Fotó: Wikipedia
Helló, turiszt!
Timi
2018. március 21. szerda, 15:47
Sebesvár izgalmas történelmi múlttal rendelkező 13. századi erődítménye egy EU-s támogatás révén újulhat meg.

Hamarosan megkezdődhet a sebesvári várrom helyreállítása, a Kolozs megyei tanács elnöke, Alin Tișe ugyanis aláírta az építési engedélyeket. A Kolozsvártól mintegy 60 kilométerre található Sebesvár (románul Bologa) 13. századi vármaradványának fokozatos állagromlása az utóbbi időszakban felgyorsult, így a helyi önkormányzatnak éppen időben sikerült elnyernie a mintegy 2 millió lej értékű, vissza nem térítendő EU-s támogatást – számol be a román sajtó

A felújítási munkálatokat az elburjánzott növényzet eltávolításával kezdik, majd megerősítik és biztonságossá teszik – ahol szükséges, ott kiegészítik – a falakat, míg a falmaradványokat elkerítik. A látogatók számára egy vasszerkezetes lépcsőt és gyalogútat alakítanak ki, újraépítik a torony (tornyok?) födémjét, padokat, szemeteskukákat, információs táblákat helyeznek el az egész létesítmény területén.

A kivitelezéssel a dévai vár felújítását is végző céget bízták meg, amely tavasszal lát munkához, és a szerződés értelmében 36 hónapon belül végez.

Sebesvár vára Kalotaszeg egyik legjelentősebb fennmaradt történelmi emléke. A Sebes patak és a Körös összefolyásánál, egy hegyorom tetején álló romok helyén az ókorban egy római castrum állt. A várat a tatárjárás után építették. A 1317-ben Elefánti Dezső foglalta el a Borsáktól a király számára. 1399-től Mircea havasalföldi vajdáé, majd 1408-ban újra az erdélyi vajdáké. A 15. században bővítették. 1660. május 22-én ide hozták a fenesi csatában megsebesült II. Rákóczi Györgyöt, majd innen vitték Váradra. 1709-ben az osztrákok lerombolták, de az 1800-as években egy részét újra felépítették.

 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25875
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.
Kisebbség-kisebbség, nem mindegy, hogy melyik? – gondolhatták az illetékesek.
Aztán jól megfenyegették pénzbírsággal az oktatási tárcát. Most biztos átgondolják.
A kedves kormány tejjel-mézzel folyó Kánaánt ajánl a nyugdíjasoknak. És a szükséges pénzt például az autópályáktól veszi el.
Sőt, megújulnak az istenházák Kolozsváron.
A tulajdonos azt ígéri, Erdély legszebb terasza fog működni a majdani szálloda udvarán.
Az önkormányzat nagy erőbedobással, a szállásadók csillagászati árakkal készülnek a Nagy Napra.
Könnyű úgy válaszolni a kérdésre, hogy a kívül rekedt generáció egy ideig túl fiatal, egy idő után meg túl öreg volt. A probléma azért picit összetettebb.
Nem készül el ugyanis egy csomópont. Azonban...
Egy világjáró utcazenész volt az idei Jazz in the Street sztárvendége.
Pedig ez a mioritikus haza soros EU-elnökségének jelképe.
Hiába szerzett három gólt Észtországban, a védelem csődje miatt csak döntetlent játszott a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában.