A műveletlen vezetők ellen tüntettek

Buták kezére került az állam – háborogtak, majd feldíszítettek egy műfenyőt.
Hirdetés
A legkitartóbb és korábban megbírságolt bukaresti tüntetők vonultak ma a belügyminisztérium épülete elé az ellen tiltakozni, hogy az állam intézményeit hozzá nem értők és műveletlenek vezetik. 
 
A tüntetőket felháborította, hogy korábban, a PSD-kongresszus alatt a rendfenntartók magas bírságokat szabtak ki rájuk, miközben az erőszakszervezeteket, mint például az Országos Rendőr-főkapitányságot olyanok vezetik, akik a húsvéti készültséget ismertető közleményükben az Úr születése alkalmából kívántak kellemes húsvéti ünnepeket. Felrótták Viorica Dăncilă kormányfőnek is, hogy helytelenül beszélt románul a parlament pulpitusáról.
 
„Ez ismét annak a bizonyítéka, hogy ezeket az intézményeket műveletlen emberek vezetik. Láttuk nagyon tisztán, hogy mi történt a parlamentben, ahol a miniszterelnöknek abszolút analfabéta diskurzusa volt” - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Cristian-Mihai Dide, a Victoriei-téri tiltakozások egyik legkitartóbb személye.
 
A tiltakozók műfenyőt hoztak magukkal, amit a kormányellenes tiltakozásokon kiosztott bírságok jegyzőkönyveivel díszítettek fel karácsonyfává. A „karácsonyfát” a belügyminisztérium bejárata elé akarták helyezni, írja az Epoch Times, de ezt a helyszínen elég nagy számban megjelent csendőr megakadályozta, miközben heves szóváltás zajlott a tüntetők és a csendőrök között. Végül a téren lévő forradalmi emlékműhöz vitték a bírságos karácsonyfát, de ott is csak pár percig maradhattak.
 
A csendőrök akkor gorombultak be igazán, amikor a pár tucatnyi tüntető olyan feliratú molinót akart kibontani a minisztérium előtt, hogy MAI Ministerul Apărării Infractorilor (vagyis a belügyminisztérium nevét írták át bűnözőket védő minisztériummá). A tüntetők szerint a csendőrök ki akarták vágni a kezükből a molinót, egyiküknek meg is vágták a kezét. Hozzá motoros mentő érkezett, aki ellátta a sebet, a csendőrök pedig elkezdték igazoltatni a tüntetőket.
 
Az igazoltatásnak újabb bírságolás lett a vége: tíz bírságot róttak ki a csendőrök, összesen 18 800 lej értékben – közölte az Agerpres hírügynökséggel Georgian Enache csendőrségi szóvivő. A bírságok oka csendháborítás, illetve részvétel engedély nélküli tüntetésen. (A tüntetéseket a gyülekezési törvény értelmében nem engedélyeztetni kell, csak bejelenteni a területileg illetékes polgármesteri hivatalban.)
 
Aki úgy érzi, igazságtalan bánásmódban részesült, az bírósághoz fordulhat – jegyezte meg a csendőrségi szóvivő.

Hirdetés