Már csak pár aláírás kérdése, és megszűnik a MOGYE

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem volt rektora úgy tudja, jövő héten egybeolvasztják az intézményt a Petru Maior Egyetemmel.
Hirdetés

Már a jövő héten egybeolvadhat a Petru Maior Egyetemmel a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE). Erről dr. Szabó Béla, a MOGYE volt rektorhelyettese nyilatkozott a Háromszék napilapnak. Úgy tudja, hogy a két felsőoktatási intézmény vezetője hónapok óta tárgyal a fúzióról, és minden elő van készítve a szerződés aláírásához.

Tájékoztatása szerint a bölcsészkarral, műszaki és jogi karral rendelkező Petru Maior Egyetem egy évvel ezelőtt tett fúziós javaslatot a MOGYÉ-nek. Ezt követően gyorsan váltották egymást az események, megalakult egy bizottság, melyben a magyar tagozatot mindössze ketten képviselhették. Április 9-én már egy készen kidolgozott technikai elemzést kapott kézhez a bizottság, még a jegyzőkönyvet is előre megírták – állítja Szabó Béla.

A magyar oktatók szerettek volna megbeszélést tartani a témáról, de a rektor elébe ment, és közvitát hirdetett. A testület utolsó ülésén már nem vettek részt a magyar bizottsági tagok. Szabó Béla szerint az orvosi után valószínűleg a színiakadémia beolvasztása következik. „A távlati cél valószínűleg az, hogy a »multikulturális« egyetemekből legfeljebb egy maradjon az országban, amit majd mutogatni lehet” – fogalmazott az orvos-professzor a Háromszék-nek.

Hirdetés