Iohannis idén sem üzent semmit a magyaroknak március 15-én. A kormányfő viszont igen

Kellemes ünnepet minden romániai magyarnak – írta Viorica Dăncilă.
Hirdetés

Viorica Dăncilă miniszterelnök a magyarok nemzeti ünnepe alkalmából megfogalmazott, a kormány honlapján közzétett üzenetében kijelentette: elérkezett a hangsúlyváltás pillanata, és ideje azokra a dolgokra fektetni a hangsúlyt, amelyek összekötik a románokat és a magyarokat, amelyek segítik az emberi és kulturális kapcsolatokat, a közös európai perspektívát, a két népet jellemző hagyományok és szokások felmutatását.

A kormányfő szerint a világ magyarságának az ünnepe jó alkalom a romániai magyarságnak, és annak a jó együttélésnek a megünneplésére, amelyet az utóbbi évtizedekben sikerült kialakítani Romániában. A miniszterelnök

szívélyes üdvözletét küldte magyar honfitársainak,

és köszöntötte őket annak a történelmi pillanatnak a 170. évfordulóján, amikor a magyar forradalmárok csatlakoztak az európai nemzeti felszabadulási mozgalmakhoz.

Nyomatékosította: a mai Európában az etnikumok és a kultúrák közötti különbségek a kölcsönös megértés és tisztelet forrásai kell, hogy legyenek. Ezért Románia az „egység a sokszínűségben” európai elvet vallja, és

elkötelezetten támogatja mind az etnikai identitás szabad kinyilvánítását, mind a nyelvi, kulturális örökségi önazonossági elemek ápolását.

Ebbéli igyekezetében pedig a magyar társadalmi és kulturális szervezetekre alapoz.

Hirdetés

A miniszterelnök megemlítette: a román centenáriumi év az egész romániai társadalom számára rendkívül fontos. Hangsúlyozta, hogy a nemzeti kisebbségek hozzájárultak az ország közös kulturális örökségéhez, valamint a modern román állam megerősödéséhez.

„A román kormány számít az ország minden állampolgára közös erőfeszítésére, hogy együtt sikerüljön felépíteni azt az országot, amelyben élni szeretnénk” – fogalmazott március 15-i üzenetében Viorica Dăncilă, Románia miniszterelnöke, aki egyben kellemes ünnepet kívánt a romániai magyaroknak.

Iohannist nem érdekli a romániai magyarság ünnepe

Klaus Iohannis az előző évekhez hasonlóan idén sem adta jelét, hogy bármi közölnivalója lenne március 15. alkalmával. Sem az államelnöki hivatal nem adott ki ezzel kapcsolatos közleményt, sem  az elnök Facebook-oldalán nem olvasható semmi ilyesmi.

Hirdetés