Sokánt!
Jean St'Ay
2018. április 9. hétfő, 15:05
De nem azért perelt, mert lenyúlt valami pénzt. Pont azért, hogy megtarthassa a lenyúlt zsetont. Tessék csak olvasni, ilyet ritkán pipálnak.

A sztori nem olyan egyszerű, mint a pofon. Igyekszünk röviden és velősen összefoglalni.

Tehát: van valahol messze, délen, a Kárpátokon túl, Olténiában egy Stejari nevű község. Ennek a községnek a polgármesterét úgy hívják, hogy Robert Ionuț Păiuși, és a Traian Băsescu vezette Népi Mozgalom Párt színeiben intézi a helyi ügyeket.

Ismételjük: Robert Ionuț Păiuși polgármester úr a történet főhőse. Pontosabban, az egyik. A másik főhős a megyei földalap elnöke. Akit úgy hívnak, hogy Robert Ionuț Păiuși. Nem, nem csalás, nem ámítás, nem is tévedés. Pont így hívják. És pont ugyanaz a személy.

És most, hogy bemutattuk a két főhőst, jöhet a nagy sztori. 

Íme, az első felvonás: Robert Ionuț Păiuși 2016. június 5-én lett Stejari község polgármestere. Alig négy hónappal ezután (2016 októberében) a polgármester úr hozott egy határozatot, melyben kiutalt saját magának egy amolyan „nehézségi” pótlékot, méghozzá havi 1689 lej értékben. Mert a polgármester úr a helyi földalap alkalmazási bizottságának tagja is, ahol bizony nehéz munkát végez. Eddig tudják követni? Helyes.

Tessék, a második felvonás: 2017 februárjában a polgármester hozott egy újabb határozatot, amelyben érvénytelenítette az első határozatot, amelyben kiutalta magának a pótlékot. Ez is megvan?

Jön is a harmadik felvonás, és színre lép a másik főhős: Robert Ionuț Păiuși, a megyei földalap elnöke. Rövid idővel a polgármester úr második intézkedése után a megyei földalap elnöke (aki, ugye, Robert Ionuț Păiuși) egy kérvényt küldött Stejari polgármesterének (emlékszünk még, ugye, úgy hívják, Robert Ionuț Păiuși), amelyben arra kéri a polgármester urat, vonja vissza a pótlék megszüntetését előíró határozatot. Még mindig tudják követni?

Negyedik felvonás: Robert Ionuț Păiuși, Stejari polgármestere válaszolt Robert Ionuț Păiuși úrnak, a megyei földalap elnökének, mondván, hogy ő biza nem vonja vissza az ominózus határozatot, mégpedig a Gorj megyei kormánymegbízotti hivatal okirata alapján, amelyben az áll, hogy a pótlék kiutalására vonatkozó határozat törvényellenes. Megvan? Mert most jön a meredek.

Ötödik felvonás: Robert Ionuț Păiuși, a megyei földalap elnöke beperelte Robert Ionuț Păiuși urat, Stejari polgármesterét. Vagyis saját magát. És itt robban a nagyívű tragikomikus bomba. A Gorj megyei bíróság nem adott igazat az elnök úrnak, a törvény nevében.

Epilógus: Robert Ionuț Păiuși földalap-elnök úr elvesztette a pert. Igen ám, de ez egyben azt is jelentette, hogy a bíróság is megtudta, hogy Robert Ionuț Păiuși polgármester úr illegálisan nyúlta le a pótlékot. És a bíróság intézkedett is: a polgármester úrnak vissza kell fizetni a 2016 októbere és 2017 februárja közt törvénytelenül magának leosztott pénzt, olyan 5000 lejt. Mert ha nem teszi, akkor a számvevőszék fogja kötelezni rá.

Hepiend.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26149
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.