélkedő, első alkalommal kapcsolódott be Maros megye, a kolozsvári mozgalom Kolozs megyeivé bővült, a szórványközösségeink ifjúsága pedig Brassó, Fehér és Hunyad megyében is bekapcsolódott.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, ötletgazda szerint: a verseny érdeme az, hogy a diákok felfedezik, és saját történeteikkel töltik meg az épületet, ezt a tudást és örömöt osztják meg mindnyájunkkal.

Az idei verseny fővédnöke Navracsics Tibor európai uniós biztos volt. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26240
A hatalom a nép orra alá dugja a trikolórt, és onnan tilos másról beszélni. Sabin Gherman írása.
Nem nagyon tudni, honnan lesz tízmilliárd euró helyi beruházásokra, amikor az idei utolsó nyugdíjakat a kormány tartalékalapjából fizetik ki.
Ez pedig édeskevés, már ha közoktatási stratégiáról beszélünk és nem újramelegített vitákról, véli Mircea Miclea, volt oktatási miniszter.
Na jó, ellenzéki megrendelésre készült, de azért olyan nagyot nem tévedhet.
Az emberi jogok világnapján történt. Vagyis hétfőn. Amikor a közleményírók is agyhalottak.
Amikor a románok is kiakadnak a saját túlhabzó nacionál-hisztériájuk kapcsán. Persze, anélkül, hogy elismernék: Erdélyt valóban elcsatolták.
Tudta, hogy Hobo ma is középiskolai történelemtanár lenne, ha nem alapít hobbizenekart? És hogy Deák Bill Gyulát zenésztársai csak Dukátnak becézték, pusztán anyagi okok miatt? A 73 éves Kossuth-díjas művész életpályájáról vallott.
Megkávéztatják a fáradt sofőröket az ünnepek alatt a magyar és román rendőrök.
Egyszerű matematika az egész: 210 ezer autóra alig 50 ezer parkolóhely jut.
Itt a lista, amelyiken ellenőrizheti, hogy az Ön települése köztük van-e.
Kolozsvár, Nagyvárad, Arad és Temesvár a hétvégén hivatalossá teszi koalícióját.
Ezt szokták mondeni azok a tökéletlen alakok, akiket a pártdinamika kulcspozíciókba juttat. Mindenki hibás, csak ők nem.
Amúgy Papp Attila Zsolt álnéven jár közöttünk. És bemutatták az új verskötetét Tengerkolozsváron, Vízierdélyben. Kicsit felugrottunk mellé a költői trámvájra.