Alkotmányellenesnek ítélték a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapítását

Az alkotmánybírák szerint sem a parlament dolga az iskola helyzetének rendezése. Az RMDSZ úgy véli, Románia szégyene az, ami történt.
Hirdetés

Alaptörvénybe ütközőnek ítélte hétfőn az alkotmánybíróság a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum megalapításáról rendelkező törvénytervezetet, amelyről a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) kért normakontrollt.

Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság  elnöke a döntést azzal magyarázta, hogy a parlament csak általános érvényű jogszabályokat hozhat, és nem szabályozhat törvénnyel egyedi eseteket.

Az alkotmánybíróság később közleményben tudatta, hogy szavazattöbbséggel hozta meg döntését, amelyet arra alapozott, hogy a közoktatási tanintézeteket az önkormányzatok hozzák létre a tanfelügyelőségek láttamozása alapján, és a parlament beavatkozása az önkormányzatok hatáskörébe alkotmánysértő, mivel nem áll összhangban a törvényhozás általánosabb érvényű szabályozást célzó feladatával.

A taláros testület leszögezte: a normakontroll során nem vizsgálták a kisebbségek jogát az anyanyelvű oktatáshoz.A szenátus február 7-én a PSD-ALDE és a Mentsétek meg Románia Szövetség (USR) támogatásával fogadta el a helyi hatóságok által felszámolt marosvásárhelyi tanintézet újraalapításáról rendelkező törvénytervezetet, amelyet az RMDSZ terjesztett a parlament elé.

Az előzetes normakontrollt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 50 és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) 16 törvényhozója kérte.

Az RMDSZ közleményben reagált az alkotmánybíróság döntésére.

„Az alkotmánybíróság döntése felháborító. Csalódottak vagyunk, közösségünk is csalódott. Nem demokratikus jogállam az, ahol a parlament sem tudja az Alkotmány biztosította kisebbségi jogokat érvényesíteni”

Hirdetés

– fogalmazott Kelemen Hunor RMDSZ-elnök. Szerinte az ellenzéki pártok saját sikertelenségüket próbálják elmaszatolni a magyarellenességgel, amit a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) olyan aljassággal művel, hogy „a Nagy Románia Párt valamikori vezetői az első padban ülve jegyzetelnének”.

„Ma ők azok, akik elutasítanak minden jogos követelést, a magyar közösség szempontjából fontos intézkedést. Ultranacionalisták, magyarellenesek és gyermekellenesek: számukra semmi sem szent, a magyar iskolák sorsa, gyermekeink jövője sem. Csúfot űznek több száz ártatlan gyermek, szülő és tanár jövőjéből”

– tette hozzá a szövetségi elnök.

Azzal zárul az RMDSZ közleménye, hogy a szülők képviselőivel és a római katolikus egyházzal egyeztetve döntenek következő lépésekről.

Megszólalt az ügyben Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke is, aki szerint Kelemen Hunornak bocsánatot kellene kérnie, mert az alkotmánybíróság nekik adott igazat.

Hirdetés