Közel ötvenen haltak meg egy szíriai vegyifegyver-támadásban

Szíria és Oroszország szerint nem történt meg, Trump leállatozta Aszadot.
Hirdetés
Nemzetközi választ sürget az Európai Unió a lázadó kézen lévő kelet-gútai Dúma ellen elkövetett újabb vegyifegyver-támadásra, amelyet szerinte bizonyítottan Bassár el-Aszad szíriai elnök hadserege követett el. A BBC és a Reuters azt írja, a szombat esti támadásban 49-en meghaltak a körzetben dolgozó orvosokat tömörítő Syrian American Medical Society közleménye szerint.
 
Az Európai Unió – akárcsak Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter – az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását sürgette, hogy állítsa fel ismét a vegyifegyver-támadásokat vizsgáló testületet, és felszólította Oroszországot és Iránt, hogy vessék be Aszadra gyakorolt befolyásukat a tovább támadások megakadályozása érdekében. Törökország szintén elítélte a támadást, Erdogan elnök arra szólította fel a nyugati országokat, vonják felelősségre az Aszad-rezsimet.
 

Szíria tagadta, 

hogy a kormányerők bármilyen vegyifegyver-támadást hajtottak volna végre Dúmában. Az al-Dzsazíra pánarab televíziós hírcsatorna szombati jelentésében azt állította, hogy legalább negyven ember halt fulladásos halált a Damaszkusz melletti térség legnagyobb városában, egy vegyi támadás következtében.
 
Valótlanok azok a híresztelések, amelyek szerint a szíriai hadsereg vegyi fegyvert vetett be a militánsok ellen a Kelet-Gútához tartozó Dúmában – közölte vasárnap Jurij Jevtusenko vezérőrnagy, a szembenálló szíriai feleket békítő orosz központ szóvivője. „Határozottan cáfoljuk ezt az információt!” – mondta.
 
A tábornok közölte, hogy a központ kész Dúmának a militánsok uralma alóli felszabadítása után azonnal radiológiai, vegy- és biológiai védelmi szakértőket küldeni a helyszínre, hogy azok adatokat gyűjtsenek, amelyek cáfolni fogják a vegyi támadásra vonatkozó jelentéseket. A szóvivő szerint „egy sor nyugati ország” igyekszik megakadályozni a militánsok Kelet-Gútából való elszállítását célzó műveletet, ezért terjesztik azt, hogy a szíriai kormányerők vegyi fegyvert vetettek be. 
 

Trump leállatozta Aszadot

Donald Trump a Twitteren reagált a hírre, és tőle szokatlan módon közvetlenül támadta Putyint. „Putyin elnök, Oroszország és Irán felelős azért, hogy támogatja Aszad Állatot. Ennek nagy ára lesz.”
 

 
Az amerikai külügyminisztérium riasztónak nevezte szombat éjjel kiadott közleményében a szíriai Dúma városa ellen elkövetett feltételezett vegyi támadást. A tárca közleményében hangsúlyozták: ha bebizonyosodik, hogy a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta legnagyobb városában, Dúmában azért haltak fulladásos halált mintegy negyvenen, mert a város ellen valóban vegyifegyver-támadást követtek el, akkor erre a nemzetközi közösségnek választ kell adnia.

Hirdetés