Idő, járás
béel
2018. március 16. péntek, 07:44
Három megyére adtak ki figyelmeztetést a rossz látási viszonyok miatt. A télies idő viszont az egész országban érezteti majd a hatását.

Figyelmeztetést adott ki pénteken reggel a köd miatt az Országos Meteorológiai Igazgatóág (ANM) Kolozs, Szilágy és Beszterce-Naszód megyére.

A reggel kilenc óráig érvényben lévő figyelmeztetés szerint az érintett területeken 200, sőt helyenként 50 méter alá csökken a látótávolság.

De ez még semmi. A következő napokban ugyanis elfelejthetjük a tavaszt: szombattól kezdődően hirtelen lehűl a levegő az egész országban, eső, havas eső és havazás is előfordulhat - derül ki az  ANM előrejelzéséből.

Az enyhe, tavaszias időjárás csak szombatig tart, ezt követően nyugatról csapadékos idő, Moldva északi része irányából pedig hideg levegő érkezik az országba. Szombaton délben Moldvában már 4-5 Celsius-fokra hűl le az levegő, a csapadék havas eső és hó formájában jelenik meg, és a hideg légtömeg fokozatosan az egész országot, majd egész Európát eléri.

Az időszakra jellemző sokévi (7 és 14 fok közötti) átlaghoz képest jóval hidegebb lesz az idei március vége:

az ország észak-nyugati részében éjszakánként akár mínusz 10 fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála,

és az országos hőmérsékleti értékek is mínusz 6 és plusz 6 fok között alakulnak majd.

A Meteorológiai Világszervezet is felhívta a figyelmet a közelgő hideg légtömegre, amely március 25-26-áig fogja uralni a térséget, így Romániát is. Jövő héten tehát a normálishoz képest akár 10 fokkal is hidegebb lehet - szögezte le a szakember.

Csapadékra is számítani kell,

az esőzések havas esővé vagy akár havazássá is alakulhatnak a hideg hatására,

és a lehűlő levegő miatt a szél is felerősödik, ami tovább növeli az emberek hidegérzetét.

Ha valaki még ennél is plasztikusabb leírásra vágyik: a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban a 2013. március 14-15-én tapasztaltakhoz hasonló időjárási eseményekre kell számítani. 2013. március 14-én délután előbb északnyugat felől, majd a Kárpátokat megkerülve, később északról tört be a hideg.

A meteorológiai szolgálat számításai szerint a hétvégén többfelé 10, néhol 20 centiméternél is több hó hullhat. A viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25797
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?
Ilyen körülmények között jogos a kérdés: miként tudja biztosítani Románia jövőre az EU Tanács elnökségét?
A csendőrökök által megvert osztrák újságíró miatt Románia 2019-es EU-elnökségét is megkérdőjelezik.
De ehhez arra van szükség, hogy a két ország belügyminisztériuma jóváhagyja Bihar és Hajdú-Bihar megye önkormányzati vezetőinek beadványát.
Ultramodern lesz a kolozsvári közszállítás. Már csak utak kellenek.
A kánikulát gyenge nyári záporok enyhítik majd.
A politikában a konfliktus „alaptevékenység”. Ami ma a román politikában zajlik, az nem konfliktus. Folyamatos botrány. Andrei Pleșu írása.
Az egyik szociáldemokrata vezér szerint a polgármesterek és a szavazók követelik az újabb PSD-marsot.
Egy erkölcs nélküli állam jobba tenné, ha szépen kiiratkozna minden klubból és lemászna a térképről.
Mintegy tízezren vonultak utcára a Viorica Dăncilă vezette kabinet távozását követelve.