Újabb, 50-nél több brit diplomatát utasít ki Oroszország

A 23 már kiutasított után. A nemzetközi helyzet fokozódik.
Hirdetés
Oroszország több mint 50 brit diplomatát utasít ki – közölte szombaton az orosz nagykövetség. Tegnap még csak annyit lehetett tudni, hogy Moszkva paritásos alapon nem akar több brit diplomatát a területén tudni, mint ahány orosz diplomata dolgozik Nagy-Britanniában.
 
Korábban 23 brit diplomatát utasított ki, majd 60 amerikait, és bezáratta az Egyesült Államok szentpétervári konzulátusát, miután az USA és az Európai Unió több tagállama, köztük Románia is összesen 150 orosz diplomatát utasított ki amiatt, hogy Oroszország megszegte a nemzetközi egyezményeket azzal, hogy ideggázas támadást hajtott végre Salisbury-ben Szergej Szkripal volt orosz kém ellen.
 
Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát, a hozzá Oroszországból vendégségbe érkezett Julija Szkripalt március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel vitték az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt, ami miatt hazájában elítélték, de ügynökcsere keretében elengedték. 
 
Julija Szkripal állapota rohamosan javult az elmúlt napokban, visszanyerte öntudatát és tud beszélni. Édesapja továbbra is kritikus állapotban van a támadás óta. A londoni külügy még megfontolja, biztosítson-e konzuli hozzáférést Julija Szkripal számára, vagyis hogy megengedje-e orosz diplomatáknak, hogy meglátogassák.
 
Oroszország azt állítja, nem ő mérgezte meg a volt kémet, a londoni orosz nagykövetség pedig kitart amellett, hogy munkatársai látni szeretnék Szkripalt. Moszkva arra szólította fel Londont, bizonyítsa be, hogy a támadást nem a brit titkosszolgálatok követték el, különben orosz állampolgár elleni támadásként és súlyos politikai provokációként kezeli a gyilkossági kísérletet.

Hirdetés