Idő, járás
béel
2018. március 16. péntek, 07:44
Három megyére adtak ki figyelmeztetést a rossz látási viszonyok miatt. A télies idő viszont az egész országban érezteti majd a hatását.

Figyelmeztetést adott ki pénteken reggel a köd miatt az Országos Meteorológiai Igazgatóág (ANM) Kolozs, Szilágy és Beszterce-Naszód megyére.

A reggel kilenc óráig érvényben lévő figyelmeztetés szerint az érintett területeken 200, sőt helyenként 50 méter alá csökken a látótávolság.

De ez még semmi. A következő napokban ugyanis elfelejthetjük a tavaszt: szombattól kezdődően hirtelen lehűl a levegő az egész országban, eső, havas eső és havazás is előfordulhat - derül ki az  ANM előrejelzéséből.

Az enyhe, tavaszias időjárás csak szombatig tart, ezt követően nyugatról csapadékos idő, Moldva északi része irányából pedig hideg levegő érkezik az országba. Szombaton délben Moldvában már 4-5 Celsius-fokra hűl le az levegő, a csapadék havas eső és hó formájában jelenik meg, és a hideg légtömeg fokozatosan az egész országot, majd egész Európát eléri.

Az időszakra jellemző sokévi (7 és 14 fok közötti) átlaghoz képest jóval hidegebb lesz az idei március vége:

az ország észak-nyugati részében éjszakánként akár mínusz 10 fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála,

és az országos hőmérsékleti értékek is mínusz 6 és plusz 6 fok között alakulnak majd.

A Meteorológiai Világszervezet is felhívta a figyelmet a közelgő hideg légtömegre, amely március 25-26-áig fogja uralni a térséget, így Romániát is. Jövő héten tehát a normálishoz képest akár 10 fokkal is hidegebb lehet - szögezte le a szakember.

Csapadékra is számítani kell,

az esőzések havas esővé vagy akár havazássá is alakulhatnak a hideg hatására,

és a lehűlő levegő miatt a szél is felerősödik, ami tovább növeli az emberek hidegérzetét.

Ha valaki még ennél is plasztikusabb leírásra vágyik: a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban a 2013. március 14-15-én tapasztaltakhoz hasonló időjárási eseményekre kell számítani. 2013. március 14-én délután előbb északnyugat felől, majd a Kárpátokat megkerülve, később északról tört be a hideg.

A meteorológiai szolgálat számításai szerint a hétvégén többfelé 10, néhol 20 centiméternél is több hó hullhat. A viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25797
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.
Kisebbség-kisebbség, nem mindegy, hogy melyik? – gondolhatták az illetékesek.
Aztán jól megfenyegették pénzbírsággal az oktatási tárcát. Most biztos átgondolják.
A kedves kormány tejjel-mézzel folyó Kánaánt ajánl a nyugdíjasoknak. És a szükséges pénzt például az autópályáktól veszi el.
Sőt, megújulnak az istenházák Kolozsváron.
A tulajdonos azt ígéri, Erdély legszebb terasza fog működni a majdani szálloda udvarán.
Az önkormányzat nagy erőbedobással, a szállásadók csillagászati árakkal készülnek a Nagy Napra.
Könnyű úgy válaszolni a kérdésre, hogy a kívül rekedt generáció egy ideig túl fiatal, egy idő után meg túl öreg volt. A probléma azért picit összetettebb.
Nem készül el ugyanis egy csomópont. Azonban...
Egy világjáró utcazenész volt az idei Jazz in the Street sztárvendége.
Pedig ez a mioritikus haza soros EU-elnökségének jelképe.
Hiába szerzett három gólt Észtországban, a védelem csődje miatt csak döntetlent játszott a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában.