Kiiktatják Iohannist a népszavazási procedúrából

Már nem az államfő írja ki az alkotmánymódosító népszavazásokat.
Hirdetés

Nem tárgyalja újra a képviselőház a referendumtörvényt, amelyet Klaus Ioahnnis államfő március közepén visszaküldött a parlamentnek megfontolásra – írja az Agerpres hírügynökség. A képviselők ismét eredeti változatában hagyták jóvá a jogszabályt.

A referendumtörvény újratárgyalásának elutasítását 195 képviselő támogatta, 71 honatya ellene szavazott, hatan tartózkodtak, a kérdésben az alsóház volt a döntő fórum.

A népszavazás szervezését és lebonyolítását szabályozó, 2000/3-as törvényt módosító jogszabály értelmében az alkotmánymódosítást célzó referendumot 30 napon belül meg kell szervezni attól számítva, hogy a parlament elfogadta az alkotmányt módosító törvényszöveget. 

A tervezet gyakorlatilag megfosztja az államfőt attól a jogától, hogy döntsön egy népszavazás kiírásáról.

Az USR elnöke, Dan Barna máris jelezte, hogy pártja megtámadja a procedúrát módosító törvényt az alkotmánybíróságon – írja a News.ro hírügynükség.

A PNL a képviselőházi szavazáskor azt hangsúlyozta, kétszínűség a PSD részéről, ha ezzel a módosítással akarja elhitetni, hogy minél gyorsabban ki akarja írni a népszavazást a család alkotmányban rögzített fogalmának módosításáról, mert ha valóban akarta volna, már háromszor is elfogadhatta volna az erre vonatkozó törvényt.

Hirdetés

Márton Árpád RMDSZ-es képviselő szerint viszont a most eredeti formájában megszavazott népszavazási törvénynek semmi köze nincs az alkotmánymódosító kezdeményezésekhez.

Jelenleg két alkotmánymódosító állampolgári kezdeményezés fut:

  • a Koalíció a családért azt szeretné elérni, ha a család fogalmának módosításával az alkotmány is tiltaná a melegházasságot, és ehhez már tavaly összegyűjtött három millió aláírást;
  • az USR hétvégén indított aláírásgyűjtést azért, hogy alkotmány tiltsa a jogerősen szabadságvesztésre ítélt személyeknek, hogy választott tisztségekért indulhassanak.

Hirdetés