Fotó: MTI | Biró István
Mondd, te kit választanál?
Timi
2018. április 4. szerda, 18:43
Mile Lajos kolozsvári főkonzul összegezte a Főtérnek, amit tudni érdemes a levélszavazatok leadásáról.

Immár a második olyan országgyűlési választást tartják április 8-án Magyarországon, mely alkalmával a magyar állampolgársággal rendelkező, a választási névjegyzékben regisztrált külhoni magyarok is hallathatják a hangjukat. Ideális esetben már minden jogosult kézhez kapta a levélcsomagokat, meghozta a döntést, hogy kit támogat szavazatával, és már csak a szavazatok leadása maradt hátra.

Kíváncsiak voltunk, hogy milyen ütemben halad a levélszavazatok átvétele, ezért felkerestük Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusát, hogy érdeklődjünk a részletekről. Mile Lajos kolozsvári főkonzul megkeresésünkre kifejtette:

a jogszabályoknak megfelelően zajlik a levélszavazatok kiadása és bevétele,

nem tudnak olyan problémáról, ami a választás menetét gátolná. A múlt hét óta fogadják az érdeklődőket a konzulátuson (Főtér 23. szám, az udvaron keresztül megközelíthető rendezvényteremben), naponta reggel 6-tól este 10 óráig, pénteken pedig egészen éjfélig. Vasárnap, a választás napján reggel 6-tól este 7 óráig várják a szavazatokat. Fontos megjegyezni, hogy azok, akik a konzulátusra kérvényezték a levélcsomag postázását, szombatig vegyék kézhez, ugyanis vasárnap erre már nem lesz lehetőségük, csak a szavazat leadására. A levélszavazatokat csakis személyesen lehet átvenni a konzulátusról, a kitöltés után azonban bárki leadhatja a családból.

A főkonzul elmondta: mindenki maga döntheti el, hogyan adja le a szavazatát, rábízza valamelyik partnerszervezetre, egy egyházi személyre, vagy a szomszédra, aki esetleg gyakrabban jár a konzulátus környékén. Akik a határhoz közel laknak, bevihetik valamelyik magyarországi egyéni választókerületi irodába, de akár feladhatják a magyar postán, mely vállalta, hogy másfél nap alatt kézbesíti a levélszavazatokat. A román postára inkább ne bízzák a kézbesítést, mert több panasz is érkezett, hogy egyenetlenül kézbesítették a borítékokat. Volt ahol időben megérkezett, de előfordult, hogy ugyanazon család egyik tagja megkapta, a másik pedig nem. Mivel minden szavazatnak április 7-én éjfélig meg kell érkeznie a Nemzeti Választási Irodához, inkább a fent említett formában adják le voksukat az erdélyi szavazók.

„Egyetlen szavazatért is kár lenne” – tette hozzá a főkonzul.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen az erdélyiek választási kedve, illetve mennyire tudatos a szavazáson való részvétel. Bár a részvételt illetően konkrét számokról egyelőre nem nyilatkozhatott, Mile Lajos elmondta: aki elmegy szavazni, az öntudatos állampolgárként teszi.

„Ez egy ünnep, minden fellengzősség nélkül. Rendszerváltó politikusként némi részem volt abban, hogy négyévente választhatunk, ezért magam is ünnepként viszonyulok hozzá. Persze, a kampányoknak megvan a saját hisztije és versenyfutása, ettől függetlenül ez nagyszerű lehetőség. Sokkal zordabb volt az az idő, amikor nem volt lehetőség arra, hogy az emberek véleményt nyilvánítsanak és szavazzanak. Akik bejönnek hozzánk, érzékelhetően jó kedvvel és érdeklődéssel fordulnak hozzánk, és mindig megkapják a segítséget, ami szükséges, hogy minden rendben legyen.” – fogalmazott a diplomata.

Mint ismeretes, Erdélyben – Kolozsváron kívül – Csíkszeredában működik konzulátus. A levélszavazatokat itt is meghosszabbított nyitvatartással, reggel 6 órától este 22 óráig fogadják a Lázár-házban (Gál Sándor utca 9. szám alatt).

A levélszavazatok gyűjtésében minden erdélyi magyar szervezet kiveszi a maga részét, a pártok is folyamatosan mozgósítanak. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt által működtetett Demokrácia Központokban, az RMDSZ-közeli Eurotrans Alapítvány irodáiban, illetve az MPP területi irodáiban is szívesen fogadják az erdélyi választókat.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26063
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.
Kisebbség-kisebbség, nem mindegy, hogy melyik? – gondolhatták az illetékesek.
Aztán jól megfenyegették pénzbírsággal az oktatási tárcát. Most biztos átgondolják.
A kedves kormány tejjel-mézzel folyó Kánaánt ajánl a nyugdíjasoknak. És a szükséges pénzt például az autópályáktól veszi el.
Sőt, megújulnak az istenházák Kolozsváron.
A tulajdonos azt ígéri, Erdély legszebb terasza fog működni a majdani szálloda udvarán.
Az önkormányzat nagy erőbedobással, a szállásadók csillagászati árakkal készülnek a Nagy Napra.