Soviniszta román szervezet hőbörög és fenyegetőzik a szentgyörgyi magyar nemzeti színű szalagok miatt

Régi jó barátunk, a Románia Korszerűsítéséért Nemzeti Koalíció uszít egy kicsit a magyarok ellen, ahogy ez már jó szokása.
Hirdetés

Újabb soviniszta román szervezet „helyezte szolgálatba” magát a Sepsiszentgyörgyön a magyar nemzeti ünnep alkalmából kihelyezett, zászló méretű magyar nemzeti színű szalagok miatt: a Románia Korszerűsítéséért Nemzeti Koalíció (CNMR) azt kéri a belügyminisztériumtól, hogy kötelezze a sepsiszentgyörgyi hatóságokat, tartsák be az 1994/75-ös, a zászlók és nemzeti szimbólumok használatát szabályozó törvényt.

A CNMR emlékeztet, hogy a vonatkozó jogszabály 7. cikkelye kimondja: más országok zászlaja csupán a román zászlóval együtt tűzhető ki a hivatalos látogatások, nemzetközi fesztiválok és rendezvények alkalmával a hivatalos épületeken, a helyi hatóságok által kijelölt helyeken.

A CNMR álláspontja szerint a Sepsiszentgyörgyön készült legutóbbi fényképek azt igazolják, hogy megszegték a törvény előírásait.

„A képek szerint nyilvánvaló, hogy a törvény előírásait nem tartották be,

a nemzeti szimbólumokat megalázták, ami elfogadhatatlan a román nép számára.

A Románia Korszerűsítéséért Nemzeti Koalíció azt kéri a belügyminisztériumtól, hogy kötelezze a sepsiszentgyörgyi hatóságokat, hogy tartsák be a törvényt” – áll a közleményben.

Később Alexandru Cumpănaşu, a magyarellenes szervezet elnöke Facebook-bejegyzésben is hergelt egy kicsit. Ebben, nem kis nagyzási hóbortról téve tanúbizonyságot, úgy fogalmaz, mintha valamilyen hatóság lenne. Leszögezi ugyanis, hogy a CNMR a továbbiakban semmilyen törvénysértést nem tűr el, sem „a román nép méltóságának és becsületének megtiprását” a magyar közösség vezetői részéről. A lépést románellenes provokációnak nevezi, és felszólítja a sepsiszentgyörgyi önkormányzatot, „térjen vissza a törvényesség útjára”. Ellenkező esetben hihetetlen, hátborzongató megtorlást helyez kilátásba:

azzal fenyegetőzik, hogy több román zászlós felvonulást is szervez a sepsiszentgyörgyi városháza előtt.

Hirdetés

Mint megírtuk, az ügy máris nagy port vert fel, hiszen Romániában ma tényleg az a legnagyobb probléma, hogy egy magyar többségű városban mivel díszítik fel a lámpaoszlopokat. A prefektusi hivatal bejelentette kedden, hogy felszólította a sepsiszentgyörgyi önkormányzatot, tartsa be a törvényt, és a március 15-e alkalmából az oszlopokra tűzött piros-fehér-zöld zászlók mellé tegye ki a román trikolórt is.

Utólag a polgármesteri hivatal közleményben foglalt állást, amely szerint Sepsiszentgyörgy központját magyar nemzeti színű szalagokkal díszítették fel március 15-e alkalmából, és „a kovácsoltvas oszlopokra függőlegesen elhelyezett magyar nemzeti szimbólumok nem zászlók, és nem lobogók”.

Hirdetés