Ismerős arcok
Szerző: Brînduşa Armanca
2018. április 10. kedd, 11:53
Ugyanaz a műsor megy a tévénél. És ugyanazok a kétes alakok forgolódnak körülötte. Mint például az RMDSZ-es Nagy Debreczeni Hajnal.

A román közszolgálati televízió (TVR) Igazgatótanácsának tagjait pártkritériumok, nem pedig alkalmasság alapján nevezték ki.

Megszavazták a TVR újabb Igazgatótanácsát (IT) és új elnök-vezérigazgatóját, számszerűleg a tizennegyediket, Doina Gradea személyében. Az ideiglenes elnöki tisztséget betöltő Gradeának pont egy héttel a művelődési, művészeti, tömegtájékoztatási eszközökért felelős bizottságban tartott meghallgatása előtt kellett magyarázatot adnia arra, miért sugározta a TVR 1 „az év legnagyobb várakozással kísért eseménye” felvezetéssel a szökésben lévő vádlott Ghiţával készült interjút. Doina Gradeát ennek ellenére 209 igen szavazattal fogadta le a parlament, 40 nem ellenében és egy tartózkodás mellett. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen a szóban forgó hölgy ideiglenes elnöksége alatt

igyekezett politikai elkötelezettséget tanúsítani a hatalmon lévő pártok iránt:

gondoskodott arról, hogy az Antena 3-tól átvett méreganyagokat ültessen be a közszolgálati televíziókba, lerövidítette a kulturális műsorokat, hogy ne zavarják a politikában tevékenykedő analfabétákat, ezen kívül egy csomó politikai hátszéllel rendelkező félkegyelmű alakot ültetett vezetőségi/koordinálási tisztségekbe. Mindezek a ragyogó menedzseri eredmények arra késztették George Orbeant, az előző IT technokraták által kinevezett, majd etikai megfontolásokból lemondott tagját, hogy egy vitriolos pamfletet szenteljen Doina Gradeának Doina, tégy úgy, mintha dolgoznál! címmel (utalás egy Ion Caramitru színész és Mircea Dinescu közötti, az 1989. decemberi események idején a Román Televízióban lezajlott állítólagos beszélgetésre, melynek során Caramitru azt mondta Dinescunak, hogy amikor kapcsolni fogják őket, akkor tegyen úgy, mintha dolgozna; de ez elsősorban az akkori eseményekről szóló, Mihai Tatulici által készített filmben és azóta kapott kimondottan pejoratív értelmezést – a szerk.). A pontos számokat tartalmazó egyik részlet így hangzik: „Emlékeztetünk arra, hogy

Liviu pártja tavaly kifizette a TVR nagyjából 170 millió eurós történelmi adósságát.

Bármiféle vizsgálat nélkül. Anélkül, hogy bárki is tudná, mi okozta ezt a gazdasági katasztrófát. A tévé reformjára vonatkozó terv nélkül. Anélkül, hogy a TVR akárcsak a legegyszerűbb hatékonysági stratégiával rendelkezne. Nem volt egyéb, mint Livache (Liviu Dragnea diákkori beceneve – a szerk.) (újabb) köre a félkarú rablónál azoknak a szerencsétleneknek a pénzén, akik (az elméjükben) a saját szociális segélyi kártyájukat érvényesítették a szavazópecséttel. A TVR előző vezetőségi mandátuma a párt valamelyik alkalmazottja által a földről valaha felcsipegetett szinekúra legnevetségesebbjeként, legmegalázóbbjaként és legszégyenletesebbjeként vonul be a történelembe. Egy abszolút semmi, amit az azt betöltő által már eleve ekként vállalt és az imposztorság minden egyes napján be is teljesített. A jelenlegi mandátum, az Irina Tănase szeretője által a correctness nevében kitalált matriarchátus második epizódja egy döntő kérdéssel kezdődik: mekkora a TVR adóssága az első olyan év végén, amikor Livache udvaroncai olyan költségvetést agyaltak ki Romániának, mellyel szőnyeg alá söpörhetnek 10-15 évnyi TVR féle amatőrizmust, szervilizmust, ostobaságot és lopást? ... A Nemzeti Televízió földbe állítása nem (csak) a párt- és állami vezetőség dekadenciájának és lezüllésének hatása. Hanem az egyik legerősebb jele annak, hogy az Állam a Várba a csatornahálózaton keresztül behatolt holmi hazátlan és primitív megszállók magánbejáratú zsibvásárává vált.”

A pártok – az összes – pártkritériumok és nem alkalmasság alapján választották ki IT-tagjaikat.

