Most szívás fapadossal repülni

Összeomlott az európai légi irányítás, Kolozsváron is késnek a gépek.
Hirdetés
Kolozsváron 25-40 percet késnek az este érkező gépek Eindhovenből, Isztambulból, Barcelonából, Ciprusról – jelezte a reptér a honlapján. A 20:25-kor landoló velencei járatnál már nem ír ki késést. A nagyszebeni reptéren nincs este érkező járat, a temesvári reptérre a bukaresti járat érkezik félórás késéssel.
 
A késéseket minden bizonnyal az Eurocontrol légi irányítóközpont egy szoftverhibája okozta, amely miatt most az Európán belüli gépek fele jelentősen késik.
 
A brüsszeli központú európai légiforgalmi irányítást összehangoló szervezet (Eurocontrol) maga is jelezte kedd délután, hogy meghibásodott a rendszer. A tájékoztatás szerint a rendszer hibája az érintett mintegy 29 500 európai repülőjárat felénél okozhat késéseket, azoknál, amelyeket romániai idő szerint fél kettő előtt regisztrált a rendszer. A meghibásodás biztonsági kockázatokat nem jelent.
 
Az Enhanced Tactical Flow Management System nevű rendszernél korábban nem fordult elő hasonló technikai hiba, elhárítása a kedd esti órákra várható. Ez idő alatt egy teljes mértékben biztonságos működésű tartalékprogrammal oldják meg a járatok szervezetését – közölte az Eurocontrol.
 

Bukarest magától is késik

Bukarestet nem érinti az európai rendszer meghibásodása, nyilatkozta Valentin Iordache szóvivő a Mediafax hírügynökségnek. A főváros repterén ma is jegyeztek néhány késést, de csak a szokásos okok, nem a rendszerhiba miatt, mondta Iordache, aki nem részletezte a szokásos okokat. Késő délután egy késő és egy törölt járat szerepelt az érkezési tabellán, az indulásin szintén egy törölt és három későn induló járat.
 
A késéseket az okozza, hogy a szoftverhiba miatt a repterek nem tudják olyan sűrűn indítani a járataikat, ahogy a menetrendben szerepelnek. Például a budapesti reptér az óránkénti tíz indítást előbb ötre, majd hétre kellett, hogy korlátozza, írja az MTI. 
 
A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér közleménye szerint az induló járatok számát óránként tízre korlátozták, de Helsinki, Prága, Dublin, Koppenhága, Amszterdam repülőtere is késésekről, járataik újratervezéséről adtak hírt. Az egyes járatok késéséről érdemes az őket működtető légitársaságoknál érdeklődni.
 
Az Eurocontrolt 1963-ban alapították, feladatai között szerepel az európai légi forgalom egyenletessé tétele, valamint a légitársaságoktól beszedni a navigációs szolgáltatások díját, majd azokat elosztani a tagállamok között teljesítménytől függően.

Hirdetés