Széchenyi-szobrot avattak a nemzeti ünnepen Szatmárnémetiben

Az RMDSZ központi ünnepségén hagyományőrző huszárok vonultak fel, és mintegy kétezer szatmári jelenlétében felvatták „a legnagyobb magyar” szobrát.
Hirdetés

Leleplezték gróf Széchenyi István szobrát 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen csütörtökön Szatmárnémeti főterén. Deák Árpád nagyváradi szobrászművész egészalakos alkotását csaknem kétezer ember jelenlétében Kereskényi Gábor Szatmárnémeti polgármestere és Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke leplezte le.

A szoborra Schönberger Jenő, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke mondott áldást.

Az eseményen Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszédében hangsúlyozta, a forradalom híres tizenkét pontjának zárómondata, azaz az egyenlőség, szabadság, testvériség egymást feltételező fogalmak és nem lehetünk meg nélkülük. 

A centenárium kapcsán kifejtette: a be nem tartott ígéretek egy évszázada kísértenek mindannyiunkat.

Hirdetés

„Mi, magyarok jogosan kérjük és várjuk, hogy megtörténjen az, amit ígértek. A románokat meg kísérti és nyomasztja, mert azt hallják tőlünk lépten-nyomon, hogy nem szavatartó emberek immár 100 éve. Azt gondolom, ideje lezárni a vitáinkat. Kiegyezésre kell jutni a román többséggel velünk például abban, hogy március 15. mindannyiunk ünnepe, mert a szabadság is mindannyiunké, mint mondottam, nyugodtan osztható. És legfőképpen kiegyezésre abban, hogy Romániának a neve román, de valójában több kisebbség, nemzetiség közös állama. A román többség mellett magyaroké, cigányoké, németeké, szászoké és sorolhatnám hosszan.” 

– fogalmazott az RMDSZ elnöke.  

 

Hirdetés