Az a meglepő, hogy ugyanazok az alakok bukkannak fel újra, akik nevüket adták a csődhöz, holott az IT-nek – a törvény szerint – felelnie kellene az intézmény kudarcaiért. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) újra Cristian Petcuval áll elő, akit a Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) vizsgál plagizált történelmi és teológiai doktori disszertációi miatt. A Szociáldemokrata Párt (PSD) Cătălin Blebeát éleszti újra, aki tökéletesen belesimul a párt irányvonalába, hiszen nyomozás folyik ellene bűnszervezet létrehozása miatt.

Az RMDSZ ugyanazt a Nagy Debreczeni Hajnalkát, Kelemen Hunor sajtótanácsadóját küldi az IT-be,

akinek sikerült végrehajtania azt a költségvetési bűvészmutatványt, hogy egyszerre három helyről kap bért: a Kolozsvári Rádiótól, az RMDSZ-től és a TVR-től. A „mert megtehetjük” logikájába illeszkedően egymást érik az összeférhetetlenségek: Raico Corneát a kisebbségi frakció jelölte az IT-be, holott ugyanakkor a TVR 1 igazgatói feladatait ellátó koordinátori végrehajtó tisztséget is betölti. Korábbi ügyletei jelentik a garanciát arra, hogy ő egy mindenhova alkalmas ember. Az örök Sorin Burtea a pészédések póttagja, de ő is kapott egy igazgatói hatáskörökkel rendelkező koordinátori tisztséget a Központi Stúdiók Igazgatóságán.

A Szenátusban 2017 decembere óta zajlik a közszolgálati rádióról (SRR) és SRTV-ről szóló 41/1994. sz. törvény módosítássorozatának újratárgyalása, melyeket mind az Alkotmánybíróság, mind az elnök elutasított, mert nem elég egyértelműek. A civil társadalommal folytatott párbeszéddel megpróbáltak kikényszeríteni pontos kritériumok meghatározását az IT-tagok kijelölésére, valamint a közszolgálati média politikai gyámság alóli kivonására.

A parlament olyan formán kutyulta össze a kritériumokat, hogy a politikum ne veszíthesse el az ellenőrzést,

a mostani kinevezések pedig a nem módosított törvény alapján történtek. A TVR most érthetően sodródik, holott állami finanszírozással, saját ingatlanokkal, felszerelésekkel és profi csapatokkal rendelkezik. Folyamatosan csökken a nézettség. Az AZIR, az Újságírók Európai Egyesületének román tagozata egy új, európai törvény, valamint tisztességes menedzsmenti kritériumok és értékelések kidolgozását követelte a parlamenti művelődési bizottságoktól. De amíg nem történik valami pozitív, George Orbeanhoz csatlakozva mondjuk mi is: „Doina, tégy úgy, mintha dolgoznál!”.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26162
A hatalom a nép orra alá dugja a trikolórt, és onnan tilos másról beszélni. Sabin Gherman írása.
Nem nagyon tudni, honnan lesz tízmilliárd euró helyi beruházásokra, amikor az idei utolsó nyugdíjakat a kormány tartalékalapjából fizetik ki.
Ez pedig édeskevés, már ha közoktatási stratégiáról beszélünk és nem újramelegített vitákról, véli Mircea Miclea, volt oktatási miniszter.
Na jó, ellenzéki megrendelésre készült, de azért olyan nagyot nem tévedhet.
Az emberi jogok világnapján történt. Vagyis hétfőn. Amikor a közleményírók is agyhalottak.
Amikor a románok is kiakadnak a saját túlhabzó nacionál-hisztériájuk kapcsán. Persze, anélkül, hogy elismernék: Erdélyt valóban elcsatolták.
Tudta, hogy Hobo ma is középiskolai történelemtanár lenne, ha nem alapít hobbizenekart? És hogy Deák Bill Gyulát zenésztársai csak Dukátnak becézték, pusztán anyagi okok miatt? A 73 éves Kossuth-díjas művész életpályájáról vallott.
Megkávéztatják a fáradt sofőröket az ünnepek alatt a magyar és román rendőrök.
Egyszerű matematika az egész: 210 ezer autóra alig 50 ezer parkolóhely jut.
Itt a lista, amelyiken ellenőrizheti, hogy az Ön települése köztük van-e.
Kolozsvár, Nagyvárad, Arad és Temesvár a hétvégén hivatalossá teszi koalícióját.
Ezt szokták mondeni azok a tökéletlen alakok, akiket a pártdinamika kulcspozíciókba juttat. Mindenki hibás, csak ők nem.
Amúgy Papp Attila Zsolt álnéven jár közöttünk. És bemutatták az új verskötetét Tengerkolozsváron, Vízierdélyben. Kicsit felugrottunk mellé a költői trámvájra.