Fotó: Wikipedia
Helló, turiszt!
Timi
2018. március 21. szerda, 15:47
Sebesvár izgalmas történelmi múlttal rendelkező 13. századi erődítménye egy EU-s támogatás révén újulhat meg.

Hamarosan megkezdődhet a sebesvári várrom helyreállítása, a Kolozs megyei tanács elnöke, Alin Tișe ugyanis aláírta az építési engedélyeket. A Kolozsvártól mintegy 60 kilométerre található Sebesvár (románul Bologa) 13. századi vármaradványának fokozatos állagromlása az utóbbi időszakban felgyorsult, így a helyi önkormányzatnak éppen időben sikerült elnyernie a mintegy 2 millió lej értékű, vissza nem térítendő EU-s támogatást – számol be a román sajtó

A felújítási munkálatokat az elburjánzott növényzet eltávolításával kezdik, majd megerősítik és biztonságossá teszik – ahol szükséges, ott kiegészítik – a falakat, míg a falmaradványokat elkerítik. A látogatók számára egy vasszerkezetes lépcsőt és gyalogútat alakítanak ki, újraépítik a torony (tornyok?) födémjét, padokat, szemeteskukákat, információs táblákat helyeznek el az egész létesítmény területén.

A kivitelezéssel a dévai vár felújítását is végző céget bízták meg, amely tavasszal lát munkához, és a szerződés értelmében 36 hónapon belül végez.

Sebesvár vára Kalotaszeg egyik legjelentősebb fennmaradt történelmi emléke. A Sebes patak és a Körös összefolyásánál, egy hegyorom tetején álló romok helyén az ókorban egy római castrum állt. A várat a tatárjárás után építették. A 1317-ben Elefánti Dezső foglalta el a Borsáktól a király számára. 1399-től Mircea havasalföldi vajdáé, majd 1408-ban újra az erdélyi vajdáké. A 15. században bővítették. 1660. május 22-én ide hozták a fenesi csatában megsebesült II. Rákóczi Györgyöt, majd innen vitték Váradra. 1709-ben az osztrákok lerombolták, de az 1800-as években egy részét újra felépítették.

 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25875
A kincses város teátrumának előadása három díjat is nyert a pécsi fesztiválon.
A szuverén, egységes és oszthatatlan főromán vezérek elmagyarázzák. Hogy a magyarok is értsék. Vigyázat: POSZT-TRIANONI HUMORVESZÉLY!
Szigeti Enikő azt kéri Kelemen Hunortól, hogy váltsa le, vagy küldje kommmunikációs továbbképzésre Kali Istvánt.
Argentina után Peru is kihagyott egy büntetőt. Az akciógólokat ma szűken mérték a csapatok.
A törvényszék első fokon úgy ítélte meg, hogy nem szükséges érvényteleníteni az önkormányzati határozatot, mely lehetővé teszi a magyar feliratozást az iskolákban.
A Főpap, a Papok, a Kóristák, a Mártír/Tanúságtévő, a Jó Hívő és a többiek, megannyi figura a román hatalom színjátékában.
A nagybányai polgármester keresetlen szavakkal hajtotta el a vérbe a bukaresti vízfejet. Igaz, elsősorban gazdasági okokat sorolt fel az autonómia mellett, de már ez is nagy dolog.
A spanyolok gólgazdag döntetlent játszottak a portugálokkal, Uruguay megszenvedett a győzelemért a szívósan védekező Egyiptom ellen, Irán egyáltalán nem: marokkói öngóllal nyert.
A román nemzeti diskurzusban természetesen egyesülést illik mondani. Sőt, ha nem ezt mondja valaki, hazaáruló! De a tények makacs dolgok. Még a történelmiek is.
Vagyis, melyik lesz az a román párt, amely nyíltan felvállalja a burkolt Európa-ellenességet, és egyben csatlakozik a fujj, csúnya Visegrádi Csoporthoz?
Az egykori józsefkülvárosi művészmozit és nyári kertet veheti birtokba a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház.
Egy törvénytiszteletre kötelező törvényre van szüksége a hazának, a vadiúj nackópárt szerint. Aki pedig megszegi, mehet is a dutyiba.
Csütörtöktől egy hónapig (szinte) minden a foci körül forog.
A kormánypártok és az RMDSZ szerint az ártatlanokat, az ellenzék szerint a bűnösöket védi a futószalagon módosított büntető perrendtartás. A szenátus csont nélkül megszavazta.