Szenátus nyuszival | Illusztráció: Főtér.ro
húsvéti ajándék
szabot
2018. április 6. péntek, 17:41
Egyelőre a szenátusban simogatják. Ha már a tanárok lemaradtak az áprilisi fizetésük előrehozásáról.

Zsebpénzzel, illetve könyvpénzzel készülnek kiszúrni az oktatásban dolgozók szemét, ha már egyébként is mindig ők kapják a legkisebb és a legutolsó fizetésemelést, ráadásul lemaradtak a kormány idei nyuszijáról is: a tanárok sok más közalkalmazottal ellentétben nem kapták meg az áprilisi fizetésüket az ortodox húsvét előtt.

A zsebpénzt a nem didaktikai személyzet kapná: Liviu Pop szenátor, volt tanügyminiszter azt javasolta, a kisegítő személyzetnek is emeljék meg március 1-től 20 százalékkal a bérét, ne érezzék magukat diszkriminálva. „Az egységes bértörvénynek voltak apróbb hiányosságai: például a tanárok bére 2018. március 1-jétől 20 százalékkal nőtt, míg a nélkülözhetetlen nem didaktikai személyzet fizetése változatlan maradt, ami a diszkrimináció érzését ébreszthette bennük” – indokolta kezdeményezését a volt tanügyminiszter. 

A tanárok és a diákok könyvpénzt kapnának egy tegnap benyújtott javaslat alapján. A tanárok évente száz eurót, és kilenc hónapjuk lenne elkölteni, illetve bizonyítani, hogy könyvre vagy e-könyvre költötték. Ha nem tudják bizonyítani, vissza kell fizetniük az összeget. Hasonló rendelkezés tíz évvel ezelőtt is érvényben volt, 2010-ben a gazdasági válság miatt törölték el.

A diákok minden négy évben kapnának 50 eurónyi összeget könyvre, mert csak azok igényelhetnék, akik befejezték a cikluskezdő osztályt, vagyis akik túl vannak az első, ötödik, illetve kilencedik osztályon.

A tanárok évi könyvutalványa 20 millió eurós kiadással, a diákoké 25 milliós eurós kiadással járna. A húszmilliót az oktatási minisztériumnak még az idei költségvetése (8,3 milliárd lej) is elbírná a kezdeményezők szerint.

A béremelési javaslatot múlt héten, a könyvpénzes javaslatokat tegnap nyújtották be a szenátushoz, és mindhárom át kell még menjen a képviselőházon is.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26092
Mi sem ezt tapasztaltuk tegnap este a 30-ason.
És ez felszínre is bukkan, amikor nem patrióták végzik egy-egy épület külső homlokzatának felújítását. És tessék, le se fújta senki trikolór festékkel!
Tiltsák be ezt a románellenes blaszfémiát! Így rikolt egy patrióta társaság a centenárium évében. Ja, ez nem a Times New Roman.
Romániában jelenleg az tud igazi politikai karriert csinálni, aki (plagizált) papírral igazolja, hogy hülye.
A városzászlóba kötött bele a híres provokátor.
Hirtelen, 64 éves korában távozott.
Persze, közben folyik a diplomáciai keringőzés. Meg az iszapbirkózás. Meg a centenáriumi patriotizmus.
Építik ezerrel a karácsonyi vásárt, deszkák és szalagok között lehet csak lavírozni.
A jogállamiság helyzetéről szól a kemény bírálat.
A 20 éves férfi beismerte és bánja a késelést és a gázolásokat. Jobb most neki a fogdában, a családját már fenyegetik.
És ha már uszítanak, nem aprózzák el: 1848. március 15-ét a románok lemészárlásának kezdő dátumaként említik a derék patrióták.
A háromszéki politikusok most ezzel próbálkoznak.
Iohannis ország-világ előtt bejelenti, hogy nem vagyunk felkészülve az EU-elnökségre, mire Dragnea újrajátssza A megtalált bőrönd című bohózatot.
Ha már a jelenlegi miniszternek nemigen akaródzik kakaskodni a mioritikus szemétdombon.