Képtelen kémregény
béel
2018. április 6. péntek, 09:27
A hírszerzés volt helyettes vezetője szerint az igazságügyi szervekkel megkötött egyezmények csakis a nemzetbiztonságot szolgálták, akik pedig „elárulják” az ország érdekeit, úgy járhatnak, mint a bibliai Júdás.

Burkoltan megfenyegette az „árulókat”, és védelmébe vette a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és az igazságügyi intézmények között megkötött együttműködési megállapodásokat Florian Coldea, a SRI volt helyettes vezetője, akit a paktumok kapcsán kirobbant botrány miatt hallgatott meg a SRI-t felügyelő parlamenti bizottság.

Coldea szerint a világon mindenütt megállapodások alapján történik az együttműködés a titkosszolgálatok és más intézmények között, és jelenleg a SRI képtelen megállapodás alapján fellépni a nemzetbiztonságot fenyegető bűncselekmények, például kémkedés, árulás és részben a terrorizmus ellen.

„A megállapodások alapján történő együttműködés nemzetközi gyakorlat része, és alkalmazzák a NATO és az Európai Unió szintjén is. Legyen világos: nem létezik más együttműködési forma, nem lehet megállapodások nélkül intézményes együttműködést elképzelni, főleg a titkosszolgálatokkal. Minden jogi értelmezésen túl, ezek a megállapodások technikai jellegűek voltak, és korlátozottan működtek éppen azért, hogy törvényesek és kiszámíthatók legyenek. Konkrétan, az együttműködés a felek jogosítványainak megfelelően történt.

Nincs tudomásom arról, hogy az én mandátumom alatt a titkosszolgálat valamely tisztje összeállított volna akár egyetlen bűnügyi dossziét is.

Ezek egy párhuzamos valóságból ihletődött mesék” - nyilatkozta Coldea, miután kijött a SRI tevékenységét ellenőrző bizottság meghallgatásáról.

A volt hírszerzési vezető szerint egyenesen a nemzetbiztonságot fenyegeti az, hogy nyilvánosságra került a titkos megállapodások ügye. Megjegyezte, jelenleg a SRI-nek nem áll rendelkezésére olyan megállapodás, amely alapján felléphetne a nemzetbiztonságot fenyegető bűncselekmények, például kémkedés, árulás és részben a terrorizmus ellen. „Jelenleg nincs olyan megállapodás, amely megmondja, hogy miként járjunk el Románia érdekeinek védelmében” - szögezte le Coldea.

A hírszerzőtiszt egyúttal bibliai utalással fenyegette meg azokat, akik szerinte „elárulták” az ország érdekeit.

Az ortodox húsvét kapcsán Júdásra utalt, aki 30 ezüstpénzért lett áruló, és bár utólag marcangolni kezdte a lelkiismeret, már nem lehetett helyrehozni a dolgokat.

„Egyértelmű, hogy mint minden áruló, ő is tragikusan végezte.

Ebből a szempontból aggodalommal tölt el, hogy egyesek nyilvánosan ugyanígy járnak el a román állam érdekeivel szemben. Szem előtt művelik, rendkívül hangosan és a legkisebb szégyenérzet nélkül. Sőt dicsőséget próbálnak kovácsolni belőle, sértve ezzel a román állam alapvető intézményeit és demokratikus védelmi képességeit. Talán nem ártana, ha mindannyiunknak eszébe jutna ez a bibliai epizód és az ilyen szereplők” - mondta Coldea.

Florian Coldeát, a SRI igazgatójának egykori első-helyettesét csütörtökön másodjára hallgatta ki a SRI tevékenységét ellenőrző bizottság, a beszélgetés középpontjában az ügyészségekhez, a politikai pártokhoz és a sajtóhoz fűződő viszony állt.

Mint ismeretes, Coldea akkor kerül a figyelem középpontjába, amikor Sebastian Ghiţă üzletember, volt szociáldemokrata párti (PSD) képviselő – aki az ellene felmerült korrupciós vádak miatt Szerbiába szökött, ahol elfogták, és jelenleg a kiadatási eljárása zajlik – akkor még titkos rejtekhelyéről küldött videóüzenetekben azzal vádolta meg, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyészével, Laura Codruţa Kövesivel együtt olyan „párhuzamos állami struktúrát” épített ki, amely a saját céljait szolgálta, és koholt vádak alapján, a DNA segítségével próbálta félreállítani azokat a választott politikusokat és üzletembereket, akik nem az ő érdekeit szolgálták.

Coldeát a vádak alapján hivatalosan nem marasztalták ugyan el, de távozott a SRI első igazgatóhelyettesi tisztségéből.

Coldea árulózásával kapcsolatban  Sebastian Ghiţă úgy vélte: azt neki címezte, és ezért fenyegetve érzi magát. Példaként a Szkripal-ügyet hozta fel.

„Látták, mi történt Londonban, hogyan mérgeztek ott meg embereket az orosz szolgálatok” - idézte fel.

Felháborodottan reagált Traian Băsescu volt államfő, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke is, aki szerint a Coldea által elmondottak súlyos fenyegetésnek minsülnek.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26083
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?
Ilyen körülmények között jogos a kérdés: miként tudja biztosítani Románia jövőre az EU Tanács elnökségét?
A csendőrökök által megvert osztrák újságíró miatt Románia 2019-es EU-elnökségét is megkérdőjelezik.
De ehhez arra van szükség, hogy a két ország belügyminisztériuma jóváhagyja Bihar és Hajdú-Bihar megye önkormányzati vezetőinek beadványát.
Ultramodern lesz a kolozsvári közszállítás. Már csak utak kellenek.
A kánikulát gyenge nyári záporok enyhítik majd.
A politikában a konfliktus „alaptevékenység”. Ami ma a román politikában zajlik, az nem konfliktus. Folyamatos botrány. Andrei Pleșu írása.
Az egyik szociáldemokrata vezér szerint a polgármesterek és a szavazók követelik az újabb PSD-marsot.
Egy erkölcs nélküli állam jobba tenné, ha szépen kiiratkozna minden klubból és lemászna a térképről.
Mintegy tízezren vonultak utcára a Viorica Dăncilă vezette kabinet távozását követelve.