Trump rakétákkal fenyegette meg Szíriát és Oroszországot

Twitteren figyelmeztette az oroszokat, hogy készüljenek, mert érkezni fognak a szép, új és okos rakéták, mert Gázzal Gyilkoló Állatot támogatnak Szíriában. Aztán visszavett a harci lázból.
Hirdetés

Hangosabb Twitter-csata zajlik az amerikai elnök és az orosz külügy között, mint ha rakéták csapódnának egymásba. A mai szócsatát egy orosz szenátor kezdte, akit a Kommerszant egyik Twitter-csatornája idézett, eszerint Oroszország azonnal válaszolni fog, ha Szíriára mért amerikai légicsapás érinti az ott állomásozó orosz haderőt is.
 
A libanoni orosz nagykövet a helyi sajtó szerint erre azzal a fenyegetéssel erősített rá, hogy bármilyen, Szíriára kilőtt amerikai rakétát az oroszok le fognak lőni, sőt célba veszik a rakétaindítás helyszínét is.
 

Mirefel a hőzöngés?

A harci Twitter-helyzet a hétvégén elkövetett vegyifegyver-támadás miatt izzott fel, az Egyesült Államok és a nyugat-európai országok bizonyítottnak vélik, hogy a szíriai kormányerők hajtották végre saját civiljeik ellen a kelet-gútai Dúmában, míg az oroszok szerint nem történt meg, vagy provokáció volt, amit az Aszad-rezsimre akarnak kenni. A híradások 40-70 halálos áldozatról szólnak.
 
Ma viszont már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is azt közölte, hogy Dúmában mintegy 500 személy kért orvosi ellátást vegyi mérgezésre utaló jelekkel és tünetekkel. A WHO bebocsáttatást kért Dúmába, hogy elláthassák a vegyifegyver-támadás áldozatait.
 
A mai nap folyamán is az Aszadhoz hű szír hadsereg zavartalanul bombázta a lázadók által uralt kisebb településeket Aleppó és Idlib környékén, derül ki a Törökországban működő szír hírügynökség, a Qasioun News Agency tudósításából.
 

Trump beleállt a hőzöngésbe

Miközben a Kreml éjszaka még óvott az olyan húzásoktól, amelyek destabilizálhatják Szíriát, felvirradt a nap az észak-amerikai kontinensen, és ottani idő szerint reggel fél hét előtt Donald Trump máris kezelésbe vette a Twitter-fiókját. Tudatta, hogy még mindig csődösnek és kamuoldalnak tartja a New York Times-t, mindenkit megnyugtatott, hogy a Fehér Házban kiszámítottan készülnek az észak-koreai találkozóra és a kínai kereskedelmi viszonyok rendezésére, és választ fognak adni a szíriai gáztámadásra.
 
Majd áttért a nyílt fenyegetésre:
 

 
Készülj, Oroszország, mert jönnek a szép, új és „okos” rakéták! Nem kellene támogatni a Gázzal Gyilkoló Állatot, aki saját népét öli és még élvezi is!
– írta az Egyesült Államok elnöke.
 
Hogy alig fél órával később ugyanott már sokkal békülékenyebb hangot üssön meg:
 

 
Rosszabb a viszonyunk Oroszországgal most, mint a hidegháború idején. Ennek nem így kellene lennie. Oroszországnak szüksége van ránk, hogy segítsük a gazdaságát (amit nagyon könnyű lenne megtenni), és minden nemzetnek együtt kellene működnie. Leállítani a fegyverkezési versenyt?
– tért át Trump a harci dobok ütögetéséről a dollárok csörgetésére.
 
Hogy aztán másfél órával később az amerikai-orosz viszonyok rombadöntését rákenje a demokratákra, akik szerinte szorgalmazták az amerikai választásokba történt orosz beavatkozás kivizsgálását, amelyet az FBI egyik korábbi igazgatója, Robert Mueller vezet annak kiderítésére, volt-e kapcsolat, koordináció Trump elnökválasztási kampánya és az orosz kormány között.
 
Hirdetés

 

Naná, hogy az oroszok sem hagyták válasz nélkül Trumpot:

Moszkva az AFP szerint azt közölte, az amerikai rakétáknak inkább a terroristákat kellene célba venniük, nem a legitim kormányt Szíriában, majd azzal vádolta meg az amerikaiakat, hogy azért akarnak légicsapást mérni Szíriára, hogy eltüntessék a bizonyítékokat arról, hogy a vegyifegyver-támadás csak provokáció volt.
 

 
Pár perccel később beszólt a török kormányfő, hogy Amerika és Oroszország hagyja abba a Szíria kapcsán folytatott „utcai verekedést”. Miközben a szíriai külügyminisztérium azt közölte, nem lepte meg, hogy Amerika eszkalálta a konfliktust, az ABC News-nak két amerikai hivatalosság is megerősítette, 
 

jelenleg nem zajlik semmilyen amerikai légicsapás előkészítése.

 
Ahhoz képest elég forróra sikeredett ez a szerda kora délután. Miközben Oroszország és Fehéroroszország közös hadgyakorlatot tart a lengyel határtól mindössze tíz kilométerre, tudatja a Mediafax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva.

Hirdetés