Fotó: Wikipedia
Helló, turiszt!
Timi
2018. március 21. szerda, 15:47
Sebesvár izgalmas történelmi múlttal rendelkező 13. századi erődítménye egy EU-s támogatás révén újulhat meg.

Hamarosan megkezdődhet a sebesvári várrom helyreállítása, a Kolozs megyei tanács elnöke, Alin Tișe ugyanis aláírta az építési engedélyeket. A Kolozsvártól mintegy 60 kilométerre található Sebesvár (románul Bologa) 13. századi vármaradványának fokozatos állagromlása az utóbbi időszakban felgyorsult, így a helyi önkormányzatnak éppen időben sikerült elnyernie a mintegy 2 millió lej értékű, vissza nem térítendő EU-s támogatást – számol be a román sajtó

A felújítási munkálatokat az elburjánzott növényzet eltávolításával kezdik, majd megerősítik és biztonságossá teszik – ahol szükséges, ott kiegészítik – a falakat, míg a falmaradványokat elkerítik. A látogatók számára egy vasszerkezetes lépcsőt és gyalogútat alakítanak ki, újraépítik a torony (tornyok?) födémjét, padokat, szemeteskukákat, információs táblákat helyeznek el az egész létesítmény területén.

A kivitelezéssel a dévai vár felújítását is végző céget bízták meg, amely tavasszal lát munkához, és a szerződés értelmében 36 hónapon belül végez.

Sebesvár vára Kalotaszeg egyik legjelentősebb fennmaradt történelmi emléke. A Sebes patak és a Körös összefolyásánál, egy hegyorom tetején álló romok helyén az ókorban egy római castrum állt. A várat a tatárjárás után építették. A 1317-ben Elefánti Dezső foglalta el a Borsáktól a király számára. 1399-től Mircea havasalföldi vajdáé, majd 1408-ban újra az erdélyi vajdáké. A 15. században bővítették. 1660. május 22-én ide hozták a fenesi csatában megsebesült II. Rákóczi Györgyöt, majd innen vitték Váradra. 1709-ben az osztrákok lerombolták, de az 1800-as években egy részét újra felépítették.

 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25875
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?
Ilyen körülmények között jogos a kérdés: miként tudja biztosítani Románia jövőre az EU Tanács elnökségét?
A csendőrökök által megvert osztrák újságíró miatt Románia 2019-es EU-elnökségét is megkérdőjelezik.
De ehhez arra van szükség, hogy a két ország belügyminisztériuma jóváhagyja Bihar és Hajdú-Bihar megye önkormányzati vezetőinek beadványát.
Ultramodern lesz a kolozsvári közszállítás. Már csak utak kellenek.
A kánikulát gyenge nyári záporok enyhítik majd.
A politikában a konfliktus „alaptevékenység”. Ami ma a román politikában zajlik, az nem konfliktus. Folyamatos botrány. Andrei Pleșu írása.
Az egyik szociáldemokrata vezér szerint a polgármesterek és a szavazók követelik az újabb PSD-marsot.
Egy erkölcs nélküli állam jobba tenné, ha szépen kiiratkozna minden klubból és lemászna a térképről.
Mintegy tízezren vonultak utcára a Viorica Dăncilă vezette kabinet távozását követelve.