Húsvét utánig izgulhat Carles Puigdemot

A német hatóságok csak akkor döntenek arról, kiadják-e a spanyoloknak a lázadással vádolt katalán exelnököt.
Hirdetés

Várhatóan húsvét után döntenek a németországi Schleswig-Holstein tartomány hatóságai, hogy kiadják-e a spanyol hatóságoknak Carles Puigdemont volt katalán elnököt – mondta hétfőn a tartományi főügyészség szóvivője.

Elmondta, hogy kiadatási ügyekben legalább 60 napi őrizetben lehet tartani az eljárás alá vont személyt. Ennyire hosszú időre valószínűleg nem lesz szükség, de húsvét előtt sem várható döntés.

A katalán politikust vasárnap vették őrizetbe a német-dán határon a spanyol legfelső bíróság pénteken kiadott európai elfogatóparancsa alapján, és a határ térségében fekvő Neumünster büntetés-végrehajtási intézetében helyezték el. Így első lépésként a helyi bíróság foglalkozott ügyével. Hétfőn vezették a bíróság elé, amely úgy döntött, hogy továbbra is őrizetben tartják és megkezdik a kiadatási eljárást.

A következő lépésben a tartományi főügyészségnek meg kell vizsgálnia, hogy a volt katalán elnököt ki lehet-e adni a spanyol hatóságoknak.

A német sajtóban megszólaltatott szakértők szerint az a legfontosabb kérdés, hogy a német jog szerint is bűncselekmény-e mindaz, ami miatt Spanyolországban felelősségre akarják vonni. A politikust lázadással és közpénz hűtlen kezelésével vádolják. A lázadás spanyol büntetőjogi fogalma a német büntetőjogban leginkább a hazaárulásnak felelhet meg. Ez a tényállás a szövetségi állami berendezkedés erőszakkal vagy erőszakkal való fenyegetéssel történő megzavarására vagy megváltoztatására irányuló cselekményt jelent, Puigdemont ügyében viszont hiányzik az erőszak eleme.

Hirdetés

Így végül előfordulhat, hogy a volt katalán elnököt csak a közpénz hűtlen kezelésére vonatkozó vádra hivatkozva adják ki Spanyolországnak, és ezért csak ezzel a váddal állíthatják bíróság elé – mondta több német szakértő.

Amennyiben a schleswig-holsteini főügyészség arra a megállapításra jut, hogy Carles Puigedmont kiadható Spanyolországnak, a végső döntést a tartományi felsőbíróság hozza meg.

A spanyol legfelső bíróság a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezésével és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadásával összefüggésben emelt vádat Carles Puigdemont ellen, aki október végén, leváltását után elhagyta az országot. Önkéntes száműzetésben többször kifejtette, hogy szerinte nem részesülne igazságos bírósági eljárásban Spanyolországban.

Hirdetés