Igazi mélyromán és magyartagadó történész lett a Román Akadémia új elnöke

A mioritikus tudós kolozsvári, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektora, és régi ismerősünk: Ioan-Aurel Popnak hívják.
Hirdetés

És készítettünk vele képzeletbeli és szatirikus és pamflet jellegű interjút.

A tény viszont az, hogy csütörtökön elnököt választott az illusztris tudóstestület. Eredetileg négy jelölt indult a választáson: Cristian Hera akadémikus, Bogdan C. Simionescu akadémikus, Ioan-Aurel Pop akadémikus és Victor Voicu akadémikus. Ám Cristian Hera akadémikus, aki az Akadémia korábbi elnökének (Ionel Valentin-Vlad akadémikus) halálát követően az ideiglenes elnöki tisztséget betöltötte, végül úgy döntött, visszalép. Így aztán három elnökjelölt maradt.

A közgyűlés pedig a következőképpen tette le voksát: 86 akadémikus Ioan-Aurel Popra, 56 akadémikus pedig Victor Voicura szavazott. A Bogdan C. Simionescura leadott szavazatok számára vonatkozóan nincs adat. De nem is kell: az Akadémia közgyűlése akkor döntőképes, ha a 202 aktív tag közül legalább a fele plusz egy tag jelen van, és ez a feltétel a fenti számok alapján simán teljesült.

A Román Akadémia új elnöke tehát a 63 éves Ioan-Aurel Pop, aki civilben történész, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektora, az Akadémia szája íze szerinti mélyromán nacionalista diskurzust folytat és nemigen kedveli a magyarokat. Vagyis kiválóan alkalmas a tisztség betöltésére. 

Az elnöki mandátum amúgy négy évre szól, és egy akadémikus legtöbb kétszer töltheti be. Úgyhogy, ha minden igaz, nyolc évig hallgathatjuk az olyan szövegelést, mint amilyen ez, meg ez, meg ez, meg ez.

Hirdetés