Innovációs szakok csökkentik a tandíjmentes helyeket

Diákszervezet aggódik az új szakok oktatási színvonaláért.
Hirdetés
Közleményben tiltakozik a Romániai Egyetemi Hallgatók Szövetsége az ellen a tanügyminisztériumi döntés ellen, hogy bizonyos egyetemeken és bizonyos szakokon a következő tanévtől csökken a tandíjmentes helyek száma.
 
A helyek minisztérium által javasolt elosztásában ugyanis megjelenik a „Románia fejlesztése szempontjából elsődleges fontosságú szakterületek” kategória olyan szakokkal, mint 
  • biogazdaság,
  • információs és kommunikációs technika,
  • biztonság,
  • energetika, 
  • klímaváltozások és környezetvédelem,
  • egészségügy,
  • öko-nanotechnológiák
és mások. Ezek lesznek a fejlődés motorjai a 2014-2020-as Országos Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Stratégia szerint. A mesterképzés 35 600 államilag támogatott helyéből 4600-at ezen területekhez közel álló szakokon szándékozik elkülöníteni a minisztérium, más szakok rovására – tájékoztat a diákszervezet. 
 
Az aláírók szerint azzal, hogy ezeken a szakokon hirtelen megnövelik a tandíjmentes helyek számát, megteremtik annak veszélyét, hogy a helyek betöltetlenül maradnak, illetve, hogy alacsony lesz az oktatás színvonala, ugyanis ezeken a területeken még nincsen megfelelő számú és képzettségű szakember, akik akadémiai szinten adhatnák át az ismereteket. 
 
A diákszervezet azt javasolja, hogy a prioritásként kezelt képzések számára külön helyeket biztosítson a minisztérium, ne a többi szak helyeit csoportosítsák át a fejlesztési stratégia szempontjából fontos területekre.
 
A kolozsvári BBTE tegnap közleményben háborodott fel amiatt, hogy a minisztérium 29-cel csökkentette az alapképzésen, 200-zal a mesterképzésen és 48-cal a doktori képzésen tandíjmentesen meghirdethető felvételi helyek számát.

Hirdetés