Fotó: Gönczy Tamás
Műemlék, védelem
Szerző: Főtér.ro
2018. április 16. hétfő, 16:55
A 2017-2018-as tanévre meghirdetett versenyben 35 csapat, több mint 500 diák vett részt.

A diákok kiválasztottak egy-egy műemléket, és fél éven keresztül az volt a feladatuk, hogy felfedezzék és másokkal is megismertessék azokat az értékeket, történeteket, különleges eseményeket, amelyek egyedivé teszik azt.

A versenyben nemcsak a diákcsapatok vettek részt, hanem bevonták a szakembereket, diáktársaikat, szüleiket, barátaikat is. „Így született meg az a mozgalom, amelyet ma már példaként emlegetnek Európában, hiszen a versenyzők ötletessége, fantáziája nem ismer határokat” – tájékoztat az RMDSZ hírlevele.

Az Erdély-szerte műemlékeket és műemléképületeket örökbefogadó iskolások versenyének győztese:

  • a nagyenyedi vár felett őrködő Bethlen Gábor Kollégium csapata;
  • a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum csapata, amely a Teleki kastélyt és református templomot fogadta örökbe;
  • valamint a Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum diákjainak csapata, amely a szentbenedeki Kornis kastély védelmezője volt.

Ők Winkler Gyula EP-képviselő jóvoltából brüsszeli tanulmányúton vesznek részt, ahol ismét bemutatják védencüket. Ugyanakkor hat döntős csapat vesz majd részt az Örökségünk őrei nyári táborában, emellett Electric Castle-, Vibe-, Méra-, Awake fesztivál-belépőt, Communitas-könyvcsomagokat és számos más díjat is nyertek a versenyzők.

Az előző évekhez képest bővült a vetélkedő, első alkalommal kapcsolódott be Maros megye, a kolozsvári mozgalom Kolozs megyeivé bővült, a szórványközösségeink ifjúsága pedig Brassó, Fehér és Hunyad megyében is bekapcsolódott.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, ötletgazda szerint: a verseny érdeme az, hogy a diákok felfedezik, és saját történeteikkel töltik meg az épületet, ezt a tudást és örömöt osztják meg mindnyájunkkal.

Az idei verseny fővédnöke Navracsics Tibor európai uniós biztos volt. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26240
Európai pénzekből fedezik, a munkálatok két évig tartanak majd.
Az előző vadászrepülő-biznisz is jól sült el mindkét fél számára.
Az olasz főváros cigánytelepeinek a felszámolásához kért segítséget Virginia Raggi.
Állítólag folytatja az illegálisan kitermelt faanyag felvásárlását az osztrák cég.
A párizsi és más nyugati diáklázadások és a Marx-évforduló árnyékában alig esett szó a „prágai tavaszról”. És ez nem véletlen.
A romániai és bulgáriai adó újraindítása azt jelenti, hogy e két kelet-európai államot továbbra is „segíteni kell a demokratizálásban”.
Megütötte a főnyereményt a hatos lottón, ami több mint kétmillió euróval teszi gazdagabbá.
Lefagytak a határátkelőnél, amikor meglátták a gépkocsi rendszámtábláját.
Bár minden évben elmossa az eső, állja a sarat. A bonchidai Bánffy-birtokon dübörgő megafesztiválra minden rendezvényszervezőt elküldenénk: tanulni.
Elvándorlás, jogfosztások, atrocitások – ezekkel a gondokkal kell szembenézniük a kárpátaljai magyaroknak. De nem akarják feladni a szülőföldön való boldogulás lehetőségét: mint mondják, találékonyak a kiskapuk megkeresésében.
Gyengült a FCSB, erősödött a CFR, megint fél csapatát lecserélte a Sepsi OSK. Kezdődik a Liga 1 2018–2019-es idénye.
Nem ártana a valóságot is észrevenni a nagy nemzeti melldöngetés közepette.
Attól függ, mit értünk sokszínűség alatt: Franciaország fociválogatottja bizonyos szempontból nagyon is egységes.
Eltekintve azoktól a kompromisszumoktól, amelyek (talán) elkerülhetetlenek abban a balkáni közegben, melyben tevékenykednie kellett, Kövesi a rendelkezésére álló eszközökkel ért el eredményeket.