Képtelen kémregény
béel
2018. március 28. szerda, 07:56
Miután elviekben minden érintett fél hozzájárul a titkosítás feloldásához.

Egyre közelebb állunk ahhoz, hogy nyilvánosságra kerüljön a legfőbb ügyészség és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) között megkötött titkos megállapodás. Az ügyészség szerint már csak a SRI jóváhagyásán múlik az ügy, a hírszerző szolgálatot ellenőrző parlamenti bizottság elnöke szerint viszont már ez is megvan.

A legfőbb ügyészség kedden eset jelentette be, hogy teljesültek a törvényes feltételek a 2009-ben kötött megállapodás titkosításának feloldására. Megjegyezték: várják a SRI véleményét, hogy szerintük feloldható-e a titkosítás.

Márpedig a jelek szerint a hírszerzés sem látja akadályát a dokumentum nyilvánosságra hozatalának: Claudiu Manda  a SRI tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság elnöke legalábbis ezt mondta a testület keddi ülését követően

„Tájékoztattam a bizottságot, ismét tárgyaltam a SRI igazgatójával. A helyzet elemzését követően arra a következtetésre jutott, hogy a megállapodás minden cikkelyének titkosítása feloldható és nyilvánosságra hozható. Tehát egyetlen olyan elem sincs, amibe ne egyeztek volna bele, így ma vagy legkésőbb holnap reggel a SRI átküldi a legfőbb ügyészségnek a titkosítás feloldására vonatkozó beleegyezését, majd kérni fogják az ügyészség beleegyezését is” – nyilatkozta Manda.

Megjegyezte, hogy a megállapodás a legfőbb ügyészség és a hírszerző szolgálat között jött létre, így az ügyészségnek is bele kell egyeznie, hogy feloldják a dokumentumok titkosítását. Miután viszont az ügyészség is közölte, hogy ennek nem látja akadályát, elvileg már csak idő kérdése, mikor tárják őket a nyilvánosság elé.

Mint arról beszámoltunk, a SRI és az ügyészségek között megkötött megállapodások nyilvánosságra hozatalát Viorica Dăncilă miniszterelnök kérte. A miniszterelnök azért tartja fontosnak ezt a lépést, mert „hatalmas érdeklődés mutatkozik” bizonyos dolgok tisztázása iránt, amelyek befolyásolják Románia demokratikus államként való működését, amelyben az államhatalmi ágak egymástól függetlenül működnek. A miniszterelnök kérése a törvény azon előírásán alapszik, amely szerint tilos államtitoknak minősíteni olyan információkat, amelyek esetleges törvényszegést lepleznének.

A kormányfő kérése nyomán Tudorel Toader hivatalosan is felkérte a legfőbb ügyészséget a dokumentumok titkosságának feloldására.

Korábban az elnöki hivatal közleményben cáfolta azokat a sajtóban keringő információkat, amelyek szerint az államfő által elnökölt Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) határozatai alapján kötött az SRI titkos megállapodásokat különböző intézményekkel, köztük a korrupcióellenes ügyészséggel (DNA).
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25964
A kincses város teátrumának előadása három díjat is nyert a pécsi fesztiválon.
A szuverén, egységes és oszthatatlan főromán vezérek elmagyarázzák. Hogy a magyarok is értsék. Vigyázat: POSZT-TRIANONI HUMORVESZÉLY!
Szigeti Enikő azt kéri Kelemen Hunortól, hogy váltsa le, vagy küldje kommmunikációs továbbképzésre Kali Istvánt.
Argentina után Peru is kihagyott egy büntetőt. Az akciógólokat ma szűken mérték a csapatok.
A törvényszék első fokon úgy ítélte meg, hogy nem szükséges érvényteleníteni az önkormányzati határozatot, mely lehetővé teszi a magyar feliratozást az iskolákban.
A Főpap, a Papok, a Kóristák, a Mártír/Tanúságtévő, a Jó Hívő és a többiek, megannyi figura a román hatalom színjátékában.
A nagybányai polgármester keresetlen szavakkal hajtotta el a vérbe a bukaresti vízfejet. Igaz, elsősorban gazdasági okokat sorolt fel az autonómia mellett, de már ez is nagy dolog.
A spanyolok gólgazdag döntetlent játszottak a portugálokkal, Uruguay megszenvedett a győzelemért a szívósan védekező Egyiptom ellen, Irán egyáltalán nem: marokkói öngóllal nyert.
A román nemzeti diskurzusban természetesen egyesülést illik mondani. Sőt, ha nem ezt mondja valaki, hazaáruló! De a tények makacs dolgok. Még a történelmiek is.
Vagyis, melyik lesz az a román párt, amely nyíltan felvállalja a burkolt Európa-ellenességet, és egyben csatlakozik a fujj, csúnya Visegrádi Csoporthoz?
Az egykori józsefkülvárosi művészmozit és nyári kertet veheti birtokba a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház.
Egy törvénytiszteletre kötelező törvényre van szüksége a hazának, a vadiúj nackópárt szerint. Aki pedig megszegi, mehet is a dutyiba.
Csütörtöktől egy hónapig (szinte) minden a foci körül forog.
A kormánypártok és az RMDSZ szerint az ártatlanokat, az ellenzék szerint a bűnösöket védi a futószalagon módosított büntető perrendtartás. A szenátus csont nélkül megszavazta.